Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2003-08-17] Amerikai katonák lelőtték a Reuters hírügynökség operatőrét, aki éppen a Bagdad melletti Abu Garib börtönnél elkövetett aknatámadásról készített felvételeket. A vezérkari szóvivő szerint tévedés történt, a katonák a kamerát vállról indítható rakétának nézték.
A 43 éves Mazen Dana az iraki háború 17-ik újságíró áldozata volt. Izraeli katonák 2000 májusában és októberében megsebesítették, 2002. április 30-án pedig letartóztatták felvétel készítés közben. 2001. nov. 14-én Nemzetközi Sajtószabadság díjat kapott Washingtonban.


(háború)
[Részletek...]
[1977-08-17] Kilenc nap alatt a Murmanszkból elindult Arktyika szovjet atomjégtörő elérte az Északi-sarkot. Ezzel a tengerhajózás történetében elsőként törte át a sarki medence jégpáncélját, és jutott el a Föld legészakibb pontjára.
(Azóta már nyílt vízen is el lehetett jutni az Északi sarkra, ami az éghajlatváltozás sok riasztó jelének egyike.)

[Részletek...]
[1939-08-17] Sik Toma (szül. 1939. aug. 17.) anarchista, humanista békemozgalmárt halálra gázolta egy autó Csongrád melletti Kónya-széki tanyája közelében.
http://www.indymedia.hu/cikk.shtml?x=17603
(születés)
[Részletek...]
[1935-08-17] Németországban feloszlatták a szabadkőműves páholyokat, javaikat elkobozták.
[Részletek...]
[1929-08-17] Benedek Elek író, újságíró születése (+1929. aug. 17.). A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Megindította az első irodalmi értékű gyermeklapot, az Én Újságomat. Ifjúsági könyvsorozatának címe Kis Könyvtár.
- + -
A Magyar Népmese Napja
(halál)
[Részletek...]
[1929-08-17] Benedek Elek író, újságíró halála (szül. 1859. szept. 30.). A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Megindította az első irodalmi értékű gyermeklapot, az Én Újságomat. Ifjúsági könyvsorozatának címe Kis Könyvtár.


(halál)
[Részletek...]
[1929-08-17] [sms] Benedek Elek író.A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője.Az első irodalmi értéku gyermeklap.
[Részletek...]
[1896-08-17] Az első följegyzett halálos gázolás. Londonban a Crystal Palace-nál Bridget Driscoll 44 éves kétgyermekes anyát halálra gázolta a 12 km/h sebességre képes, bemutató utazásokat végző autó.
A XX. században becslések szerint 25 millió ember halt meg közlekedési balesetben, többségük a század vége felé. 2002-ben 1.18 millió halálos áldozat (ami az előrejelzések szerint 2020-ra megduplázódhat) és közel félszáz millió sérült volt a közlekedési balesetekben. Az USÁ-ban a 35 évnél fiatalabbak közt a leggyakoribb halálozási ok.
Noha az autók 80 %-a a gazdag országokban fut, a halálos balesetek 80 %-a a szegény országokban történik, ahol az áldozatok fele gyalogos (az USÁ-ban csak 15 %). A szegény országokban keveset költenek közlekedésbiztonságra, mert a balesetek okozta anyagi kár csak a GDP 1 %-a (65 milliárd dollár), míg a gazdag országokban a GDP 2 %-a (453 milliárd dollár, ennek fele az USÁ-ban).
[Részletek...]
[1849-08-17] Bodor Péter székely ezermester, mechanikus születése (+1849. aug. 17.). Már kisgyermekkorában kitűnt faragó-és rajztehetségével. A főúri Zeyk család támogatásával gépészetet tanult Bécsben, majd tíz éven keresztül Európa országait járta. 1816-ban visszatért Marosvásárhelyre. Háza udvarán létrehozott egy a mai vidámparkhoz hasonló szórakozóhelyet. A Maroson fából, egyetlen vasszeg felhasználása nélkül felépített egy 8 méter széles és 63 méter hosszú hidat. 1820 és 1822 között készítette legismertebb munkáját, a Marosvásárhely piacterén felállított zenélő kutat, amelynek szerkezete a víz hajtóerejének hatására szebbnél szebb zenét adott. A kutat 1911-ben lebontották, de a mását 1936-ban felépítették Budapesten, a Margitszigeten. Az 1830-as évektől főként orgonákat készített falusi templomok számára.
(halál)
[Részletek...]
[1849-08-17] Bodor Péter Székely ezermester mechanikus halála (szül. 1788. jún. 22.). Legismertebb munkája a Marosvásárhely piacterén felállított zenélő kút, amelyet 1911-ben lebontottak, de a mását 1936-ban felépítették Budapesten, a Margitszigeten.
(halál)
[Részletek...]
[1603-08-17] Rómában Accademia dei Lincei (hiúzszeműek akadémiája) néven megalapították az olasz tudományos akadémiát. A tudós társaság szembehelyezkedett az uralkodó dogmatikus arisztotelizmussal, meghirdette a szabad vizsgálódás és a természettudományos kísérletezés módszerét. A testület a XVIII. században Riminibe költözött. A II. világháború vége óta Olaszország vezető akadémiája.
(háború, megalapít)
[Részletek...]
[1601-08-17] Pierre Fermat francia matematikus és fizikus halála (szül. 1601. aug. 17.). Számelméleti eredményeivel messze túlszárnyalta korának tudományos színvonalát. A matematikai elemzés (szélsőérték-feladatok) és a valószínűség-számítás egyik előkészítője. A fizikában is jelentőset alkotott, nevét viseli a geometriai optika alaptörvénye.
Lapszélre firkantott ún. Nagy Fermat-sejtését évszázadok erőfeszítései után csak pár éve sikerült bebizonyítani.
(születés, törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid