Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2004-08-08] A másodszori népszavazáson is elutasította a Baranya megyei Bükkösd, hogy cementgyár épülhessen a falu határában, a Strabag Rt. kőbányájában.
- - - - - - - - - -
[Részletek...]
[2000-08-08] Felszínre hozták a H. L. Hunley tengeralattjárót 136 év után. 1864-ben süllyedt el. Ez volt az első elsüllyedt tengeralattjáró.
[Részletek...]
[2000-08-08] [idezet] A chilei Legfelsőbb bíróság megfosztotta mentelmi jogától Augusto Ugarte Pinochet (sz. 1915. nov. 25.) diktátort, aki 1973-ban katonai puccsal került hatalomra és 1990-ben kényszerült lemondani.
(Hiába írta bele az alkotmányba saját örökös mentelmi jogát.
2002-ben az ellene folyó eljárást megháborodottsága miatt megszüntették, később újra perbe fogták.
Diktátorként betiltotta az Andokban használt fuvolát és a charangót, a mandolin-szerű gitárt, mert Allende 1970-es választási kampánya alatt ezt a feliratot lehetett olvasni az ország sok helyén: "Dal nélkül lehetetlen a forradalom".
(tilt)
[Részletek...]
[1997-08-08] A debreceni Református Nagytemplomban megkezdődött a Református Világszövetség XXIII. nagygyűlése. A tizenkét napos találkozón 70 millió keresztyén képviseletében 102 ország 221 tagegyházának képviselői vettek részt.
[Részletek...]
[1988-08-08] Az ENSZ közvetítésével Irak és Irán kormánya is elfogadta a tűzszünetet, amely augusztus 20-án lépett életbe. Ezzel befejeződött az 1980. szeptember 22-én kitört irak-iráni háború. A nyolc évig tartó harcok több mint egymillió áldozatot követeltek.
(háború)
[Részletek...]
[1988-08-08] A baracskai fogházban és börtönben engedélyezték a Biblia használát a Kelet-Nyugat Párbeszéd Hálózat beadványai nyomására.
(Addig beszélőelvonás, fogda járt érte, már ha fölfedezték - mert természetesen a rabok különféle trükkökkel kijátszották ezt a tiltást.
Nagyon fontos olvasmány Habos László katolikus katonaságmegtagadó visszaemlékező könyve, az Acél ajtók mögött. Ld. bocs.hu)
(tilt)
[Részletek...]
[1974-08-08] Richard Nixon amerikai elnök tévébeszédben bejelentette lemondását a Watergate-ügy, a hírhedt lehallgatási botrány miatt.
[Részletek...]
[1926-08-08] Országh Lili festő halála (szül. 1926. aug. 8.). Visszatérő motívumai az ősi, történelmi múlt, a letűnt kultúrák tárgyi-szellemi maradványai, töredékei, az enyészetté vált, fényes múltat idéző romvárosok. Fő műve a szürrealitás és szimbólumsugalló jelképiség elemeit egyesítő olajmonotípia sorozat (Requiem 7 képben, elpusztult emberek és városok emlékére) és a városmetamorfózis képei. Egész életművének összegzése, a 48 táblából álló Labirintus-sorozat.
(születés)
[Részletek...]
[1898-08-08] Eugéne Boudin francia festő születése (+1898. aug. 8.). Az impresszionista tájfestés mestere volt. Az 1889-i világkiállításon aranyérmet nyert. Művésztársai az egek királyának nevezték, mert remekül festette az ég, a felhők és a tenger tükrének egymásba olvadását.
(A természettől elszakadt embereknek gyakran súlyos felhőnézegetés-hiánybetegségük van. :-))

(halál)
[Részletek...]
[1840-08-08] Nemzeti Színháznak nevezték el a Pesti Magyar Színházat.
[Részletek...]
[1790-08-08] Kölcsey Ferenc költő, politikus, akadémikus születése (+1838. aug. 24.). A reformkor egyik vezéregyénisége, a Himnusz költője. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei igen nagy jelentőségűek.

(születés)
[Részletek...]
[1790-08-08] Kölcsey Ferenc költő,akadémikus születése(+1838. aug. 24.).A Himnusz költője.
(születés)
[Részletek...]
[1786-08-08] Michel-Gabriel Paccard francia orvos és Jacques Balmat francia ásványgyűjtő elsőként jutott fel az Alpok és egyben Európa legmagasabb hegycsúcsára, a 4807 méter magas Mont Blancra.
[Részletek...]
[1588-08-08] A spanyol Armada pusztulása, amely végzetesnek bizonyult Spanyolország tengeri hatalmára és világuralmi terveire nézve. II. Fülöp spanyol király híres hajóhada májusban indult el, hogy meghódítsa Angliát. A 130 hajóból álló flotta már az első napokban jelentős viharkárokat szenvedett és a döntő ütközet napján egy vihar újra szörnyű pusztítást végzett hajóikban.
(A globális klímamegbolondulás ellen a Nato is tehetetlen.)

[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid