Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1967-07-26] Füst Milán Kossuth-díjas (1948) költő, író, esztéta születése (+1967. júl. 26.). Önéletrajza: Ez mind én voltam egykor. Utolsó műve, a Szexuál-lélektani elmélkedések csak 1986-ban, megírása után húsz évvel jelenhetett meg.
(Bizonyára nem véletlen, hiszen e téren az emberréválás még javában folyik, az agyat elborítják az idejétmúlt gén-evolúció, a féltékenység, versengés, korlátlan szaporodás ösztönei. Hogy a társadalmak képesek-e felnőni a szexualitás terén, az a globális válság egyik kulcskérdése, hiszen a válság okai a túlnépesedés valamint a túlfogyasztás, mely utóbbi mögött a szerelem-örömök hiánya és a partnerekért való versengés igen jelentős tényezők.)
(halál)
[Részletek...]
[1942-07-26] A holland katolikus püspöki kar (kilenc más keresztény felekezettel együtt) tiltakozását a zsidóüldözés ellen a német megszállás ellenére a templomokban felolvasták. Megtorlásul a fasiszták deportáltak és gázkamrába küldtek 113 katolikus zsidó hívőt és szerzetest, köztük a karmelita Edith Stein-t.
(tilt)
[Részletek...]
[1908-07-26] Az FBI amerikai nyomozóhivatal létrehozása (Special Agent Force, 1935. júl. 1-től Federal Bureau of Investigation).
(Művészeket, politikusokat, mozgalmárokat, egyháziakat, tudósokat ... mindenkit megfigyeltek. Pl. Albert Einsteinről ezernégyszáz oldalas archívumot őriz.)
[Részletek...]
[1894-07-26] Aldous Leonard Huxley pacifista angol író, biológus halála (szül. 1894. júl. 26.). Világnézete az úgynevezett "modern pozitivizmus"; eszményei a passzív jóság és humánum, a biológiai egyensúly, az egyéni élet meditációja. Leghíresebb könyve a Szép új világ, s nagyon jelentős esszéírói tevékenysége. Darwin fejlődéselméletét támogatta.
- + -
"...a jelenlegi gazdasági berendezés szerint a hadianyag az egyetlen áru, amit árra és haszonra való tekintet nélkül szórunk szét."
(születés)
[Részletek...]
[1894-07-26] Aldous Leonard Huxley angol biológus, író születése (+1963. nov. 22.). Darwin fejlődéselméletét támogatta, világnézete az úgynevezett "modern pozitivizmus", eszményei a természetes jóság, a biológiai egyensúly, az egyéni élet meditációja és a humánum. Leghíresebb könyve a Szép új világ, s nagyon jelentős esszéírói tevékenysége.
(születés)
[Részletek...]
[1883-07-26] Eberhard Arnold német lelkész születése (+1935. nov. 22.) A Bruderhof (az egyik történelmi békeegyház) alapítója.
Erőszakmentes keresztények, a fasizmus elől Dél-Amerikába menekültek (Anglia, mint németeket, nem fogadta be őket), ma az USÁ-ban és Angliában saját falvaikban, vagyonközösségben élnek. Több könyvük magyarul is megjelent. bocs.hu
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1875-07-26] Carl Gustav Jung svájci pszichológus és elmegyógyász születése (+1961. jún. 6.). Az analitikus pszichológia, illetve a komplex lélektan megteremtője. Képzettársítási kísérletekkel foglalkozott, s kidolgozta a később róla elnevezett asszociációs próbát. Személyiségtipológiai kutatásaiban két típusba, az extrovertált, kifelé forduló és introvertált, befelé forduló típusba sorolta az embereket.
(születés)
[Részletek...]
[1856-07-26] [sms] George Bernard Shaw ír Nobel-díjas író szül.(+1950.11.2) Elutasított lordi címet s Becsületrendet.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1856-07-26] George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol drámaíró, kritikus születése (+1950. nov. 2.). Élénken érdeklődött a társadalmi problémák iránt. 1898-ban nősült meg, és felesége jelentős vagyona lehetővé tette számára, hogy csak az írásnak éljen. Az 1910-es években már elismert és sikeres drámaíró, a szatírikus vígjátékok mestere, a díjakat és kitüntetéseket azonban sorra visszautasította, a lordi címet csakúgy, mint a Becsületrendet.
(Nobel-díj, születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1856-07-26] George Bernard Shaw Nobel-díjas (1925 - de a következő évben kapta) ír drámaíró, kritikus halála (szül. 1856. júl. 26.).
A modern szatírikus vígjáték legnagyobb mestere. Műveiben, mint A szerelem ára, a Warrenné mestersége, majd a Caesar és Cleopatra, a Tanner John házassága, a Pygmalion, végül a Szent Johanna, a társadalmi konformizmus megnyilvánulásai ellen lázadt, s a szenvedélyes igazságkeresés tükröződött.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1829-07-26] Auguste Marie Francois Beernaert belga politikus születése (+1912. okt. 6.). Hágai Döntőbíróság, Interparlamentáris Únió. Béke Nobel díjat kapott 1909-ben.
(születés)
[Részletek...]
[1825-07-26] Megrendezte az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Zsigmond a balatonfüredi fogadójában, lánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina itt ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel (aki az 1848-as szabadságharc altábornagya, aradi vértanú lett). Az Anna-bálok legújabbkori reneszánsza 1954-ben kezdődött.
[Részletek...]
[1762-07-26] Kelemen László színész, színigazgató halála (szül. 1762. júl. 26.). A magyar hivatásos színészet, az állandó magyar játékszín megindítója.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid