Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2001-07-22] Mészöly Miklós Kossuth-díjas író halála (szül. 1921. jan. 19.). Meséket, ifjúsági regényeket, elbeszéléseket, verseket, regényeket, esszéket, tanulmányokat, publicisztikát írt. Fő művei: Saulus, Az atléta halála.
A Hadkötelezettség Elleni Liga támogatója volt.

(halál)
[Részletek...]
[2001-07-22] [sms] Mészöly Miklós Kossuth-díjas író (szül. 1921.jan.19.). Küzdött a hadkötelezettség ellen.
[Részletek...]
[2001-07-22] Mészöly Miklós Kossuth-díjas író születése (+2001. júl. 22.). Meséket, ifjúsági regényeket, elbeszéléseket, verseket, regényeket, esszéket, tanulmányokat, publicisztikát írt. Legismertebb művei: Magasiskola, Az atléta halála, Saulus, Film, Pontos történetek útközben.
(halál)
[Részletek...]
[1999-07-22] [idezet] Kínában betiltották a Falunkung vallási csoportot azzal a váddal, hogy "valótlanságokat és babonákat terjeszt, zavart kelt, s veszélyezteti a társadalom egyensúlyát". A csoportnak állítólag 80 millió követője van.
(tilt)
[Részletek...]
[1996-07-22] Peter Ludwig német műgyűjtő halála (szül. 1925. júl. 09.). Aacheni csokoládégyára biztosította anyagi hátterét. Gyűjteménye 25 ezer képből állt, Kölntől Bécsen és Budapesten át Szentpétervárig számos Ludwig-múzeum nyílt, amelyekben kizárólag az ő általa vásárolt és ajándékba adott művek láthatók.
(halál)
[Részletek...]
[1972-07-22] Diószegi Vilmos néprajzkutató, orientalista halála (szül. 1923. máj. 2.). A magyarság honfoglalás előtti pogány hitvilágát, a magyar néphit történeti rétegeit kutatta. Ázsiában, Szibériában és Mongóliában tanulmányozta a samanizmust, saját gyűjtéseiből és az európai és ázsiai múzeumok, könyvtárak anyagaiból Budapesten létrehozta a világhírű Sámánhit-Archívumot. Foglalkozott a magyarországi nemzetiségiek néphitével is.
(halál)
[Részletek...]
[1932-07-22] Ludwig Haberlandt osztrák pszichológus születése (+1932. júl. 22.). „A pirula nagyapja”, 1901-ben ő fedezte fel a petefészek-hormon fogamzásgátló hatását.
Hajszálon múlott, hogy nem magyar gyártmányú gyógyszer lett a világ első antibébi-tablettája: 1931-ben Ludwig Haberlandt bécsi élettanprofesszor éppen Richter Gedeonnak tanácsolta, próbáljanak meg „ipari méretekben" előállítani petefészek-kivonatot. Nem sokra rá útmutatásai alapján a budapesti gyárban már rendelkezésre is állt a kívánt mennyiségű anyag - még nevet is kapott: infecundinnak hívták -, ám Haberlandt a kísérletek folytatása előtt meghalt. Mellesleg ekkor még nem tudtak hormonokat szintetikusan előállítani, így az anyag egy grammja 200 dollárba került. A Richter végül csak a világpremiert hét évvel lekésve, 1967-ben dobta piacra saját első generációs antibébi-tablettáját, az Infecundint, amit a magyar piacon már négy évvel később felváltottak a korszerűbb tabletták.
(halál)
[Részletek...]
[1908-07-22] Sir William Randal Cremer angol ács születése (+1908. júl. 22.). A Nemzetközi Békebírósági Liga alapítója és titkára. A Nemzetközi Békekonferenciák Szervezetének társalapítója (az első békekonferencia 1888 Párizs, majd évenként más-más fővárosban). Béke Nobel-díjat kapott 1903-ban.
(halál, konferencia, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1822-07-22] Gregor Johann Mendel osztrák biológus, szerzetes születése (+1884. jan. 6.). 1847-ben szentelték pappá, majd fizika és természettan tanár lett. A tulajdonságok öröklődésére vonatkozó, borsószemeken végzett genetikai kísérletei tették híressé - de csak halála után. 1900-ban fedezték fel az azóta Mendel-szabályoknak nevezett örökléstani alaptörvényeket az 1866-ban egy egyesületi évkönyvben közreadott írásában.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1329-07-22] Cangrande della Scala (Scaligeri) veronai fejedelem halála (szül. 1291. márc. 9.). Fejedelem létére békés polgár volt, erről tanúskodik a Castel Vecchióban látható lovasszobra is. Pártfogásába vette 1303-ban a száműzött Dantét, aki művében megörökítette a nemes lelkű urat.
(halál)
[Részletek...]
[1329-07-22] Cangrande della Scala (Scaligeri) születése (+1329. júl. 22.). 1308-ban lett Verona fejedelme. Ő vette pártfogásába 1303-ban a száműzött Dantét, aki híres művében meg is örökítette a nemes lelkű urat. A nép ma is úgy emlegeti, mint Magyarországon Mátyás királyt.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid