Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1985-07-02] Megindult a trolibusz közlekedés Debrecenben.

[Részletek...]
[1961-07-02] Ernest Hemingway amerikai író véget vetett életének (szül. 1898. júl. 21.). Pulitzer-díj 1953, irodalmi Nobel-díj 1954. A Búcsú a fegyverektől (A Farewell to Arms, 1929) a háború értelmetlenségét gyönyörű szerelmi történetben ábrázolja.
(A Kilimandzsáró hava nemsokára már csak regényének címeként marad fenn, a valóságban rohamosan tűnik el a globális fölmelegedés miatt.)
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1961-07-02] Ernest Hemingway amerikai író születése (+1961. júl. 2.). Pulitzer-díj 1953, irodalmi Nobel-díj 1954. A Búcsú a fegyverektől (A Farewell to Arms, 1929) a háború értelmetlenségét gyönyörű szerelmi történetben ábrázolja.
"A politika a történelem ellenőrizhetetlen része." (Hemingway)
A Kilimandzsáró hava nemsokára már csak regényének címeként marad fenn - a valóságban rohamosan tűnik el a globális fölmelegedés miatt.
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1957-07-02] [idezet] Először jelentkezett a képernyőn "A Televízió Képes Híradója".
(A hírszolgálatokra leselkedő óriási veszély, hogy áldozatai a piacnak:

- a médiatulajdonosok, gazdagok és hatalmasok szemével láttatják a világot,

- mint minden termékgyártó, a lehető legolcsóbban termelnek eladható bóvlit,
- észre sem veszik hogy agymosóport termelnek, mert maguk is agymosottak,
- éveken át mindennap képesek ugyanazzal a gipszkásával eltömni az emberek agyát, mintha a világon csak egy-két helyen történne valami …)
[Részletek...]
[1929-07-02] Az 1874-ben indult fogaskerekű vasúton környezeti okok miatt a gőzüzemet felváltotta a villamos üzem.
[Részletek...]
[1924-07-02] Megalakult a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS). 1994 szeptemberében Párizsban tartott ülésén, magyar javaslatra e napot a Sportújságírók Napjává nyilvánította.
- + -

Sportújságírók Napja
[Részletek...]
[1880-07-02] Szirmai Albert operett-zeneszerző halála (szül. 1880. júl. 2.). Legismertebb művei a Sárga dominó, a Bálkirálynő, a Mágnás Miska. Sok népszerű kabarédalt és sanzont is írt.
(születés)
[Részletek...]
[1879-07-02] Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő halála (szül.: 1879. júl. 2.).
1915-ben haditudósítóként járta a frontot, de háborús illúziói hamar eltűntek. Üdvözölte a polgári forradalmat, és kezdetben reményeket fűzött a Tanácsköztársasághoz is. A kommün bukása után kizárták a Kisfaludy Társaságból, írásait egy ideig csak a Nyugat és az Est lapok közölték.
A Nyugat munkatársa, majd 1930-1933 között - Babits Mihállyal közösen - a lap főszerkesztője volt. 1939-ben megvette a Kelet Népe című lapot, s azt szerkesztette haláláig. Életművéből kiemelkedik az Erdély-trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska.

(Miért is fogan annyi Árvácska???)

(háború)
[Részletek...]
[1877-07-02] Hermann Hesse német író, költő születése (+1962. aug. 9.). Háborúellenes magatartása miatt elhagyni kényszerült hazáját, Svájcban telepedett le. Irodalmi Nobel-díjat kapott 1946-ban.
Több művében az indiai és a kínai gondolkodásmódot igyekezett egybekapcsolni az európai kultúra világképével. Üveggyöngyjáték című regényét Thomas Mann goethei kifejezéssel élve, összemérhetetlennek nevezte. A pusztai farkas című regénye az amerikai hippi-mozgalom szellemi ősének bizonyult, még rock-együttes is alakult Steppenwolf néven.
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1877-07-02] Hermann Hesse német író és költő halála (szül. 1877. júl. 2.). Háborúellenes magatartása miatt elhagyni kényszerült hazáját, Svájcban telepedett le. Irodalmi Nobel-díjat kapott életművéért 1946-ban. A Nárcisz és Goldmund c. regénye csodálatos sugallat az élet átélésére.
- + -
“Mi, akik nem politizálunk, szintén a világtörténelembe tartozunk, és segítjük alakulását.”
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1844-07-02] A Himnusz ősbemutatóját tartották a Nemzeti Színházban. A szerző, Erkel Ferenc vezényletével ekkor hangzott el először Kölcsey megzenésített műve.
[Részletek...]
[1778-07-02] Jean-Jacques Rousseau francia író, filozófus, pedagógus, zeneszerző születése (+1778. júl. 2.). Világirodalmi jelentőségű szépirodalmi műveket alkotott. A pedagógia első teoretikusai közé tartozott. A társadalmi egyenlőtlenség okát a magántulajdonban látta, de a kistulajdon örökössé tételét kívánta; ezzel a francia forradalom jakobinus szárnyára gyakorolt hatást. Államelméletében a társadalmi szerződés híve volt.
"Vissza a természethez!"
(halál)
[Részletek...]
[1566-07-02] Michel de Notre-Dame Nostradamus francia orvos, asztrológus születése (+1566. júl. 2.). Avignonban filozófiát, Montpellierben orvostudományt tanult, orvosi praxisát 1529-ben Agen városában kezdte. 1544-ben Salonba költözött, s itt nagy hírnevet szerzett új gyógymódjaival, melyeket az 1546-47-es, Lyont és Aix-t sújtó pestisjárvány idején alkalmazott. Jövendöléseit 1547 táján kezdte, 1555-ben, Les Prophéties (Nostradamus próféciái) címmel adta ki Lyonban. Művét négysoros rímes strófák alkotják, melyeket százanként csoportosított. Közel ezer verse maradt fenn.
(halál, járvány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid