Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1997-06-30] Andorka Rudolf Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus, egyetemi tanár születése (+1997. jún. 30.). Kutatási területei voltak a társadalmi rétegződés, mobilitás és életmódváltozás, deviáns viselkedés.

(halál)
[Részletek...]
[1997-06-30] 156 éves brit uralom után Hongkong visszatért Kínához. Különleges Közigazgatási Körzet,, az “egy ország két rendszer” elv jegyében nagyfokú önállóságot élvez. Van külön zászlaja, címere, és csupán a védelmi és külpolitikai kérdésekben döntenek Pekingben.

[Részletek...]
[1971-06-30] A Szaljut-1 űrállomás első legénységének mindhárom tagját holtan találták a landolás után, a légnyomáskiegyenlítő szelep hibájából.
[Részletek...]
[1959-06-30] A Kossuth Rádióban megkezdték a Szabó család című családregénysorozat sugárzását.
[Részletek...]
[1954-06-30] A svájci foci világbajnokságon a magyar aranycsapat 4:2-re megverte a kétszeres világbajnok Uruguay-t. A FIFA 2000-ben a XX. század tíz legjobb meccse közé sorolta ezt a találkozót.
A Dél-Amerika Svájcaként is emlegetett, (például az 1953-ig tartó koreai háború hadiszállításainak is köszönhetően) virágzó gazdaságú Uruguay hanyatlását sokan ettől a vereségtől számították. Pedig a hagyományosan élőállat-, bőr- és gyapjúexportból élő országot az induló kőolaj- és műanyagkorszak szorította perifériára. A növekvő infláció és munkanélküliség 1958-tól jobboldali hatalomátvételbe, majd terrorba torkollott. Az ellene küzdő Tupamaros gerillamozgalom egyik vezetője, a csak 1984-ben helyreállt demokratikus viszonyokban már parlamenti képviselővé vált José Pepe Mújica a hatvanas évek közepén így buzdította harcosait: „Minden a svájci vereséggel kezdődött és a forradalommal ér majd véget.”
(háború)
[Részletek...]
[1946-06-30] A Marshall szigeteken az első US kísérleti atombomba robbantás, amit 1958-ig még 66 követett ott. A közvetlenül érintett szigetekről az őslakosságot elűzték, de távolabbi lakott atollokat is ért radioaktív szennyeződés.
[Részletek...]
[1934-06-30] [idezet] Hosszú kések éjszakája", jún. 30-ra virradóan Hitler leszámolt a náci párton belüli ellenzékével és megszüntette az SA-t.
[Részletek...]
[1908-06-30] A szibériai Köves-Tunguszka folyó mentén tisztázatlan eredetű, szokatlan méretű kozmikus esemény pusztított, hatalmas tölcsér alakú nyomot hagyva a tajgában. A legújabb kutatások szerint kisebb, alig 100-150 méter átmérőjű kozmikus test robbant fel a Föld légkörében, és ez a meteorit tarolta le az erdőt.
[Részletek...]
[1894-06-30] Megnyitották az azóta London jelképévé vált Tower-hidat.
[Részletek...]
[1853-06-30] Teleki Blanka grófnőt tíz év várfogságra ítélték az osztrákok, magyar szellemű leánynevelés vádjával.
[Részletek...]
[1799-06-30] Petényi János Salamon természettudós, zoológus, a magyar ornitológia, őslénykutatás és állatvédelem úttörőjének születése (+1855. okt. 5.). Elkészítette Magyarország gerinces állatvilágának kézikönyvét.
(születés)
[Részletek...]
[1799-06-30] [sms] Petényi János Salamon természettudós,zoológus szül.Magyarország gerinces állatvilágának kézikönyve
[Részletek...]
[1648-06-30] Szemjon Ivanovics Gyezsnyev orosz kozák elsőként hajózott át a Bering-szoroson (amely nevét második felfedezőjéről, az itt 1728-ban áthajózó Vitus Bering dán sarkkutatóról kapta). Gyezsnyevről van elnevezve a szoros nyugati foka, Ázsia legkeletibb pontja. A legkeskenyebb részén 92 kilométer széles Bering-szoros Ázsiát és Amerikát (Alaszkát) választja el.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid