Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2003-06-28] lőben közvetített hirtelen halál a focipályán, a Kamerun-Kolumbia meccsen Lyonban összeesett és meghalt az afrikai csapat középpályása, a 28 éves Marc-Vivien Foé.
[Részletek...]
[2003-06-28] Cedric Prakash SJ-nek Rafi Ahmed Kidwai díjat adományozott az USÁ-ban élő muzulmán indiaiak első országos közgyűlése (Santa Clara).

Rafi Ahmed Kidwai (1894. febr. 18. – 1954. okt. 24.) indiai muzulmán politikus volt.
[Részletek...]
[1921-06-28] Eötvös Gábor Jászai-díjas zenebohóc halála (szül. 1921. jún. 28.). A magyar cirkuszművészet egyik legismertebb és legkedveltebb alakja. Híres száma a "Van másik..!" Művészetéért megkapta a Magyar Köztársaság Csillagrendjét.
(születés)
[Részletek...]
[1914-06-28] [idezet] Szarajevóban egy szerb diák lelőtte az osztrák trónörököst és feleségét.
- + -
Ferenc József császárnak nem volt kedvére való a trónörökös, mert rangon alul házasodott, meg is kellett esküdnie az esküvője előtt, hogy felesége, gyermekei és unokái sohasem fognak igényt tartani a trónra. (Ugyanakkor Erzsébet császárné azt tanácsolta, hogy idegen vérrel házasodjon, , mert a császári családban „a férfiak és a nők legalább hússzorosan rokonai egymásnak, ezért a gyerekek fele trotli vagy epilepsziás”.) A Bécsben jelenlévők szerint a császár jéghidegen, sőt némi megkönnyebbüléssel reagált unokaöccse halálának hírére, egyes visszaemlékezések szerint égi akaratot emlegetett, amely helyére tette azt, amit ő nem mert. Lányának prózaian azt mondta, hogy megszabadult egy nagyon nagy gondtól.


"A telegráf előtti, lassúléptű időszakban felnőtt szerb diplomaták nem tudtak megfelelni a Monarchia ultimátumának, hogy 48 órán belül adjanak magyarázatot a lövésre. A háború kitört." (Időökológia - ld. bocs.hu)


"Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam" – mondta imazsámolyáról fölkelve az agg Ferenc József és elindította az első világháborút. A végére a Monarchiából semmi nem maradt.
Ugyanazért a császárért, aki a magyar szabadságharcot leverte és megtorolta, aki az aradi vértanúkat kivégeztette, öregkorában dalolva mentek a könnyen felejtő magyarok háborúba. "Mire az őszi levelek lehullanak..." - mondták. Aztán tartott öt évig és teljes kivérzésig.
- + -
1919: Pontosan öt évvel később írta alá Németország a békeszerződést Versailles-ben. Elzász és Lotharingia visszakerült Franciaországhoz. A Saar-vidéken átmenetileg francia közigazgatást vezettek be a Népszövetség égisze alatt. A szerződés megtiltotta Ausztria csatlakozását Németországhoz és ez utóbbi elvesztette gyarmatait. A békefeltételek Németországot, mint a háború előidézésében bűnös hatalmat jóvátétel fizetésére is kötelezték.
(háború, tilt)
[Részletek...]
[1912-06-28] Olty Magda Kossuth-díjas színésznő halála (szül. 1912. jún. 28.). 1933-68 közt a Nemzeti Színházban játszott. Részt vett az ellenállásban, letartóztatták, 1945-ben szabadult. 1948-tól tanított, 1957-61-ig igazgató volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
(születés)
[Részletek...]
[1812-06-28] Napóleon seregével átkelt a Nyemenen, 4 nap alatt elérte Vilnát és bevonult a városba. Az orosz hadsereg nem bocsátkozott harcba, megkezdte a visszavonulást.
(Napóleon egymilliós seregének katonailag nem volt ellenfele. A környezeti válság - éhség és hideg - verte meg.)

[Részletek...]
[1811-06-28] Kriza János erdélyi unitárius püspök, népköltészeti gyűjtő, költő, akadémikus születése.
(születés)
[Részletek...]
[1811-06-28] Kriza János erdélyi unitárius püspök, népköltészeti gyűjtő, költő, akadémikus születése (+1875. márc. 26.).
(születés)
[Részletek...]
[1763-06-28] [idezet] Bár a Kárpát-medence "gyengén földrengéses" terület, 455-től 1918-ig 815 nagyobb földmozgásról készült feljegyzés. Köztük a legsúlyosabb e napon elsősorban Komáromot érintette, de az egész országban érezték. Komáromban valamennyi ház megrongálódott, több száz összedőlt. 63 halott, 102 sebesült volt. A katasztrófát Jókai Mór Az elátkozott család című regényében említi.
[Részletek...]
[1712-06-28] Jean-Jacques Rousseau francia író, filozófus, pedagógus, zeneszerző születése (+1778. júl. 2.). Világirodalmi jelentőségű szépirodalmi műveket alkotott. A pedagógia első teoretikusai közé tartozott. A társadalmi egyenlőtlenség okát a magántulajdonban látta, de a kistulajdon örökössé tételét kívánta; ezzel a francia forradalom jakobinus szárnyára gyakorolt hatást. Államelméletében a társadalmi szerződés híve volt.
"Vissza a természethez!"
(születés)
[Részletek...]
[1577-06-28] Peter Paul Rubens flamand festő születése (+1640. máj. 30.). A flamand barokk világhírű mestere, kora művészetének legnagyobb alakja volt.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid