Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2000-06-27] Az IPPNW (Nemzetközi Orvosszövetség az atomfegyverek ellen, vö. márc. 29.) 14. világkongresszusa (400 résztvevő) Párizsban fellépett az új amerikai fegyverkezési tervek ellen.
Az atomfegyverek teljes betiltása és megsemmisítése már nem lehet kérdés, csak az, mikorra valósul meg.
Bemutatták, milyen hatással lenne egyetlen atombomba (háború, baleset vagy terrorizmus miatt bekövetkezhető) robbanása Párizsra: 5 millióan (Hirosima ötvenszerese!) azonnal meghalnának és további milliók válnának nyomorékká.

(háború, tilt)
[Részletek...]
[1988-06-27] [sms] Több mint 30 ezren tüntettek a budapesti Hősök terén Ceausescu falurombolási terve ellen.
[Részletek...]
[1988-06-27] [idezet] Több mint 30 ezren tüntettek a budapesti Hősök terén Ceausescu román diktátor falurombolási terve ellen. Falvak százait akarta templomaikkal, temetőikkel együtt eltüntetni, hogy azután lakóikat városi lakótelepek panelházaiba zsúfolja össze.
A bukaresti sajtó és a román vezetés "irredenta megmozdulásként" és a "román belügyekbe való beavatkozásként" bélyegezte meg a demonstrációt. Bukarestben hamarosan közölték: "Románia azonnali hatállyal megszüntetettnek tekinti a kolozsvári magyar főkonzulátus működését".
(Az urbanizáció szerte az iparosodó világban hasonló hatással volt, diktatúra nélkül is.
A román diktátor harmincmilliós Romániáról álmodott, tiltott minden fogamzásgátlást és családtervezést. Eredményként elszaporodtak a zsúfolt államigondozott nyomortanyák. Népesedési verseny, fegyverkezési verseny, gazdasági-természetkizsigerelési verseny, a harmonikus, nem-versenyző falusi-törzsi-bennszülött kultúrák lerombolása...)
(tilt)
[Részletek...]
[1967-06-27] Londonban üzembe állították az első pénzkiadó bankautomatát.

[Részletek...]
[1954-06-27] A svájci világbajnokságon (a németek elleni első meccsen harcképtelenné tett Puskás nélkül felálló) magyar aranycsapat 4:2-re legyőzte a brazilokat.
(Ez már nem váltott ki olyan össznemzeti önemésztő bánatot Brazíliában, mint amikor 4 évvel korábban hazai pályán, 200 ezer győzelemre készülő honfitársuk előtt bukták el a világbajnoki döntőt Uruguay ellen. Akkor több szurkoló mindjárt ott helyben, a nem sokkal korábban épült, ma is a világ legnagyobbjának mondott Rio de Janeiró-i Maracana stadion lelátóiról a mélybe vetette magát, de még napok sőt hetek múltán is történtek öngyilkosságok.)
[Részletek...]
[1941-06-27] [idezet] Bárdossy László miniszterelnök a képviselőházban a június 26-i (sokak által provokációnak tekintett) kassai bombázásra hivatkozva bejelentette, hogy Magyarország "hadban állónak tekinti magát a Szovjetunióval szemben". Már ezt megelőzően, hajnalban a magyar légierő szovjet városokat és katonai célpontokat támadott. A magyar csapatok június 28-án átlépték a szovjet határt. Így Magyarország "belelépett a ..." II. világháborúba.
(háború)
[Részletek...]
[1927-06-27] Debrecenben mintegy száz helybeli irodalom-művészetkedvelő részvételével megalakult az Ady Társaság. Az irodalmi, művészeti és tudományos egyesület közösséget vállalt a Nyugat körével, és küzdött Bartók és Kodály elismertetéséért is. A társaság rendszerint Ady születésnapja körül tartotta évenkénti Ady-ünnepeit, s 1947-ben megszűnt.
[Részletek...]
[1905-06-27] Az orosz fekete-tengeri hadiflotta Patyomkin-cirkálóján fegyveres felkelés robbant ki az 1905-1907-es polgári demokratikus forradalom idején. A közvetlen ok az volt, hogy a matrózoknak romlott húst adtak, valójában a megmozdulás a forradalom része volt. A felkelés elbukott, s a matrózok júl. 8-án a romániai Constantában átadták a hajót az ottani hatóságoknak, akik visszaszolgáltatták azt Oroszországnak.
[Részletek...]
[1880-06-27] Helen Keller, vak és süketnéma angol írónő halála (szül. 1880. jún. 27.). Filozófiából doktorált a cambridge-i egyetemen. Könyvei félszáz nyelven jelentek meg. Megkapta a francia becsületrendet.
(születés)
[Részletek...]
[1880-06-27] Helen Keller, vak és süketnéma angol írónő születése (+1968. jún. 1.). Filozófiából doktorált a cambridge-i egyetemen. Könyvei félszáz nyelven jelentek meg. Megkapta a francia becsületrendet.
(születés)
[Részletek...]
[1878-06-27] [idezet] Megszületett az Osztrák-Magyar Bank létesítéséről és szabadalmáról szóló törvénycikk. Az intézmény vezetésében magyarok is helyet kaptak, de csak a "részleges paritás", tehát nem az egyenlőség alapján. A bank Magyarországot kétnyelvű bankjegyekkel látta el: a pénzek egyik oldala német, a másik magyar volt. Önálló magyar jegybank felállítását a kiegyezést követően is hiába követelték a magyarok.
(törvény)
[Részletek...]
[1693-06-27] Londonban megjelent az első nőknek szánt újság, a Ladies Mercury.
(megjelent)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid