Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[1996-06-26] Létrejött a C3 Kultúra és Kommunikáció Központ, amely számtalan civil szervezet web-otthonává vált. www.c3.hu
[Részletek...]
[1992-06-26] Oromhegyesen (Vajdaság, Szerbia) a katonaság-megtagadók és polgári engedetlenséget szervezők kikiáltották a Zitzer Szellemi Köztársaságot (ld. máj. 7.).
Első elnöke, Almási Vilmos, később 4 hónapot töltött börtönben katonaság-megtagadásért.
[Részletek...]
[1992-06-26] [sms] Oromhegyesen(Vajdaság, Szerbia)a katonaság-megtagadók kikiáltották a Zitzer Szellemi Köztársaságot
[Részletek...]
[1945-06-26] Az ENSZ alapokmányát két hónap tanácskozás után elfogadták San Franciscóban, június 26-án 50 állam képviselője írta alá (1945. október 24-én lépett hatályba). A közgyűlés mellett felállították a Biztonsági Tanácsot.
[Részletek...]
[1941-06-26] Máig ismeretlen felségjelzésű gépek bombázták Kassát, Munkácsot és Rahót. Ezután Horthy és Bárdossy László, magyar miniszterelnök engedett a magyar katonai körök és a német hadvezetés egyre nagyobb nyomásának és Magyarország bekapcsolódott a második világháborúba, hadat üzent a Szovjetuniónak.
(háború)
[Részletek...]
[1937-06-26] Edward (VIII., volt brit uralkodó) Franciaországban feleségül vett egy elvált asszonyt, az amerikai Wallis Warfield Simpsont. Hogy ezt megtehesse, a trónjáról 1936 decemberében lemondott.
[Részletek...]
[1918-06-26] Peter Rosegger osztrák író halála (szül. 1843. júl. 31.). Témáit szűkebb stájer hazájából merítette; a paraszti hétköznapok valóságát belső derűvel és humorral ábrázolta. Műveiben védelmébe vette a paraszti hagyományokat a gépies, nagyvárosi életformával szemben. Kötetei óriási példányszámban jelentek meg, s nagyon népszerűek voltak.
(halál)
[Részletek...]
[1883-06-26] Edward Sabine angol csillagász, geodéta halála (szül. 1788. okt. 14.). Résztvevője volt egy Északi-sark expedíciónak, s útja során értékes mágneses és ingamegfigyeléseket tett. Járt Afrikában és Észak-Amerikában is. Nagyrészt az ő érdeme, hogy az angol gyarmatokon meteorológiai és földmágneses vizsgálatokra szolgáló megfigyelőállomások létesültek. Összefüggést fedezett fel a napfoltok periódusos változásai és a mágneses viharok között.
(halál)
[Részletek...]
[1835-06-26] Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor, politikus halála (szül. 1835. jún. 26.). 1887-ben megindította és tíz évig szerkesztette a Természetrajzi Füzeteket. Természettudományos munkássága mellett érdeklődése kiterjedt a magyar ősfoglalkozások, a néprajz és a nyelvészet, a régészet területén pedig a paleolitikum körére. Nevéhez fűződött Magyarországon az ősemberkutatás megkezdése. Ő alapította a Magyar Ornitológiai Központot.
(születés)
[Részletek...]
[1835-06-26] Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, polihisztor születése (+1914. dec. 27.). A Magyar Ornitológiai Központ létrehozója és igazgatója, a magyarországi ősemberkutatás elindítója.
(születés)
[Részletek...]
[1810-06-26] Bernát Gáspár író, újságíró halála (szül. 1810. jún. 26.). Nevét anekdotái és humoros írásai tették országosan ismertté. Minden lapban publikált, bár kortársak szerint elmeszüleményei, tromfjai élőszóban hatottak igazán. "Humorista" volt, anekdotázó és adomázó, cinikus magatartásával és ötleteivel műfajt teremtett: a "gazsiádákat". Önjellemzése szerint soha nem szaladt, nem gorombáskodott, nem nevetett, nem hízelkedett - és nem fizetett. Leghíresebbek Józsa Gyuri anekdotái, és a Bach-huszárokat kifigurázó apróságai.
(születés)
[Részletek...]
[1092-06-26] [idezet] Külföldi krónikák szerint nagy földrengés (becsülhetően Richter-skála 5,6-os erősségű) volt Magyarországon. "Települések dőltek romba", "...hegy omlott a Dunába, s az medrét megváltoztatta, más felé hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid