Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[1979-06-23] Egyezmény a vándorló vadon élő állatfajok védelméről (Bonn). Hatályba lépés 1983. nov. 1. Magyar megerősítés 1983. júl. 12.

(egyezmény)
[Részletek...]
[1961-06-23] [sms] Hatályos az Antarktisz-szerződés:tilos ott a katonai tevékenység és a radioaktív hulladék tárolása
[Részletek...]
[1961-06-23] Hatályba lépett az Antarktisz-szerződés, melyet 1959-ben 12 ország írt alá, köztük a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország. Az Antarktiszon tilos katonai támaszpontokat építeni, fegyverkísérleteket végezni, hadgyakorlatokat folytatni, radioaktív hulladékot tárolni. Hazánk 1984-ben csatlakozott az egyezményhez.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1948-06-23] Berlini válság. A szovjet hatóságok lezárták a Berlin és Nyugat-Németország közti utakat. A nyugati hatalmak június 26-án légihidat nyitottak a nyugati városrész ellátására. A két szektorban külön közigazgatás alakult.
[Részletek...]
[1945-06-23] Az Okinava sziget központi bunkerében több mint négyezer japán katona és tiszt követett el egyszerre rituális öngyilkosságot, köztük Usidzsima tábornok, a sziget parancsnoka.
Az Okinavai csata ápr. 1-től jún. 23-ig tartott, amíg az amerikaiak 180 ezres serege (12 ezres veszteséggel, köztük a főparancsnok Buckner altábornagy is meghalt) a 100x30 km-es japán szigetet bevette. A 130 ezer japán katonából 102 ezer meghalt vagy öngyilkos lett. Sebesültjeik egy részét is megölték, mert nem akartak a barbárnak tartott amerikaiak fogságába kerülni. Csak hétezer katona esett hadifogságba. A civil lakosság egyharmada, 150 ezer japán is meghalt vagy öngyilkos lett.
[Részletek...]
[1942-06-23] [idezet] Egyházi jóváhagyást (Nihil obstat, Imprimatur) kapott a Római Katolikus Tábori Püspökség által kiadott Seregek Ura, a katolikus honvédek ima-, énekes- és oktatókönyve.
"Kedves Honvéd hívem! Tábori Püspökatyád szól hozzád...
Ennek a világháborúnak az a célja, hogy ezeréves szentföldünket, véren szerzett és folytonos harcokkal fönntartott édes Hazánkat megvédjük, vele együtt egész Európát megoltalmazzuk, Szentséges vallásunkat és Egyházunkat megmentsük a vörös veszedelemtől ... attól a gonosz, alattomos, kegyetlen és irgalmatlan vörös hatalomtól, amely itt Európában mindent, de legelsősorban édes Hazánkat akarja elpusztítani és rabigába hajtani!
Ebben a Szent-háborúban a mi győzelmünket és a vörös hatalom megsemmisítését akarja, kívánja és szolgálja minden igaz magyar, minden igaz európai ember, minden hívő lélek az egész világon - sőt a nemzetek megdicsőült fiai, köztük a Magyar Szentek serege, Nagyasszonyunk, Szűz Mária és maga az egy igaz élő Isten is."
(háború)
[Részletek...]
[1894-06-23] Megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Párizsban. Élén 1896-1925 között az újkori olimpiák atyja, Pierre de Coubertin állt.
[Részletek...]
[1894-06-23] VIII. Edward brit uralkodó halála (szül. 1894. jún. 23.). 1936. január 20-án lépett trónra, de 11 hónappal később, 1936. december 10-én lemondott, hogy feleségül vehesse rangon aluli szerelmét, az elvált amerikai Wallis Simpsont. Ezután a windsori hercegi címet viselte és életének nagy részét külföldön töltötte.

(születés)
[Részletek...]
[1874-06-23] Megindult a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig. A 2,8 km hosszú pálya a harmadik ilyen vasút volt a világon. A vonalat 1890-ben a Széchenyi-hegyig meghosszabbították, majd 1929-ben villamosították.
[Részletek...]
[1871-06-23] Mendlik Oszkár festő halála (szül. 1871. jún. 23.). Lotz Károly tanítványaként részt vett a Vígszínház freskóinak elkészítésében. 1891-es fiumei útja után művészetét a tenger festésének szentelte.
(születés)
[Részletek...]
[1668-06-23] Giovanni Battista Vico nápolyi filozófus halála (szül. 1668. jún. 23.). Szegény családban nevelkedett. 1698-tól a retorika tanára volt a nápolyi egyetemen, nyomorúságos fizetéssel, amelyet magánórákkal és irodalmi bérmunkával egészített ki. 1735-ben kinevezték a Bourbon-házból származó IV. Károly király történetírójává. Életében jobban becsülték költőként, mint filozófusként.
"A népek természete eleinte kegyetlen; azután szigorú; későbben jóakaró, majd finom; és végül kicsapongó."
(születés)
[Részletek...]
[1524-06-23] A lutheri reformációval indult német forradalom harmadik szakaszaként elindult a német parasztháború. A parasztság Stühlingen grófságban seregekbe tömörült és rombolni kezdte a nemesi székhelyeket. A parasztseregek csak részleges győzelmeket értek el, 1525 május-júniusban a fejedelmek serege leverte őket, vezetőjüket, Thomas Münzert kivégezték.
(háború)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid