Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

9 esemény

[2004-06-09] Magyarországon megszüntették a bevonultatást.
(Érdekes, a polgári szolgálatosokról megfeledkeztek, azokat továbbra is behívták. A civil mozgalmaknak kellett figyelmeztetniük.)

[Részletek...]
[2004-06-09] Sokszázmilliós kárt okozott egy Magyarországon átvonuló vihar. A Budaőrsi reptéren egy reklámozásra használt léghajót, több helikoptert és repülőt tört össze, Miskolc környéként a diónyi jégeső autók százainak szélvédőit törte be és tetejét verte ragyásra.
(A megbolondult időjárás visszavág a megbolondulásáért felelős autóknak és reklámoknak?)
[Részletek...]
[1923-06-09] ARISIMA Takeo japán író születése (+1923. jún. 9.). Kereskedő volt, majd Szapporóban és az Egyesült Államokban tanult. 1907-től a szapporói egyetemen tanított. 1910-ben részt vett az "általános szeretetet" hirdető Sirakaba című irodalmi folyóirat kiadásában. 1916-tól csak az irodalomnak élt. Hokkaidói birtokát szétosztotta bérlői között. Káin utódai és A születés gyötrelmei című regényeiben mélységes humanizmussal és nagy művészi erővel írta le a hokkaidói parasztok nehéz, küzdelmes életét. A halál és ami körülötte van címmel egy drámát is írt. Önkezével vetett véget életének.
(halál)
[Részletek...]
[1908-06-09] Szántó Kovács János földmunkás születése (+1908. jún. 9.). A viharsarki agrárszocialista mozgalom vezetője. Az 1890-es évektől vezető szerepet játszott a hódmezővásárhelyi és a környékbeli földmunkások és szegényparasztok szociáldemokrata szervezésében. 1894-ben letartóztatták. Kiszabadulása érdekében robbant ki a hódmezővásárhelyi zendülés. 1895-ben megrendezett perében öt évi fogházra ítélték.
(halál)
[Részletek...]
[1870-06-09] Charles Dickens angol író (írói álneve: BOZ) halála (szül. 1812. febr. 7.). Műveiből a korabeli Anglia nagyvárosi élete rajzolódott ki: nyomor, adósok börtöne, londoni alvilág. Jó szemű megfigyelő volt, képzeletének teremtő ereje groteszk módon felnagyított komikus jellemalakjaiban nyilvánul meg a legjobban. Fontosabb regényei: Twist Oliver, Copperfield Dávid, Nicholas Nickleby, A Pickwick Klub, Dombey és fia, Karácsonyi ének, Kis Dorrit. Műveiben a szegényeket, elesetteket ábrázolta nagy beleérzéssel. Újságíró, szerkesztő is volt, írásaiból felolvasóesteket tartott.

(halál)
[Részletek...]
[1870-06-09] Charles Dickens angol író születése (+1870. jún. 9.). Műveiben a nagyvárosi életet, a nyomort, az alvilágot mutatta be (Twist Oliver, Copperfield Dávid).
(halál)
[Részletek...]
[1843-06-09] [sms] Bertha von Suttner osztrák írónő, békemozgalmár szül. Elso Béke-Nobel díjas. Muve: Le a fegyvert!
[Részletek...]
[1843-06-09] Bertha von Suttner osztrák írónő, újságíró, békemozgalmár születése (+1914. jún. 21.). 1891-ben megalapította az osztrák békemozgalmárok társaságát. A Berni Állandó Nemzetközi Békeiroda elnöke volt. Béke Nobel-díjat kapott 1905-ben.
Nobel az ő hatására döntött úgy, hogy Béke Nobel-díj is legyen.
Die Waffen nieder c. önéletrajzát szerte Európában kiadták (magyarul 1905-ben: Le a fegyvert!), németül 33 kiadást ért meg.

(Jó lenne kiadni e százéves bestsellert, amely ma már szinte megtalálhatatlan. A Bocsmagazinban már közölt részek olvashatók a bocs.hu weboldalunkon.)
(megalapít, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1843-06-09] Bertha von Suttner osztrák írónő, békemozgalmár halála (szül. 1843. jún. 9.). Béke Nobel-díjat kapott 1905-ben. Die Waffen nieder c. önéletrajzi ihletésű regényét szerte Európában kiadták (magyarul 1905-ben: Le a fegyvert!), németül 33 kiadást ért meg. A Berni Állandó Nemzetközi Békeiroda elnöke. Nobel az ő hatására döntött úgy, hogy Béke Nobel-díj is legyen.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid