Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[1992-06-03] [idezet] Föld csúcstalálkozó (UNCED, United Nations Conference on Environment and Development) kezdődött Rio de Janeiroban. A világ addigi legnagyobb, 11 napig tartó környezetvédelmi konferenciáján a résztvevo 150 ország képviseloi aláírták a Föld klímájának védelmérol szóló nemzetközi megállapodást, valamint a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmérol szóló dokumentumot. Ez utóbbihoz az USA nem csatlakozott.
Párhuzamosan világszerte UNSAID ("amiről nem beszélnek") NGO-találkozók voltak a kihagyott fontos témákról (pl. a túlnépesedésrol).

[Részletek...]
[1991-06-03] Két és fél ezer pályamű közül Daniel Quinn Ishmael c. regénye nyerte el a Turner Tomorrow Társaság díját és a velejáró félmillió dollárt (átadás az Amerikai Természettörténeti Múzeum Óceáni Élet termében).
ishmael.org
- + -
Határtalanul fogok növekedni. Behatároltnak lenni rossz. Lehet, hogy széttaposom és romba döntöm a kertet. Lehet, hogy az ivadékaim úgy fognak hemzsegni a Földön, mint a sáskák, letarolják azt, amíg bele nem fulladnak a saját szennyükbe, végül már ki nem állhatják egymás látását sem, és megőrülnek. Mégis folytatniuk kell, mert korlátlanul növekedni jó, a törvény korlátait elfogadni pedig rossz. (Quinn: Izmael)
(törvény)
[Részletek...]
[1988-06-03] Az Antarktisz-szerződés tagállamai a környezetvédők tiltakozása ellenére Wellingtonban elfogadták a hatodik földrész ásványkincseinek kiaknázásáról szóló szabályokat.
(tilt)
[Részletek...]
[1981-06-03] A történelem talán leghosszabb virrasztásának kezdete. 1981 óta éjjel-nappal folyik a demonstráció a Fehér Ház előtt az emberiség létét fenyegető nukleáris arzenál leszereléséért.

prop1.org
[Részletek...]
[1981-06-03] [sms] Folyamatos, ma is tartó demonstráció indult a Fehér Ház elott a nukleáris leszerelésért. prop1.org
[Részletek...]
[1963-06-03] XXIII. János pápa (Angelo Giuseppe Roncalli) halála. 77 évesen lett pápa, de jelszavával (aggiornamento, azaz megújulás) és a II. Vatikáni Zsinat összehívásával óriási hatása lett a katolikus egyházra.

(halál)
[Részletek...]
[1926-06-03] Allen Ginsberg amerikai költő halála (szül. 1926. jún. 3.). A beatnemzedék egyik legfontosabb poétája, "atyja és pápája". Egyik legfontosabb műve, az Üvöltés 1957-ben látott napvilágot, s ma már klasszikusnak tekintik, bár megjelenésekor inkább értetlenség és felhördülés fogadta. Ginsberg lázadt minden hatalom, a fogyasztói társadalom minden vívmánya ellen. Élő, személyes találkozásai a közönséggel, az együttes éneklések és szavalatok gyakran végződtek botránnyal, rendőrségi elvezetéssel. Végül aztán elfogadták: 1972-ben megjelent Fall of America című kötete megkapta a rangos National Book Awardot. Több kötete látott napvilágot magyarul. Hobó (Földes László) társaságában fellépett Budapesten is.

(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1924-06-03] Franz Kafka prágai születésű német nyelvű író születése (+1924. jún. 03.). Abszurd, szuggesztív, egyben álomszerű műveinek hősei rendszerint elbuknak az elidegenedett világban. Életében csak kisebb munkái jelentek meg. Munkáinak többsége, köztük három regénye(A per, A kastély, Amerika), kéziratban maradt; halála után Max Brod, Kafka szándéka ellenére adta ki őket. Életműve (különösen a II. világháború utáni évtizedekben) rendkívüli hatást váltott ki.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1875-06-03] Georges Bizet francia zeneszerző születése (+1875. jún. 3.). Első operája, a Gyöngyhalászok (1863) fő értéke egzotikus keleti háttere, egyéni kórusai, és az álomszép tenorária, Nadir románca. További művei A perthi szép leány (1867, Walter Scott regényéből készült), a Dzsamile és Az arlesi lány. Ezután következett fő műve, a Prosper Merimée novellája alapján készült Carmen. Az 1875-ös bemutatón az újszerű realizmussal megírt zene botrányt keltett és megbukott. Bizet már nem érhette meg áradó, érzelmes és szenvedélyes muzsikájának világsikerét, három hónappal a bemutató után meghalt.
(halál)
[Részletek...]
[1239-06-03] [idezet] Teljes napfogyatkozás volt Európában.
Tamás, spalatói foesperes feljegyezte, hogyan hatott a jelenség az emberekre:
"Mindenkit oly rémület lepett meg, hogy mintegy ész nélkül kiabálva futkostak ide s tova, azt hívén, hogy a világ vége jelen van."
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid