Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

20 esemény

[1998-05-17] [sms] P. Berrigan öt békeaktivistával vért locsolt szét egy B-52 bombázóban, mely tömeggyilkos eszköz.

[Részletek...]
[1998-05-17] [idezet] Philip Berrigan öt Ploughshares (Ekevasat a kardokból) aktivistával vért locsolt szét egy B-52 bombázó pilótafülkéjében az Andrews légitámaszpont (USA) éves légibemutató napján. Tettük és - a látogatók tömege és a média előtt végbemenő - letartóztatásuk felhívta a figyelmet, hogy ezek tömeggyilkos eszközök.
Philip testvére, Daniel ekkor épp börtönben volt. Mindketten katolikus papok, több mint harminc éve hajtottak végre erőszakmentes akciókat. Életünk legszebb napja címmel film mutatta be 1973-ban, amikor betörtek egy amerikai hadkiegészítő parancsnokságra és Vietnamba szóló behívókat öntöttek le vérrel az aktaszekrényekben, más alkalommal pedig a behívókból máglyát raktak egy hadkiegészítő parancsnokság udvarán és napalmtűzben égették el, szemléltetve, hogy ezek a behívók emberek vérének kiontására és emberek élve elégetésére kiadott parancsok.
Philip és felesége (Elizabeth McAlister) egy Jónás Háza erőszakmentes ellenállás közösséget alapítottak Baltimoreban. 2002. dec. 6-án halt meg rákban. Életében összesen kb. 11 évet volt börtönben erőszakmentes tiltakozásai miatt.


Daniel jezsuita, nyolcvan éves elmúlt, New Yorkban él és sokadik könyvét írja. 2002. ápr. 24-én a Rapture of the Gospel c. könyv elolvasása után ezt írta a Bocsmagazin szerkesztőjének: "Kedves Gyula barátom, gratulálok a könyvetekhez. A hűség és bátorság ezen története inspiráló itt az erőszak és zűrzavar idején. Isten áldja egész közösségeteket."

(tilt)
[Részletek...]
[1949-05-17] Balázs Béla (Bauer Herbert) Kossuth-díjas költő, író, filmesztéta születése (+1949. máj. 17.). Szövegkönyvei közül A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg vára Bartók Béla zenéjével, táncjátékként váltak világhírűvé.

(halál)
[Részletek...]
[1949-05-17] Nagy-Britannia elismerte az Ír Köztársaságot, azzal a kikötéssel, hogy Észak-Írország Nagy-Britanniához tartozik.
[Részletek...]
[1941-05-17] Csilla Freifrau von Boeselager (Fényes Csilla) magyar származású német bárónő születése (+1994. febr. 23.). A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Az 1988-ban Németországban megalakult Ungarischer Malteser Caritasdienst 1989. februárban Budapesten egyesületté alakult. Körülbelül 70-80 millió márka értékű segélyt juttatott el a kelet-európai kórházakba és szociális otthonokba.
(születés)
[Részletek...]
[1928-05-17] A IX., amszterdami olimpia megnyitója (aug. 12-ig tartott). 46 országból 2884 versenyző indult, s először lobogott éjjel-nappal az olimpiai láng a stadionban. Először szerepelhettek nők az atlétikában és tornában. A magyarok 5 aranyérmet és 5 ezüstérmet nyertek.
[Részletek...]
[1916-05-17] Angliában a Lordok Háza megszavazta a nyári időszámítás törvényét, melynek célja a takarékosság volt a világításhoz szükséges szénnel.

(törvény)
[Részletek...]
[1907-05-17] Dsida Jenő erdélyi költő, újságíró, szerkesztő halála (szül. 1907. máj. 17.). Első verseskötete 1928-ban jelent meg Kolozsvárt, Leselkedő magány címmel, ezt követte 1933-ban a Nagycsütörtök, majd 1938-ban az Angyalok citeráján című posztumusz kötet. Dolgozott a Pásztortűz, az Erdélyi Helikon, az Erdélyi Lapok és a Keleti Újság munkatársaként, tagja volt többek között a Helikoni Írók Munkaközösségének, az Erdélyi Katolikus Akadémiának, 1933-ban pedig a Pen Club romániai tagozata magyar szakosztályának főtitkárává választották. Egyike volt a korszak legkifinomultabb, leghajlékonyabb verstechnikával bíró lírikusainak.
(születés)
[Részletek...]
[1904-05-17] Jean Gabin francia színész halála (szül. 1904. máj. 17.). Nyomorultak, Mire megvirrad, A nagy ábránd, A szicíliaiak klánja, Két férfi a városban, Maigret-sorozat.
(születés)
[Részletek...]
[1891-05-17] Végleges formájában, a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete néven megalakult a Magyar Vöröskereszt.

[Részletek...]
[1883-05-17] Megnyitották Magyarországon az első állandó ügetőverseny-pályát, a Tattersalt.
[Részletek...]
[1878-05-17] Flesch Ármin orvos, egyetemi tanár születése (+1953. márc. 23.). Gyermekgyógyász, a csecsemő- és gyermekvédelem úttörője. Jelentős eredményeket ért el az angolkór, a chorea minor s a tüdőgyulladás gyógyítása terén.
(születés)
[Részletek...]
[1871-05-17] Vízrebocsátották a Lajta nevű hajót, a kiegyezés után születő magyar ipar jelképét. Az akkor nagyon korszerűnek számító monitor átvészelte a kort, a háborúkat és 1992-ben már a világ legöregebb páncélos hadihajójának számított.
(háború)
[Részletek...]
[1865-05-17] Párizsban 20 ország létrehozta a Nemzetközi Távközlési Egyesületet. Távközlési világnap

[Részletek...]
[1817-05-17] Irinyi János vegyész halála (szül. 1817. máj. 17.). A 'veszélytelenül használható' biztonsági gyújtó kidolgozója. A kor modern vegytanának terjesztője és magyarországi meghonosítója, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat egyik alapító tagja és munkatársa volt.
(Veszélytelenül használható? Már az ősembert a legjelentősebb természetátalakítóvá tette a tűzgyújtás képessége, mert szándéktalanul is a természetesnél sokkal gyakoribb erdőtüzeket okozott. Mennyi ház, város, erdő égett már le a százmilliók gondatlan kezeügyében lévő gyufától.)
(születés)
[Részletek...]
[1814-05-17] Norvégia szabad, független és oszthatatlan királyság – mondta ki az Eidsvollban összeült népgyűlés új alkotmány elfogadásával, válaszul az addig Dániához tartozó Norvégiát ért svéd támadásra, mely miatt Dánia lemondott Svédország javára Norvégiáról (kivéve Izlandot, Grönlandot és a Feröer-szigeteket).
[Részletek...]
[1809-05-17] Napóleon dekrétumával Franciaország bekebelezte az egyházi államot.
[Részletek...]
[1749-05-17] Edward Jenner angol orvos születése (+1823. jan. 26.). Felfedezte, hogy a tehénhimlő váladéka alkalmas az emberi himlő elleni immunizálásra, s kidolgozta a himlő védőoltását.
(születés)
[Részletek...]
[1510-05-17] Alessandro Botticelli firenzei festő halála (szül. 1444/45). Vénusz és Mars c. festményén a szerelem legyőzi a háborút.
- + -
Make Love, not war!
Szeretkezz, ne hadakozz!
Szeress, ne háborúzz!
Élvezz, ne csatázz!
Elbájolj, ne leigázz!
Udvarolj, ne harcolj!
Kedveskedj, ne ellenségeskedj!
Szerelmeskedj, ne gyulölködj!Hódíts, ne megszállj!
Kedvelj, ne pusztíts!

Ölelj, ne ölj!
(Copyright: a szerkesztő fordítási játéka :-))
(háború, halál)
[Részletek...]
[1327-05-17] A magyarországi bányászat fellendítésére I. Károly elrendelte, ha magánföldesúri birtokon a jövőben bányát tárnak fel, a föld maradjon a tulajdonosé, sőt az érctermelésből a királynak járó adó harmadát is ő kapja.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid