Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[1947-04-27] [idezet] Hajnalban ismeretlen tettesek ledöntötték Prohászka Ottokár katolikus püspöknek a Károlyi-palota kertjében álló szobrát.
(Az elkövetők a pletykák szerint harcos szociáldemokraták voltak, de Faludy György 1988-ban az Új Tükörben valószínűsítette, hogy az 1946-ban hazatért egykori "őszirózsás" miniszterelnök kívánsága is a háttérhez tartozott, mivel többször is hiába kérte ajánlott levélben a Budapesti Érseki Helynökséget, hogy az általa biztosított teherautóval az ő költségére szállíttassák el a kényszerű távolléte idején a palotája kertjébe állított szobrot, még választ sem kapott.)
[Részletek...]
[1932-04-27] A bükki Subalyuk barlangban a Kadic Ottokár geológus által vezetett ásatáson feltárták az ősember első csontmaradványát Magyarországon.
[Részletek...]
[1927-04-27] Coretta Scott King halála (szül. 1927. ápr. 27.). Férje, Martin Luther King (házasságkötésük 1953. jún. 18.) megölése (1968) után is folytatta annak polgárjogi és béke küzdelmét, és ebben négy gyermekük is követte őket. Első babája még három hónapos sem volt, amikor 1956. jan. 30-án először dobtak bombát a házukra. A vietnami háború ellen már 1965-ben beszédeket mondott, férjét ebben két évvel megelőzve. Ellenezte a halálbüntetést és 2003-ban az iraki háborút. Küzdött a nők jogaiért, kiállt a homoszexuálisokért és támogatta az AIDS megelőzést.
(Férje sokat volt távol családjától, órási munka és szörnyű fenyegetések nehezedtek rá, s ugyanakkor milliók rajongtak érte, számos nő vígasztalta és erősítette. Amikor újságírók férje szeretőiről kérdezték, azt mondta: ez nem ér fel a mi szerelmünkhöz.)
(háború, születés)
[Részletek...]
[1906-04-27] Apponyi Albert rendelete: minden iskolában tartsanak Madarak és fák napját.
[Részletek...]
[1893-04-27] Rudolf Diesel német mérnök ismertette az általa kifejlesztett motor elméletét. A róla elnevezett dízel hajtómű lényege, hogy a sűrítés közben felhevült gázolaj-levegő elektromos szikra nélkül, öngyulladással is berobban.
(Ahhoz is hiányzott az isteni szikra, hogy az égéstermék további sorsára is gondoljon.)

[Részletek...]
[1882-04-27] A Berlin közelében fekvő Halenseeben elindult a világ első trolibusza.
[Részletek...]
[1852-04-27] Szántó Kovács János földmunkás születése (+1908. jún. 9.). A viharsarki agrárszocialista mozgalom vezetője. Az 1890-es évektől vezető szerepet játszott a hódmezővásárhelyi és a környékbeli földmunkások és szegényparasztok szociáldemokrata szervezésében. 1894-ben letartóztatták. Kiszabadulása érdekében robbant ki a hódmezővásárhelyi zendülés. 1895-ben megrendezett perében öt évi fogházra ítélték.
(születés)
[Részletek...]
[1848-04-27] Franciaországban kormányrendelettel eltörölték a rabszolgaságot, ezzel mintegy 250 ezer rabszolgát szabadítottak föl a gyarmatokon.


[Részletek...]
[1795-04-27] Elítélték a bécsi udvar által 1794-ben leleplezett magyar jakobinusok szervezkedésének vezetőit - Martinovics Ignácot, Hajnóczy Józsefet, Laczkovics Jánost, Sigray Jakab grófot és Szentmarjay Ferencet - felségsértés és hazaárulás címén. Az 52 vádlott közül 18 kapott halálbüntetést, közülük 7-et kivégeztek. Martinovicsot és négy társát 1795. május 20-án fejezték le a budai, azóta Vérmezőnek nevezett területen.
[Részletek...]
[1735-04-27] A Békés megyei elégedetlen parasztok Szentandráson fegyvert fogtak: először a Tiszántúl, majd az ország felszabadítására törekedtek. Magukat kurucoknak nevezték és Rákóczira esküdtek. Május 9-én Erdőhegynél a felkelők ellen vonultatott szerb határőrök leverték a parasztfelkelést, a sereget felszámolták, vezetőiket, Perót, Szilassyt és még két lázadót, kivégezték.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid