Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2002-04-24] Philip Berrigan öt Ploughshares (Ekevasat a kardokból) aktivistával vért locsolt szét egy B-52 bombázó pilótafülkéjében az Andrews légitámaszpont (USA) éves légibemutató napján. Tettük és - a látogatók tömege és a média előtt végbemenő - letartóztatásuk felhívta a figyelmet, hogy ezek tömeggyilkos eszközök.
Philip testvére, Daniel ekkor épp börtönben volt. Mindketten katolikus papok, több mint harminc éve hajtottak végre erőszakmentes akciókat. Életünk legszebb napja címmel film mutatta be 1973-ban, amikor betörtek egy amerikai hadkiegészítő parancsnokságra és Vietnamba szóló behívókat öntöttek le vérrel az aktaszekrényekben, más alkalommal pedig a behívókból máglyát raktak egy hadkiegészítő parancsnokság udvarán és napalmtűzben égették el, szemléltetve, hogy ezek a behívók emberek vérének kiontására és emberek élve elégetésére kiadott parancsok.
Philip és felesége (Elizabeth McAlister) egy Jónás Háza erőszakmentes ellenállás közösséget alapítottak Baltimoreban. 2002. dec. 6-án halt meg rákban. Életében összesen kb. 11 évet volt börtönben erőszakmentes tiltakozásai miatt.


Daniel jezsuita, nyolcvan éves elmúlt, New Yorkban él és sokadik könyvét írja. 2002. ápr. 24-én a Rapture of the Gospel c. könyv elolvasása után ezt írta a Bocsmagazin szerkesztőjének: "Kedves Gyula barátom, gratulálok a könyvetekhez. A hűség és bátorság ezen története inspiráló itt az erőszak és zűrzavar idején. Isten áldja egész közösségeteket."

(tilt)
[Részletek...]
[1967-04-24] A Szojuz-1 űrhajó a Föld 14-szeri megkerülése után nem tudott fékezni, égve csapódott be Orszk városka közelében. Vlagyimir Mihajlovics Komarov (szül. 1927. márc. 16.) szovjet űrhajós, aki 1964-ben a Voszhod-1 űrhajó parancsnoka volt, életét vesztette.


(halál)
[Részletek...]
[1932-04-24] Az Operaházban tartották Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékának ősbemutatóját.
[Részletek...]
[1917-04-24] Tömörkény István író, régész és etnográfus születése (+1917. ápr. 24.). 1904-től a szegedi városi múzeum igazgatója volt. Sok könyvet és elbeszélést írt, amelyek határainkon túl is népszerűek voltak.
- + -
"Tömörkény, mint szegedi múzeumigazgató egy torontáli szerb-magyar vegyes lakosságú község határában ásatás közben elbeszélget a munkásokkal, köztük a 82 éves, szerb Vászó bácsival.
Vászó bácsi: Az úr szerbül beszél és mégse szerbül beszél. Hát milyen nyelven beszél?

Kiderül, hogy Tömörkény mint katona Boszniában tanult meg - bosnyákul.
Tömörkény: A maguk kedvéért voltunk odalent. hogy a görögkeleti keresztényeket felszabadítsuk a török uralom alól... azután az a hála érte, hogy nagyon sok rác ellensége a magyarnak.

Vászó bácsi: Az nem úgy van! Itt nincs ellenség! Nálunk mindenki megvan békén. Itt a szerb meg a magyar úgy él a faluban egymás mellett, mint a birka... (bárányt akar mondani - hangzik egy másik gödörbol) mint a kis fehér, szelíd birka. Békesség van.
Tömörkény: ... Az nagyon szép... hanem negyvennyolcban maga sem lehetett ilyen fehér kis birka. Mert akkor maguk odaát Zentán a piacon a szent szobrát a magyar emberfejekkel rakták körül.
Vászó bácsi: Nem mink csináltuk. Úgy éltünk akkor is, mint a kis birka. Nem mink csináltuk, hanem a papok csinálták... Szerb pap felment a templomba és prédikálta: gyünnek a magyarok, és megölnek minden szerbet. Akkor magyar pap is fölment templomba és prédikálta: gyünnek a szerviányok, és megölnek minden magyart. No, aztán addig prédikáltak, hogy összevesztünk."
(Tömörkény: Faj és felekezet, 1911. In: Bulányi György: Egyházak és kisebbségek)
(halál)
[Részletek...]
[1916-04-24] Kirobbant az április 30-ig tartó dublini ún. húsvéti felkelés az angol uralom ellen, amelyet az Ír Nemzeti Egységfront, a Sinn Fein szervezet vezetett. Az angolok a lázadás vezetőjét, James Conollyt és 15 társát kivégezték.
[Részletek...]
[1915-04-24] [idezet] Letartóztatták és kivégezték a konstantinápolyi örmény elitet. Ezzel kezdetét vette a rövid, de a törökországi kétmilliós örmény kisebbség nagy részét kiirtó genocídium, a Metz Yeghern (Nagy Rossz). A szíriai sivatagba deportálás során hónapok alatt másfél millió örmény férfit, nőt, gyermeket, öreget öltek meg. A tömegmészárlást az Egység és Haladás pártja, az Ifjú Törökök politikai irányzata vitte végbe, nacionalista és iszlám uszítással, és természetesen gazdasági motiválással (a meggyilkolt többszázezer család vagyonának elrablása).
Az 'emberiség elleni bűn' fogalmát ennek hatására vezették be az I. világháború után a nemzetközi jogba.
Törökország hivatalosan mindmáig nem ismerte el a népirtást.
"Ki emlékszik manapság az örmény genocídiumra?" - torkollta le Hitler 1939-ben azokat, akik az általa tervezett népirtások következményei miatt aggódtak.
Például Franz Werfel: Musa Dagh negyven napja c. regénye emlékszik.
A független Örményország 1991-ben jött létre a volt Szovjetunió területéből kiszakadva. Függetlenségének ünnepe szept. 21.
- + -
Az örmények gyásznapja.

Szerte a világon gyászmisét, megemlékezést tartanak.
Franciaországban munkaszüneti napot kaptak az örmények.
A magyarországi örmények 2001-ben állítottak fel egy kőkeresztet a Dunakorzón a Petőfi téren, ezen a napon koszorúzzák meg.
(háború)
[Részletek...]
[1909-04-24] A török forradalmi erők bevették Konstantinápolyt és lemondásra kényszerítették Abdul Hamid szultánt.
[Részletek...]
[1870-04-24] Thorma János festőművész halála (szül. 1870. ápr. 24.). A nagybányai művésztelep egyik alapítója, 1919 után vezetője. Fő művét, az Aradi vértanúkat a millenniumi kiállításra festette, de azt témája miatt nem engedték bemutatni.
(születés)
[Részletek...]
[1845-04-24] Carl Spitteler svájci költő és író születése (+1924. dec. 29.). Az 1919.évi irodalmi Nodel-díjat az Olimpiai tavasz (1900-1906) című verses eposzáért kapta, amelyben tizennyolcezer sorban énekelt a görög istenekről.
(születés)
[Részletek...]
[1743-04-24] Edmund Cartwright angol feltaláló, lelkész születése (+1823. okt. 30.). 1784-ben szerkesztette meg az első gyakorlatban bevált, gőzerővel hajtott mechanikus szövőszéket. 1786-tól a lincolni székesegyház lelkésze volt.
(születés)
[Részletek...]
[1731-04-24] Daniel Defoe angol író halála (szül. 1660 körül). Robinson Crusoe című klasszikus ifjúsági művét a világ csaknem minden nyelvére lefordították.
(halál)
[Részletek...]
[1648-04-24] Frölich Dávid matematikus, csillagász halála (szül. 1595). Az első rendszeres magyar földrajzkönyv írója. 1630-tól a késmárki kollégium tanára volt. Irodalmi munkássága mellett kalendáriumokat szerkesztett, matematikát és történelmet tanított. III. Ferdinánd császári matematikus címmel ruházta fel. 1615-ben elsőként mászta meg a Magas Tátra csúcsait. Ezt két könyvében (Medulla Geographiae, 1639 és Cynosura Viatorum, 1664) is leírta.
(halál)
[Részletek...]
[1646-04-24] Az ungvári unió: az ungvári vártemplomban 63 pravoszláv ruszin pap engedelmességet fogadott X. Ince pápának és utódainak, így a jelenleg Kárpátaljának nevezett területen létrejött a görög katolikus egyház.
[Részletek...]
[1581-04-24] Páli Szt. Vince (Vincent de Paul) francia katolikus pap, rendalapító születése (+1660. szept. 27.). A jótékony célú társaságok, kórházak és a rabok védőszentje. Ünnepe: szept. 27.
(születés)
[Részletek...]
[1523-04-24] A király őfelsége, mint katolikus uralkodó, valamennyi lutheránust, úgyszintén pártfogóikat és párthíveiket, mint nyilvános eretnekeket és a szentséges Szűz Mária ellenségeit, fejvétellel és jószágvesztéssel büntesse!” (Budai Országgyűlés, 54. törvénycikk)
(törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid