Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

9 esemény

[2001-04-05] Csen Suj-pien tajvani elnök első ízben találkozott a dalai lámával. Kína többször is élesen bírálta a vallási vezető tajvani látogatását.

[Részletek...]
[1997-04-05] Allen Ginsberg amerikai költő halála (szül. 1926. jún. 3.). A beatnemzedék egyik legfontosabb poétája, "atyja és pápája". Egyik legfontosabb műve, az Üvöltés 1957-ben látott napvilágot, s ma már klasszikusnak tekintik, bár megjelenésekor inkább értetlenség és felhördülés fogadta. Ginsberg lázadt minden hatalom, a fogyasztói társadalom minden vívmánya ellen. Élő, személyes találkozásai a közönséggel, az együttes éneklések és szavalatok gyakran végződtek botránnyal, rendőrségi elvezetéssel. Végül aztán elfogadták: 1972-ben megjelent Fall of America című kötete megkapta a rangos National Book Awardot. Több kötete látott napvilágot magyarul. Hobó (Földes László) társaságában fellépett Budapesten is.

(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1991-04-05] Az USÁ-val társult Puerto Ricóban a spanyolt nyilvánították az ország egyetlen hivatalos nyelvévé.


[Részletek...]
[1972-04-05] Medgyaszay Vilma Kossuth-díjas színésznő halála (szül. 1885. máj. 3.). A magyar sanzonéneklés megteremtője. A két világháború között a Zeneakadémia irodalmi estjeinek egyik állandó közreműködője volt, s Bartók és Kodály dalainak első népszerűsítői közé tartozott. Babits Mihály neki írta a Gáláns ünnepség című versét.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1957-04-05] [idezet] Az írókkal kapcsolatban nem tudnak a bíróságok tárgyilagosak lenni, személyi befolyásuk alatt vannak. A különbözö büncselekményeket elintézik hat-nyolc évi fegyházzal, itt muszáj erösíteni. Elöfordult például, hogy Nezvál elvtárs egy ilyen ügyben kiizzadt egy halálbüntetést, és a felsöbb bíróságon megesett a szívük rajta, és a büntetést átváltoztatták életfogytiglani börtönre. Össze kell szedni egy tucat ilyen ügyet, és aki ellenforradalmár volt, azt keményen meg kell büntetni." (Kádár János az MSZMP KB ülésén)
(Szépen rímel Nyikita Hruscsov mondására: "Ha tízegynéhány magyar írót időben agyonlövünk, az 1956-os forradalom sose következett volna be.")
[Részletek...]
[1912-04-05] rkény István Kossuth-díjas író születése (+1979. jún. 24.). A Tóték és a Macskajáték című drámái szerte a világon sikert arattak. Ismert színművei: Pisti a vérzivatarban, Vérrokonok, Kulcskeresők. Egyperces novelláival új műfajt teremtett.


(születés)
[Részletek...]
[1912-04-05] rkény István Kossuth- és József Attila-díjas író halála (szül. 1912. ápr. 05.). Egyperces novelláival új műfajt teremtett.
(születés)
[Részletek...]
[1908-04-05] Herbert von Karajan osztrák karmester születése (+1989. júl. 16.). 1929-ben első karmesternek szerződtette az ulmi városi színház. 30 éves korában Berlinben Wagner Trisztán és Izoldájával ért el igazi világsikert. A nácik hatalomra jutása után belépett a nemzetiszocialista pártba. Hamarosan főzeneigazgatóvá nevezték ki Aachenben. Dirigált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, miután nagy példaképe, Arturo Toscanini az Anschluss miatt lemondta ottani fellépéseit. A Harmadik Birodalomban állami karmesterré nevezték ki. Karmesteri pályafutása a II. világháború után teljesedett ki, miután megbocsátották neki együttműködését a nácikkal. 1948-ban vezényelte első ízben a Bécsi Filharmonikusokat, és ebben az évben kezdett operát rendezni a milánói Scalában. 1955-től 1989-ig a Berlini Filharmonikusok élén állt, 1956 és 1964 között a bécsi Staatsoper vezetője, majd a Salzburgi Ünnepi Játékok teljhatalmú irányítója. Operakarmesterként és koncert-dirigensként egyaránt a XX. század legkiválóbbjai közé tartozott. Többször vendégszerepelt Budapesten is.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1894-04-05] Zsedényi Béla politikus, jogakadémiai tanár születése (+1955. febr. 8.). A debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke volt. 1950-ben letartóztatták és koholt vádak, hamis bizonyítékok alapján kémkedés és államellenes összeesküvés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. A börtönben halt meg. 1963-ban rehabilitálták, de erről a közvélemény csak 1989 júliusában értesülhetett.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid