Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[1984-03-26] [sms] az első nyilvános vita a bős-nagymarosi vízlépcsőről a BME egyik kollégiumában.
[Részletek...]
[1984-03-26] az első nyilvános vita a bős-nagymarosi vízlépcsőről a BME egyik kollégiumában

[Részletek...]
[1975-03-26] Hatályba lépett a biológiai (bakteriológiai) fegyverek fejlesztésének, gyártásának és felhalmozásának tilalmáról, valamint megsemmisítésükről szóló egyezmény, amit az ENSZ-közgyűlés 1971. dec. 18-án fogadott el.
- + -
Katonai kísérletek során lépfene, anthrax került a levegőbe 1979-ben Szverdlovszk térségében és 68 ember halálát okozta.
2001-ben az USÁ-ban öten haltak meg ismeretlenek által feladott postai küldeményekben érkezett olyan anthrax törzstől, amelyet amerikai hadi laboratóriumban fejlesztettek ki.
A II. világháborúban a japánok kísérleteket folytattak amerikai és kínai hadifoglyokon pestis és kolera baktériumokkal, és megpróbáltak pestis és kolera járványt terjeszteni kínai városokban.
Ricint először a Szovjetúnióban gyártottak, bombát belőle brit tudósok készítettek a II. világháború után, de nem került sor kipróbálására.

Az amerikai gyarmatosítók már a XVII. században biológiai fegyvert használtak, amikor himlővel fertőzött takarókat ajándékoztak az indiánoknak.
(egyezmény, háború, járvány)
[Részletek...]
[1969-03-26] [idezet] John Lennon és Yoko Ono elkezdték a békéért folytatott "demonstrációjukat az ágyban", Amsterdamban.
[Részletek...]
[1916-03-26] [idezet] Babits (ld. nov. 26.) a Nyugat zeneakadémiai matinéján felolvasta nagy háborúellenes versét: Húsvét előtt. Pedig már 1915-ben hazafiatlansággal és erkölcstelenséggel vádolták sajtó hecckampányban, Játszottam a kezével c. verse miatt. Alkalmatlannak tartották a tanári pályára, elhelyezték a gimnáziumból.
A "bűnös" utolsó két sor így szól: "nagyobb örömmel ontanám kis ujjáért a csobogó vért, / mint száz királyért, lobogóért!"
- + -
... nem győzelmi ének az énekem,
érctalpait a tipró diadalnak
nem tisztelem én,
sem az önkény pokoli malmát:
mert rejtek élet száz szele, március
friss vérizgalma nem tűri géphalált
zengeni, malmokat; inkább
szerelmet, embert, életeket,
meg nem alvad fürge vért...
...de ha szétszakad ajkam, akkor is,
magyar dal március évadán,
szélnek tör a véres ének!
Én nem a győztest énekelem,
nem a nép-gépet, a vak hőst,
kinek minden lépése halál,

tekintetétől ájul a szó,

kéznyomása szolgaság,
hanem azt, aki lesz, akárki,
ki először mondja ki azt a szót,
ki először el meri mondani,
kiáltani, bátor, bátor,
azt a varázsszót, százezerek

várta, lélekzetadó, szent,
embermegváltó, visszaadó,


nemzetmegmentő, kapunyitó,

szabadító drága szót,
hogy elég! hogy elég! elég volt!
hogy béke! béke!
béke! béke már! ...
(Babits Mihály: Húsvét előtt)
(háború)
[Részletek...]
[1905-03-26] Viktor Frankl osztrák ideggyógyász, pszichoterapeuta halála (szül. 1905. márc. 26.). A logoterápia atyja, Freud és Jung mellett a pszichoterápia harmadik bécsi iskolája megteremtője. A II. világháború alatt három évet töltött Auschwitzban, Terezinben és más koncentrációs táborokban. A lágerekben átélt élményei hatására írta meg a nevét világszerte ismertté tevő "... mégis mondj Igent az Életre!" című könyvét, amit több mint húsz nyelvre fordítottak le. A 60-as évektől több amerikai egyetem vendégprofesszora volt és a világ különböző országaiban 29 egyetemen avatták díszdoktorrá. 32 könyvet írt, amelyeket 26 nyelvre fordítottak le.


(háború, születés)
[Részletek...]
[1875-03-26] Kriza János erdélyi unitárius püspök, népköltészeti gyűjtő, költő, akadémikus születése (+1875. márc. 26.).
(halál)
[Részletek...]
[1850-03-26] Edward Bellamy amerikai publicista, szociológus és író halála (szül. 1850. márc. 26.). Lelkészcsaládból származott. Leghíresebb regénye a Visszapillantás 2000-bôl 1887-re című utópisztikus mű, amely nagy hatással volt nemcsak az amerikai, hanem a német proletármozgalomra is. A 2000. évben egy szövetkezeti alapon szervezett államkapitalista társadalomban osztályharc nélküli béke és demokrácia van. Bellamy tanainak terjesztésére pártot és hetilapot is alapított. Gondolatainak népszerűsítésére számtalan róla elnevezett klub alakult Amerikában és Európában is.
(születés)
[Részletek...]
[1827-03-26] Ludwig van Beethoven német zeneszerző megkeresztelése (születése valószínűleg előző nap, +1827. márc. 26.). A bécsi klasszicizmus és a német romantika kezdeteinek fő képviselője. Kilenc szimfóniát, zongora- és hegedűversenyeket, nyitányokat, baletteket, dalokat, kísérőzenéket, kórusműveket komponált. Egyetlen operája a Fidelio.
- + -
"Nincs tűrhetetlenebb dolog, mint amikor az ember önmagának kénytelen szemrehányást tenni saját hibái miatt."
[Részletek...]
[1814-03-26] Joseph Ignace Guillotin francia orvos születése (+1814. márc. 26.). Nevét a híres kivégzőeszköz őrizte meg, pedig a közfelfogással ellentétben nem ő volt a feltalálója, ő csak könyörületből javasolta 1791. október 10-én a francia nemzetgyűlésen a nyaktiló alkalmazását, hogy minél kevesebb kínzással végezzék ki a halálraítélteket. Indítványát 1792-ben elfogadták.

(Már Victor Hugo megjegyezte, milyen szerencsétlenek némely emberek: Kolumbus nem tudta nevét az Újvilágra ragasztani, Guillotin pedig nem tudta a nyaktilóról levakarni.)
(halál)
[Részletek...]
[1804-03-26] Kempelen Farkas polihisztor, természetbúvár születése (+1804. márc. 26.). A XVIII. század egyik legjelentősebb magyar tudósa és feltalálója. Maradandót alkotott a fonetika területén, könyvtárat szervezett, színházat épített, vízvezetékrendszert tervezett. Sakkozógépe és beszélőgépe világhírű volt. Nyolc nyelven írt, beszélt.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid