Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1987-02-06] Megtiltották a dohányzást Amerikában a szövetségi épületekben.
(1998-ban a legnagyobb dohánygyártók peren kívüli egyezséget kötöttek 46 US szövetségi állammal, mely szerint 25 év alatt 246 milliárd dollárt fizetnek az egészségügyi költségek miatt, amit a dohányzás okoz. Évente félmillió amerikai hal bele a dohányzás okozta egészségkárosodásba.
Csalás és fogyasztók megtévesztése címén 2004 szeptemberben az USA szövetségi kormánya indított újabb pert a dohánygyártók derékhada ellen. Amikor ugyanis tanulmányok kezdtek megjelenni a dohányzás és a tüdőrák összefüggéséről, hat nagy cég összejött 1953 decemberében a New York-i Plaza hotelben és összeesküdtek egy hazugsághadjáratra. Létrehozták a Dohánykutatási tanácsot és a Dohányintézetet és médiakampányban biztosították fogyasztóikat, hogy mindenekelőtt az ő jóllétüket tartják szem előtt. Soha el nem végzett tesztek eredményeire hivatkozva támadták a tudományos publikációkat, viszont valódi tesztekkel kutatták, mely dohányfajtákkal lehet a leggyorsabban függőséget előidézni. Milliárdokat költöttek a füstölgés veszélytelenségének és az ugyanolyan káros ’light’ cigaretták propagálására. Tagadták a függőség veszélyét de ugyanakkor külön stratégiát dolgoztak ki a gyermekek befolyásolására már 12 éves kortól.)

(tilt)
[Részletek...]
[1974-02-06] Hollandiában 100 km/órás sebességkorlátozást vezettek be az utakon az olajválság miatt.
[Részletek...]
[1947-02-06] Bay Zoltán és kutatócsoportja saját fejlesztésű radarral, akkor egyedülálló eljárással megmérte a Föld-Hold távolságot.
[Részletek...]
[1945-02-06] Bob Marley könnyűzenei énekes, reggae-sztár születése, Jamaica (+1981. máj. 11.). A reggae döcögős, strófákra alkalmas muzsikájára népét szerető, az emberi elnyomás minden formáját elítélő, ellene harcra szólító szövegeket írt.
(születés)
[Részletek...]
[1899-02-06] Molnár József festő halála (szül. 1821. márc. 21.). Velencében, Rómában és Münchenben tanult. 1853-tól Pesten élt és az elnyomatás éveiben történelmi festményeivel, valamint Nemzeti Album címen megjelentetett táj- és életképeivel állt a nemzeti törekvések mellé. Számos tájképet festett a Magas-Tátráról.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1840-02-06] j-Zéland maori törzsfőnöke szerződésben vetette alá magát a brit gyarmati hatalomnak. A Csendes-óceán két szigetén fekvő területet 1642-ben a hollandok fedezték fel; 1769-ben James Cook angol felfedező brit tulajdonná nyilvánította. 1853-ban a gyarmat önkormányzatot kapott, 1907-től a brit birodalom önkormányzattal rendelkező állama lett, 1931 óta a Nemzetközösség tagállama.
[Részletek...]
[1817-02-06] Trefort Ágoston művelődéspolitikus, miniszter, akadémikus, az MTA elnöke halála (szül. 1817. febr. 6.). Az 1848-as kormányban államtitkár, 1872-től több kormányban is vallás- és közoktatásügyi miniszter. Az 1879. évi ún. népiskola-törvénnyel bevezette a magyar nyelv kötelező jellegű elemi iskolai oktatását. Érdemeket szerzett a magyar műemlékvédelemben, s a Zeneakadémia felállításában.
(születés)
[Részletek...]
[1804-02-06] Joseph Priestley angol természettudós és filozófus halála (szül. 1733. márc. 24.). 1755-ben presbiteriánus lelkész lett, majd az Erdélyből származó unitárius egyház egyik angliai vezetője (noha 1844-ig az áttérést börtönnel büntették vagy megvonták az állampolgárságot az unitáriusoktól, ezért azok inkább radikális máskéntgondolkodóknak nevezték magukat). Gázkémiai kutatásai és az oxigén felfedezése (1774) tette híressé. Angol nyelvtankönyvet, valamint oktatási és politikai könyveket is írt. Vallási és politikai nézetei miatt (pl. támogatta a francia forradalmat és a munkásosztály fölemelkedéséért küzdött) 1794-ben (mivel élete veszélyben forgott) az USA-ba utazott, ahol szívesen fogadták.

(Bartók Béla is unitárius volt. Mivel ma már számos protestáns felekezetben szabad vita folyik arról, hogy Jézus isten volt-e, a szentháromság helyett egyetlen Istenben hívő unitárius különállás jelentősége lecsökkent. Mára Angliában csak kb. ötezren maradtak, ennek fele 65 éven felüli, s 180 templomuk fenntartása egyre nehezebb.)
(halál)
[Részletek...]
[1799-02-06] [sms] Frivaldszky Imre akadémikus szül. A Magyar Nemzeti Múzeum első zoológusa. +1870 okt. 19.
[Részletek...]
[1799-02-06] Frivaldszky Imre zoológus, botanikus, akadémikus születése (+1870 okt. 19.). Magyarország rovarait és csigáit kutatta, majd 1833-45 között több gyűjtő-utat vezetett a Balkánra, Törökországba, és Dél-Itáliába. 1841-ben részt vett a Természettudományi Társaság megalapításában. Számos magyar és külföldi tudós társaság választotta tagjai sorába.
(megalapít)
[Részletek...]
[1787-02-06] Megalapították a budapesti Állatorvostudományi Egyetem elődjét, az Állatorvosi Iskolát.
(megalapít)
[Részletek...]
[1564-02-06] Christopher Marlowe angol költő, író, műfordító halála (szül. 1564. febr. 6.). Első színpadi sikerét 1587-ben aratta Nagy Tamerlán című kétrészes, tíz felvonásos tragédiájával. Nem sokkal ezután írta a Doktor Faustus tragikus története című művét, amely a Faust-monda első világirodalmi feldolgozása volt. A máltai zsidó című műve Shakespeare Velencei kalmárjának egyik forrásául szolgált. Shakespeare sohasem tagadta, hogy a drámai formát Marlowe-tól tanulta. Híres műve még a Párizsi mészárlás című dráma, valamint a Hero és Leander című kiseposz.
Egyébként eléggé kicsapongó,verekedős, nagyivó életmódot folytatott. Három évig a híres kalózvezér, Francis Drake szolgálatában is állt. Halálát is egy kocsmai verekedés okozta.
Ennek ellenére ezt írta: "Átkozott legyen, aki kitalálta a háborút!"
(háború, születés)
[Részletek...]
[1564-02-06] Christopher Marlowe angol költő, drámaíró, műfordító születése (+1593. máj. 30.). Első színpadi sikere a Nagy Tamerlán (1587). A Doktor Faustus tragikus története a Faust-monda első világirodalmi feldolgozása. A máltai zsidó című műve Shakespeare Velencei kalmárjának egyik forrásául szolgált, II. Edward című királydrámája pedig Shakespeare II. Richard alakjának mintája. Kölcsönösen becsülték egymást; Shakespeare sohasem tagadta, hogy a drámai formát Marlowe-tól tanulta. Marlowe egyébként eléggé kicsapongó, verekedős, nagyivó életmódot folytatott, három évig a híres kalózvezér, Francis Drake szolgálatában is állt, halálát is egy kocsmai verekedés okozta.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid