Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2003-02-01] Az amerikai Columbia űrsikló a nemzetközi űrállomásról visszatérőben 62 km magasságban szétrobbant. A hét űrhajós meghalt.

Magyarországon: A civilek napja.
- + -
Az 1994-ben alakult Civil Parlament Magyarországon felhívására 1998-ban tartották meg először, arra figyelmeztetve, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul.
- - - - - - - - - -
A Tisza élővilágának emléknapja
A 2000. január 31-ei cián-katasztrófa miatt az Országgyűlés február elsejét a Tisza Élővilágának Emléknapjává tette.
- - - - - - - - - -
(katasztrófa)
[Részletek...]
[1998-02-01] [sms] letbe lépett az Európa Tanácsban 1993-ban aláírt,nemzeti kisebbségeket védő nemzetközi egyezmény.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1998-02-01] [idezet] letbe lépett az Európa Tanácsban 1993-ban aláírt, a nemzeti kisebbségek védelmét célzó nemzetközi egyezmény. A megállapodáshoz csatlakozó országok (köztük Magyarország) kötelezik magukat arra, hogy "saját területükön védelmezik a nemzeti kisebbségek létezését".
(egyezmény)
[Részletek...]
[1961-02-01] Csók István Kossuth-díjas festő születése (+1961. febr. 1.). A modern magyar plein-air festészet vezető alakja. Nevéhez fűződött a posztimpresszionistákhoz közelálló színes dekorativitás kifejlesztése.
(halál)
[Részletek...]
[1902-02-01] Betiltotta Tzu-hsi kínai császárnő a női lábak deformálását.
(tilt)
[Részletek...]
[1893-02-01] [idezet] Megnyílt a világ első filmstúdiója Amerikában, a New Yersey állambeli West Orange-ban. Miután Thomas A. Edison 1891-ben szabadalmaztatta a kinetoszkópot, "a mozgó tárgyak fényképeinek bemutatására" való készüléket, megkezdődhetett a filmek gyártása. Ehhez volt szükség filmstúdióra, amelyet egy faházból alakítottak ki és tetszés szerint lehetett forgatni függőleges tengely körül. Így mindig a napsütés irányába állíthatták, s hogy a legnagyobb fényerővel folyjanak a felvételek, a stúdió tetejét egyszerűen felhajtották.
[Részletek...]
[1885-02-01] Ludwig Haberlandt osztrák pszichológus születése (+1932. júl. 22.). „A pirula nagyapja”, 1901-ben ő fedezte fel a petefészek-hormon fogamzásgátló hatását.
Hajszálon múlott, hogy nem magyar gyártmányú gyógyszer lett a világ első antibébi-tablettája: 1931-ben Ludwig Haberlandt bécsi élettanprofesszor éppen Richter Gedeonnak tanácsolta, próbáljanak meg „ipari méretekben" előállítani petefészek-kivonatot. Nem sokra rá útmutatásai alapján a budapesti gyárban már rendelkezésre is állt a kívánt mennyiségű anyag - még nevet is kapott: infecundinnak hívták -, ám Haberlandt a kísérletek folytatása előtt meghalt. Mellesleg ekkor még nem tudtak hormonokat szintetikusan előállítani, így az anyag egy grammja 200 dollárba került. A Richter végül csak a világpremiert hét évvel lekésve, 1967-ben dobta piacra saját első generációs antibébi-tablettáját, az Infecundint, amit a magyar piacon már négy évvel később felváltottak a korszerűbb tabletták.
(születés)
[Részletek...]
[1878-02-01] Hajós Alfréd úszó, az első magyar olimpiai bajnok, építész halála (szül. 1878. febr. 1.). Az újkori olimpiák nyitányán, 1896-ban Athénban a 100 és 1200 méteres úszásban olimpiai bajnokságot nyert. Labdarúgóként játszott az első magyar futball-mérkőzésen. 1924-ben a budapesti Stadion terve ezüstérmet nyert az olimpiai művészeti versenyeken. Ő építette - többek között - az újpesti Megyeri úti sporttelepet, valamint a debreceni Arany Bika Szállodát.
(születés)
[Részletek...]
[1870-02-01] Szolgálatba állt a magyar fővárosban az első hivatásos tűzoltócsapat.
[Részletek...]
[1779-02-01] Anthony Benezet megtagadta a hadiadó befizetését (USA).
[Részletek...]
[1709-02-01] Megmentették Alexander Selkirk-et, azaz Robinson Crusoe-t.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid