Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[2006-01-30] Coretta Scott King halála (szül. 1927. ápr. 27.). Férje, Martin Luther King (házasságkötésük 1953. jún. 18.) megölése (1968) után is folytatta annak polgárjogi és béke küzdelmét, és ebben négy gyermekük is követte őket. Első babája még három hónapos sem volt, amikor 1956. jan. 30-án először dobtak bombát a házukra. A vietnami háború ellen már 1965-ben beszédeket mondott, férjét ebben két évvel megelőzve. Ellenezte a halálbüntetést és 2003-ban az iraki háborút. Küzdött a nők jogaiért, kiállt a homoszexuálisokért és támogatta az AIDS megelőzést.
(Férje sokat volt távol családjától, órási munka és szörnyű fenyegetések nehezedtek rá, s ugyanakkor milliók rajongtak érte, számos nő vígasztalta és erősítette. Amikor újságírók férje szeretőiről kérdezték, azt mondta: ez nem ér fel a mi szerelmünkhöz.)
(háború, halál)
[Részletek...]
[2003-01-30] Brüsszelben megalakult a CONCORD (European NGOs Confederation for Relief and Development), a nemzetközi fejlesztéssel és segélyezéssel foglalkozó európai civil szervezetek (NGDO-k) szövegsége. 2005-ben 20 EU tagország NGDO Platformja és 18 nemzetközi hálózat a tagja, összesen több mint másfélezer civil szervezetet képvisel. www.concordeurope.org
Magyar tagja a HAND Szövetség (www.hand.org.hu).
[Részletek...]
[1995-01-30] Gerald Malcolm Durrel brit zoológus és író születése (+1995. jan. 30., Jersey szigetén, ahol 1959-ben létrehozta saját állat-menedékhelyét). Világhírét az állati- és emberi viselkedést tanulmányozó és leíró, továbbá gyerekkorának élményeit sok humorral megörökítő könyvei alapozták meg (pl. Családom és egyéb állatfajták).
(halál)
[Részletek...]
[1994-01-30] Mendele Ferenc Ybl-díjas építész halála (szül. 1934. márc. 1.). Több mint három évtizeden át dolgozott a magyar műemlékvédelem szolgálatában. Az ő nevéhez fűződik többek között az egregyi, a csempeszkopácsi, a szamostatárfalvi, a nagyharsányi, a pécs-málomi középkori templom, a dunaföldvári és a simontornyai reneszánsz vár, a kiskunhalasi szélmalom, a nagyvázsonyi Schumacher-ház műemléki helyreállítása. Az 1960-as években az ő kezdeményezésére és az ő általa készített első program-terv alapján indult meg a hollókői faluközpont rekonstrukciója, amellyel megmentette a később a világörökség részévé váló műemlékegyüttest. A siklósi török dzsámi felújítási munkájának megtervezéséért Európa Nostra-díjat is kapott.
(halál)
[Részletek...]
[1993-01-30] kumenikus Kézfogás konferencia volt Budapesten a Bokor szervezésében. Előadók többek közt: Lengyel László, Nyíri Tamás, Konrád György, Kamarás István, Solt Ottília, Németh Géza, Galambos Gyula, Merza József.
(konferencia)
[Részletek...]
[1978-01-30] Nagy László, Kossuth-díjas és háromszoros József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő születése (+1978. jan. 30.). Műfordításaiért elnyerte a bolgár Cirill- és Metód-rendet. Költészete a valóság nem leíró, hanem látomásos átélése. Legismertebb költeménye a Ki viszi át a szerelmet?
(halál)
[Részletek...]
[1976-01-30] Czóbel Béla Kossuth-díjas (1948) festő születése (+1976. jan. 30.). Hollandiában, Berlinben, Párizsban élt, az 1930-as évektől a nyarakat Magyarországon töltötte, ekkor alakult ki sajátos festői világa, amelynek alapja a természetelvűség. Témái főként csendéletek, enteriőrök, tájak és aktok. Szentendrén 1975-ben múzeum nyílt műveinek bemutatására.
(halál)
[Részletek...]
[1976-01-30] Czóbel Béla Kossuth-díjas festő halála (szül. 1883. szept. 4.).
(halál)
[Részletek...]
[1972-01-30] szak-Írország véres vasárnapja: Derry városában a brit katonaság tüzet nyitott a felvonuló többezernyi civil békeaktivistára, tizenhárman meghaltak.
(Ld. Véres vasárnap – angol filmdráma.)
[Részletek...]
[1969-01-30] A Beatles utolsó közös fellépése, egy ingyenes nagy koncert.
[Részletek...]
[1956-01-30] Coretta Scott King halála (szül. 1927. ápr. 27.). Férje, Martin Luther King (házasságkötésük 1953. jún. 18.) megölése (1968) után is folytatta annak polgárjogi és béke küzdelmét, és ebben négy gyermekük is követte őket. Első babája még három hónapos sem volt, amikor 1956. jan. 30-án először dobtak bombát a házukra. A vietnami háború ellen már 1965-ben beszédeket mondott, férjét ebben két évvel megelőzve. Ellenezte a halálbüntetést és 2003-ban az iraki háborút. Küzdött a nők jogaiért, kiállt a homoszexuálisokért és támogatta az AIDS megelőzést.
(Férje sokat volt távol családjától, órási munka és szörnyű fenyegetések nehezedtek rá, s ugyanakkor milliók rajongtak érte, számos nő vígasztalta és erősítette. Amikor újságírók férje szeretőiről kérdezték, azt mondta: ez nem ér fel a mi szerelmünkhöz.)
(háború)
[Részletek...]
[1948-01-30] j-Delhiben egy vele egy valláson lévő meggyilkolta Gandhit (szül. 1869. okt. 2.), mint vallási közössége harcának árulóját.
(Mohandász Karamcsand) Mahátma Gandhi indiai politikus, az indiai függetlenségi mozgalom kezdeményezője és legjelentősebb vezetője. A brit gyarmati hatóságok többször bebörtönözték, ő pedig több ízben folytatott éhségsztrájkot. Az erőszak alkalmazása helyett az angol hatóságokkal való "együtt nem működés" békés harcát hirdette.
(A békét keresőket saját közösségük szélsőségesei gyakran árulónak tekintik.)
- + -
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd."
(halál, sztrájk)
[Részletek...]
[1948-01-30] [sms] j-Delhiben egy hit-társa meggyilkolta Gandhit,mert békekeresésével gátolta vallásközössége harcát.
[Részletek...]
[1948-01-30] Móhandász Karamcsand Gandhi születése India Gujarat államában (+1948. jan. 30.). Londonban szerzett ügyvédi képesítést, majd 1893-tól a Dél-Afrikában élő indiai közösség vezetője volt. Hazatérése után (1914) békés küzdelmet hirdetett az angol gyarmatosítók ellen. Az Indiai Nemzeti Kongresszus elnöke (1924-1937).
Az indiai nép még életében a Mahátma - Nagy Lélek - névvel tüntette ki.
India 1947-es függetlenné válása után egy reakciós, fanatikus hindu gyilkos merényletének áldozata lett. (A békességet keresőket gyakran árulónak tartják és üldözik saját közösségük fanatikusai.)
Az erőszak, a kasztrendszer, a vallási ellenségeskedések ellen, a faluközösségek és a kézműipar érdekében lépett fel.


Az erőszakmentességet (az "ahimsa" - nem-ártás - és a "satiagraha" - az igazsághoz ragaszkodás - harmóniáját) politikai, társadalmi és vallási hatóerővé, mozgalommá tette.

(halál)
[Részletek...]
[1945-01-30] Az S-13 szovjet tengeralattjáró a Balti tengerbe süllyesztette a Wilhelm Gustloff német hajót, amelyen közel nyolcezer német, legtöbbjük nő és gyerek, menekült az előrenyomuló szovjet hadsereg elől. Csak ezeregyszáz embert sikerült kimenteni.
1945 február 10-én ugyanez a szovjet tengeralattjáró a vöröskereszt jel ellenére a General von Steuben nevű kórházhajót süllyesztette el fedélzetén 3500 sebesült német katonával.
1945 május 6-án a Goya német teherszállító hajót torpedózták meg a szovjetek, több mint 6 ezer keletporoszországi menekült halt meg.
[Részletek...]
[1927-01-30] Sven Olof Joachim Palme svéd miniszterelnököt (szül. 1927. jan. 30.) Stockholmban meggyilkolták, a tettes és az indíték azóta is ismeretlen. 1969-1976-ig vezette a kormányt, majd ellenzékben eltöltött hat év után 1982-ben újra őt nevezték ki kormányfőnek. Életműve a nemzetközi politikában is maradandó; minden igyekezete a világ tűzfészkeinek felszámolására irányult.

(születés)
[Részletek...]
[1920-01-30] Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató halála (szül. 1920. jan. 30.). Ő dolgozta ki a magyar népzene típusrendjét, és ő szerkesztette a Magyar Népzene Tára első és negyedik kötetét.

(születés)
[Részletek...]
[1904-01-30] A budapesti Március 15. tér 7. szám alatt megnyílt a Mátyás Pince. Létrehozója Baldauf (Borostyánkői) Mátyás volt, aki előzőleg Felsőszentivánon, Grazban, Bécsben, majd több budapesti vendéglőben és étteremben dolgozott. A 320 fő befogadására alkalmas új étterem freskóit, ornamentális díszítéseit Haranghy Jenő festőművész készítette, ólomüveg ablakai Mátyás király életéből vett jeleneteket ábrázolnak. 1949 végén államosították, a háborús károkat Vadász Mihály tervei alapján állították helyre. 1973-ban a termek belső díszítésének művészi értéke miatt védetté nyilvánították.
(háború)
[Részletek...]
[1847-01-30] Yerba Buena-t elnevezték San Francisco-nak.
[Részletek...]
[1741-01-30] Batthyány Ignác püspök, egyháztörténész halála (szül. 1741. jan. 30.). 1780-ban nevezték ki erdélyi püspökké. Római tanulmányútján megismerkedett a vatikáni könyv- és levéltár magyar anyagával, majd itthon folytatta történészi kutatásait. Ehhez hozzásegítette hatalmas könyvtára, a mai Batthyáneum. Kiemelkedő jelentőségű tette még a gyulafehérvári csillagvizsgáló 1794. évi megalapítása és fenntartása. Számos fontos történeti forrást tett közzé.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1648-01-30] A harmincéves háború végén Spanyolország és Hollandia Münsterben békét írt alá, amelyben a spanyolok a nyolc évtizedig tartó szabadságharc végén elismerték Hollandia függetlenségét.
(háború)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid