Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2004-05-19] Irakban egy amerikai helikopter esküvői sokadalomra támadt, mert azok helyi szokás szerint a levegőbe lövöldöztek. A félszáz halott fele nő és gyermek.
[Részletek...]
[2004-05-19] A kiszabható legnagyobb (!) büntetést, 1 (azaz egy!) év börtön ítéletet kapott az első ilyen perben egy iraki foglyokat kínzó amerikai katona.
(Más amerikai katonák azért kerültek hadbíróság elé, mert dezertáltak, hogy ne kelljen ilyen kínzásokat végezniük.)
[Részletek...]
[1974-05-19] Az első kísérleti (földalatti) atombomba-robbantás Indiában.
[Részletek...]
[1974-05-19] [sms] Első kísérleti atombomba-robbantás Indiában.1909:Bibliotéka és népkönyvtár a Kolozsvári Egyetemen.
[Részletek...]
[1971-05-19] Felbocsátották a Mars-2 űrszondát, leszálló egysége képeket közvetített s végül november 27-én becsapódott a Mars bolygó felszínébe. Ez volt az első sikeres Mars-expedíció.
[Részletek...]
[1926-05-19] Benito Mussolini bejelentette, hogy a demokrácia megbukott, így létrejött az első fasiszta állam.
[Részletek...]
[1913-05-19] Korányi Frigyes báró, belgyógyász, akadémikus születése (+1913. máj. 19.). A szabadságharcban főorvosként vett részt, ezért Nagykállóra száműzték. 1864-ben Pesten előbb a tifusz-fiókkórház, majd 1865-től a Rókus Kórház idegosztály vezetője volt. Ezután megszervezte az I. számú belklinikát, melynek nyugdíjba vonulásáig vezetője, 1886-87-ben a pesti egyetem rektora volt. Részt vett az egészségügyi reformintézkedések kidolgozásában. A belklinikán bevezette a laboratóriumi kutatást, a vegyi, bakteriológiai és röntgenvizsgálatokat, indítványára létesítették a gyakornoki intézményt. Önálló tudományos eredményei főleg a mellkasi betegségekkel kapcsolatosak. Kezdeményezésére jött létre Budakeszin a TBC-szanatórium, később az első fővárosi tüdőbeteg-gondozó.

(halál)
[Részletek...]
[1909-05-19] Felavatták a Kolozsvári Egyetem 252 férőhelyes bibliotékáját,amelynek alagsorában népkönyvtárat is berendeztek.
(felavat)
[Részletek...]
[1893-05-19] Bajor (Beyer) Gizi Kossuth-díjas színésznő halála (szül. 1893. máj. 19.). A Nemzeti Színház örökös tagja. Budai villájában a nevét viselő emlékmúzeum emlékszobáiban a színházművészet legjelesebb magyar képviselőire emlékezhetünk.
(születés)
[Részletek...]
[1802-05-19] Bonaparte Napóleon megalapította a Becsületrendet, amely mai napig a legmagasabb katonai és polgári kitüntetés, illetve rendjel Franciaországban.
(megalapít, tüntetés)
[Részletek...]
[1736-05-19] Először használták a kronométert, John Harrison angol ácssegéd, műkedvelő órás (idő és helymeghatározásnál azóta nélkülözhetetlen) hajózási műszerét, a Centurion hadihajón.
[Részletek...]
[1688-05-19] Székesfehérvár várát a török őrség szabad elvonulás feltételével feladta Batthyány Ádám grófnak.
[Részletek...]
[1456-05-19] A pozsonyi egyetem felállítását Mátyás király kezdeményezésére engedélyezte II. Pál pápa.
[Részletek...]
[1382-05-19] Egy londoni zsinat elítélte John Wycliffe (1324-1384) angol bibliafordítót és betiltotta a népnyelvű bibliát. Wycliffe az üldöztetésben agyvérzést kapott, megbénult, majd hamarosan meghalt.
Tiltott bibliája azonban makacsul terjedt (még máig is százhatvan kézzel másolt példány fennmaradt). Közel másfél évszázaddal később, 1521. május 21-én újra elítélték, csontjait püspöki felügyelet mellett kiásták, máglyán elégették és egy kis folyóba szórták.
Ma a Wycliffe Társaság sok apró, írásbeliség nélküli nyelvre is igyekszik lefordítani a Bibliát.
(tilt)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid