Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2004-12-26] Tengerrengés okozta cunami árhullám pusztított el számos települést az Indiai óceán partjainál és ölt meg több mint negyedmillió embert 11 országban (főleg Indonézia, Sri Lanka, India).
Ha nem pusztították volna el a partokat védő korallzátonyokat és a mangróve-erdőket (hogy ráktenyészeteket, falvakat, strandokat luxushotelekkel csináljanak a helyükre), nem halt volna meg ennyi ember. A cunami jelensége jól ismert a térség lakói számára, az utóbbi évtizedekig a helybéliek sohasem építkeztek a tengerpart közelében.

[Részletek...]
[1999-12-26] A Lothar névre keresztelt szélvihar Franciaországtól Svédországig millió hektáron százmillió köbméternyi fát döntött ki.
Az ipari forradalom ipari-, bánya- és tüzifa, valamint faszén igényei miatt tarra vágták Európa őserdeit, s a faültetvények (mert az ültetett, egyfajú erdők nem igazán erdők) sokkal sérülékenyebbek.
[Részletek...]
[1992-12-26] John Kemeny (Kemény János) matematikus halála (szül. 1926. máj. 31.). 1940-ben került Amerikába. Egyetemistaként Albert Einstein munkatársa volt. A második világháború idején Los Alamosban részt vett az atombomba létrehozására irányuló ún. "Manhattan-terv" elméleti munkálataiban. 1964-ben kollégájával, Thomas Kurtz professzorral kidolgozták a Basic néven ismert számítógépes programnyelvet.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1985-12-26] Gorilla-orvvadászok Ruandában megölték Dian Fossey-t, az emberszabású majmok viselkedésének tanulmányozóját, védelmük kezdeményezőjét.
[Részletek...]
[1985-12-26] [sms] Orvvadászok Ruandában megölték Dian Fossey-t, az emberszabású majmok kutatóját és védőjét.

[Részletek...]
[1949-12-26] Jose Ramos-Horta születése. Carlos Filipe Ximenes Belo püspökkel közösen Nobel Béke Díjat kaptak 1996-ban a kelet-timori konfliktus igazságos és békés megoldásáért tett erőfeszítéseikért.
(születés)
[Részletek...]
[1948-12-26] Letartóztatták Mindszenty József hercegprímást a belügyi szervek hűtlenség, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával. 1949. február 8-án koncepciós perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
(Tarnai Imre későbbi nagyoroszi plébános ministrált neki utolsó miséjén, 26-án reggel a házikápolnájában.)
[Részletek...]
[1932-12-26] Kína Kansu tartományában a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földrengésnek 70 ezer halálos áldozata volt.
[Részletek...]
[1906-12-26] Zichy Jenő politikus, Ázsia-kutató, akadémikus halála (szül. 1837. júl. 5.). Országgyűlési képviselőként sokat tett a magyar mezőgazdaság és ipar fejlesztése érdekében. Erőfeszítései nyomán indult meg az ország 86 városában az alsó fokú iparoktatás. Három tudományos expedíciót szervezett Ázsiába, a magyarság őshazájának felkutatására. Útjairól könyvekben számolt be. Az utazásai során összegyűjtött anyagból létrehozott magánmúzeumát és könyvtárát a fővárosra hagyta.
(halál)
[Részletek...]
[1890-12-26] Heinrich Schliemann német műkedvelő archeológus születése (+1890. dec. 26.). Trója romjainak felfedezője. 1863-ban a homéroszi szövegek útmutatásai alapján kezdett ásni, és tíz évre rá megtalálta Tróját, Priamosz palotáját és felbecsülhetetlen aranykincseit. Ezután Mükéné keresésére indult, s 1876-ban feltárta Atreusz, Kasszandra és Agamemnón sírját.
(halál)
[Részletek...]
[1874-12-26] Norman Lane Angell Nobel-békedíjas angol író, újságíró halála (szül. 1874. dec. 26.). 1910-ben írta világsikert aratott fő művét, Rossz üzlet a háború címmel. Közéleti szerepet is vállalt, s e tevékenysége során is - csakúgy mint írásaiban - a béke kivívásának és megőrzésének harcos propagandistájaként vált ismertté.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1874-12-26] Sir Norman Angell Lane angol író (Béke Nobel-díj 1933) születése (+1967). The Great Illusion c. művét húsz nyelvre fordították le, magyarra Kunfi Zsigmond 1915-ben Rossz üzlet a háború címmel. A Szövetség a Demokratikus Ellenőrzésért alapítója.
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1817-12-26] Gönczy Pál pedagógus, oktatáspolitikus születése (+1892. jan. 10.). A pesti református főgimnázium alapító igazgatója. A főrendiház tagjaként jelentős szerepet játszott az 1868-as népiskolai törvény végrehajtásában. Egyik megszervezője volt a zeleméri árvagyermek-nevelőintézetnek.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1771-12-26] Claude Adrien Helvétius francia filozófus születése (+1771. dec. 26.). A szabadság, egyenlőség, testvériség eszméinek egyik szellemi előfutára. "Az erkölcsi épületnek a filozófus az építésze."
(halál)
[Részletek...]
[1771-12-26] Claude Adrien Helvétius francia filozófus halála (szül. 1715. jan. 26.). Párizs környéki birtoka az enciklopédisták találkozóhelye volt, szoros barátság fűzte Voltaire-hez és Montesquieu-höz. Az elméről című műve a francia forradalmat előkészítő ideológia manifesztuma lett, amelyet a pápa és a király is elégettetett. Angliában és Poroszországban azonban megbecsülték. Később visszavonult, és magányában átdolgozta híres művét, amelyet ő maga is posztumusz kiadásnak szánt, s valóban halála után jelent meg. Filozófiájában mechanikus materialista nézeteket vallott.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid