Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

5 esemény

[2003-12-25] Karácsonykor a hatéves Alex, akit Oroszországból fogadtak örökbe, belehalt az új amerikai szüleitől kapott rendszeres verésbe Chicago-ban.
Az örökbefogadók gyakran nincsenek felkészülve azokra a viselkedési problémákra, melyeket eredeti környezetükből (alkoholista család, szegénység, árvaház) hoznak magukkal a gyermekek.
A 144 milliós Oroszországban hétszázezer árvát tartanak nyilván (amiből évente 2 %-ot fogadnak örökbe, ennek felét külföldre), s 1-3 millióra becsülik az otthontalan gyerekek számát. Az árvaházakból kikerülő felnőttek harmada hajléktalanná válik, ötöde bűnözővé, tizede öngyilkos lesz.
[Részletek...]
[1977-12-25] Charlie Chaplin angol színész, rendező születése (+1977. dec. 25.). Az amerikai némafilmek óriása a civilizálódás és a hatalom számos őrültségére és embertelenségére világított rá filmjeiben (Aranyláz, Modern idők, Diktátor).
1952-ben készített "Egy király New Yorkban" című filmjéért nemzetközi békedíjjal tüntették ki. Ugyanebben az évben egy nemzetközi útjáról a hidegháborús, mccarthysta USA nem engedte visszatérni, többé nem kapott beutazási engedélyt. Svájcban telepedett le. 1975-ben Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1775-12-25] letbe lépett a lázadó észak-amerikai gyarmatok ellen a teljes kereskedelmi tilalom. Az embargót 1775. dec. 25-én hirdetette meg a brit parlament.
[Részletek...]
[1742-12-25] Charlotte von Stein német írónő halála (szül. 1742. dec. 25.). Johann Wolfgang Goethe szerelme és múzsája volt. Anna Amalia weimari hercegnő udvarhölgye 1764-ben kötött boldogtalan házasságot von Stein főlovászmesterrel. 1775 és 1784 között szoros baráti kapcsolat fűzte a nála hét évvel fiatalabb Goethéhez, aki 1700-nál több szerelmes levelet írt hozzá, s számos versében próbálta megfogalmazni annak a varázsnak a titkát, amit ez a nem különösebben szép és nem különösen okos asszony tett rá.
Charlotte von Stein 1776-ban írta Rino, 1794-ben pedig Dido című drámáját. Schiller tanácsára írta vígjátékát Újféle szabadságszisztéma avagy összeesküvés a szerelem ellen (1799) címmel. 1803-ban név nélkül jelent meg A két Emília című drámája, amelyet egy angol novella alapján írt.
(születés)
[Részletek...]
[1709-12-25] Julien Offray de La Mettrie francia orvos, filozófus halála (szül. 1709. dec. 25.). A francia felvilágosodás jelentős képviselője. A történelmi fejlődés legfőbb okát a kiváló személyiségek tevékenységében látta. A szellem természettörténete című materialista művének megjelentetése (1745) miatt a porosz II. Frigyes udvarába menekült. A felvilágosult abszolutizmus híve, Epikurosz hatására felismerte az élőlények fokozatos tökéletesedését, ezzel a fejlődéstan egyik előfutárává vált. Mechanikus materialista nézeteit Az embergép és A növényember című munkáiban fejtette ki.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid