Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2005-11-26] Megtalálták Tom Fox holttestét Bagdadban. A CPT (Christian Peacemaker teams, Keresztény Békemunkás Csapatok) négy küldöttét 2005. nov. 26-án rabolták el.
A CPT 2002 október óta dolgozik Irakban. (A balkáni háború idején az ex-yu országokban is dolgoztak, a BOCS együttműködött velük.) Az evangéliumi erőszakmentesség alapján állnak, ellenzik Irak megszállását, nem kémek, sem nem misszionáriusok, nem dolgoznak kormányoknak. Rengeteg interjút készítettek szenvedő irakiakkal, számos esetben elsőként értesítették a médiát az USA működtette börtönökben és táborokban történt kínzásokról, a polgári lakosság elleni fegyveres bűnökről. Védelem nélkül iraki barátaiknál éltek.

(háború)
[Részletek...]
[1989-11-26] Svájci népszavazáson 35 % a hadsereg megszüntetése mellett.
[Részletek...]
[1987-11-26] Rockenbauer Pál újságíró, filmszerkesztő halála (szül. 1933. jan. 14.). Levante vizén címmel ő rendezte az első expedíciós filmsorozatot. Egymillió lépés Magyarországon címmel országismertető sorozatot készített.

(halál)
[Részletek...]
[1987-11-26] Rockenbauer Pál újságíró, filmes, hegymászó, világjáró születése (+1987. nov. 26., önként, Katalinpusztán). Levante vizén címmel ő rendezte az első magyar expedíciós filmsorozatot. A Televízió volt a munkahelye egész életében, első magyarként bejárta mind a hat kontinenst, forgatott Hawaii, a Pamír és a Kilimandzsáró csúcsain, s az Antarktiszon. 1979-ben Másfélmillió lépés Magyarországon címmel országismertető sorozatot készített, hét évvel később Még egymillió lépés címmel újra végigjárta az országos kék túrát. Eközben halt meg, miután megmutatta kollégáinak Zengővárkony mellett a helyet, ahová eltemetését kérte.
(halál)
[Részletek...]
[1986-11-26] Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező halála (szül. 1907. szept. 26.). Márai Sándor öccse volt. Ő rendezte a háború után nemzetközi sikerű Valahol Európában-t. 1947-től Olaszországban, Franciaországban, majd Németországban élt.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1959-11-26] tlőtt halántékkal találták egy New York-i parkban Povl Bang-Jensen dán ENSZ diplomatát.

Nov. 23-án tűnt el, két nappal azelőtt, hogy az ENSZ őszi közgyűlése tárgyalta a magyar forradalom ügyét. Az ENSZ vizsgálóbizottsága részéről ő gyűjtötte a nyugatra menekült magyar forradalmárok tanúvallomásait és biztosította őket, hogy az információk nem kerülnek szovjet kezekbe, nehogy az otthon maradt hozzátartozókon álljanak bosszút. Mivel a szovjet hírszerzés átszőtte az ENSZ-et, nem adta át az ENSZ vizsgálóbizottságnak a nyilatkozó magyar forradalmárok neveit, sőt később el is égette a dokumentumokat.
[Részletek...]
[1949-11-26] Az amerikai lapok címoldalára került Gargantua cirkuszi gorilla halálhíre.
[Részletek...]
[1948-11-26] A nők egyenjogúságáról szóló XLIII. törvény.
(törvény)
[Részletek...]
[1922-11-26] A Luxor menti Királyok Völgyében Howard Carter brit régész és megbízója, Lord Carnarvon beléptek a november 5-én felfedezett királysírba, ahol 3300 éves kincshegyre bukkantak. Ezúttal első alkalommal találtak olyan egyiptomi uralkodói temetkezési helyet, amely teljes egészében épségben megmaradt. A felfedezett múmia, az ismeretlen Tutanhamon ezzel a legismertebb fáraó lett.
[Részletek...]
[1883-11-26] Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész, műfordító (szül. 1883. nov. 26.) halála. A Nyugat szerkesztője.
- + -

Zengve s lámpákkal, mint a szinpadok
láza s tragikus szárnyakon suhan

tünte felé a rövid nyári éj.
Óh éjszaka, aki naponta meghalsz,


taníts meghalni! Mennyit ültem e
hegy fölött, a hajnalok karzatán

s tünődtem, milyen a halál? de egy
csillagot sem értem még rajt, mikor
a semmi mögé elbútt! sem a percet

mikor elhallgat a tücskök zenéje.
Minden úgy tűnt el, lopvást, mint az álom...
(Babits Mihály: A nap nem emlékszik a csillagokra)
(születés)
[Részletek...]
[1883-11-26] Babits Mihály akadémikus, költő, író, irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító születése (+1941. aug. 4.).
Fortissimo c. háborúellenes verse miatt elkobozták a Nyugat 1917. márc. 1-jei számát és istenkáromlás vádjával eljárást indítottak ellene. 1933-41 között egyedül szerkesztette a Nyugatot. 1940-ben jelent meg a Jónás könyve.
- + -
"...csöpp szőlőszemnek születtem,
mely a nagy naptól édesedve romlott.
...
Rossz végzet tölté fürtömet tömötté,
mert szomszéd szemek szögletes-zömökké
nyomtak, ki szépnek, szabadnak születtem,
s nemes-rohadni napmagányt szerettem. ..."
(Babits: Magamról)
(háború, születés)
[Részletek...]
[1862-11-26] Stein Aurél (Sir Mark Aurel Stein) régész, történész, orientalista, utazó és földrajztudós, akadémikus születése (+1943. okt. 26.). Brit szolgálatban több alkalommal kutatott Belső-Ázsiában, bejárta Nagy Sándor hadjáratának útvonalát. Felfedezte a híres tunhuangi barlangtemplomot és könyvtárat. Több művében foglalkozott az ind történelem és az indo-szkita uralom vallási és művelődési viszonyaival. Sok tízezer páratlan leletét a British Museum őrzi. Könyvtárát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. 81 éves korában kapott engedélyt, hogy Afganisztánban kutasson, Kabulban halt meg. 42 éves korától brit állampolgár volt, 1912-ben lovaggá ütötték.
(születés)
[Részletek...]
[1862-11-26] Stein Aurél régész, történész, orientalista, utazó és földrajztudós, akadémikus születése.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid