Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

9 esemény

[1969-10-21] Jack Kerouac amerikai regényíró születése (+1969. okt. 21.). A beat-nemzedék teoretikusa volt, leghíresebb alkotása Úton című regénye.
(halál)
[Részletek...]
[1950-10-21] A kínai csapatok betörtek Tibetbe.
- + -
Egy túlszaporodó civilizáció rátört egy egyensúlyban élőre.
Az áthatolhatatlan természeti akadályok által határolt területeken néhol kis egyensúly-civilizációk alakultak ki. Pl. egy magas hegyekkel körülvett völgyben adott mennyiségű talaj, víz, napfény van, így a népességnek és a fogyasztásnak stabilan kell maradnia.
Az ismert civilizációk kb. kétharmada többnejűség rendszerű, ami túlnépesedéssel fenyeget, hiszen egy férfi sok nő az sok gyereket jelenthet évente. (Egy török szultánnak állítólag közel nyolcszáz fia volt. A lányokat nem számolták.) Ezzel szemben a többférjűség társadalmi berendezkedése (az ismert civilizációk csupán huszada ilyen) akadályozza a túlnépesedést, hiszen egy nő sok férfi csak egy gyermeket jelenthet évente. (1726-ban följegyeztek egy Vasziljeva nevű orosz nőt, akinek élete során 69 gyermeke – köztük 7-szer hármasikrek, 4-szer négyesikrek – született. De hol van ez a török szultán másfélezer utódjától?)

[Részletek...]
[1912-10-21] Solti György (Sir George Solti) karmester, zongoraművész születése (+1997. szept. 6.). Az 1930-as évek végén eltávozott Magyarországról. Volt a Bajor Állami Operaház zeneigazgatója, a Frankfurti Városi Operaház művészeti igazgatója, a londoni Covent Garden zeneigazgatója, a chicagói szimfonikus zenekar főigazgatója, a berlini, majd a londoni Filharmonikusok vezető karmestere. 1972-ben az angol királynő lovaggá avatta. A klasszikus és a romantikus zene kiváló tolmácsolójaként vált világhírűvé.
(születés)
[Részletek...]
[1878-10-21] Krúdy Gyula író, hírlapíró születése (+1933. máj. 12.). Bár írt a Nyugatnak is, mindenféle írói csoportosulástól távol tartotta magát. Több mint 60 regényt, mintegy háromezer elbeszélést, 7 színdarabot és több ezer cikket írt. Regényéből rendezte Huszárik Zoltán a Szindbád-ot.

(születés)
[Részletek...]
[1878-10-21] Krúdy Gyula író, hírlapíró halála (szül. 1878. okt. 21.). Első novellája 15 éves, novelláskötete 19 éves korában jelent meg. 1914-ben a Petőfi Társaság tagjává választották. Írt a Nyugatnak és több más folyóiratnak, de az írói csoportosulásoktól távol tartotta magát. Szindbád-sorozatával (Huszárik Zoltán rendezett kiváló filmet belőle), kivált annak már első kötetével, A vörös postakocsival óriási közönségsikert aratott. Több mint 60 regényt, mintegy 3 ezer elbeszélést, több száz ifjúsági elbeszélést, 7 színdarabot és több ezer cikket írt.
(születés)
[Részletek...]
[1833-10-21] Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros halála (szül: 1833. okt. 21.).
Oroszországban kezdte apja állami támogatású kohóinál, majd Párizsban kémiát tanult és az Egyesült Államokban dolgozott. Hazatérve feltalálta a gyutacsot, de miután laboratóriuma 1864-ben a levegőbe repült, a svéd kormány megtiltotta robbanóanyagokat gyártó létesítmények építését, ezért egy teherhajón folytatta kísérleteit és kifejlesztette a dinamitot.
1895. november 27-i végrendeletében hagyatékából jelentős összeget, 31 millió 250 ezer svéd koronát hagyott az általa létrehozott alapítvány javára, melyet a világ legjobb tudósainak jutalmazására hozott létre. Berta von Suttner hatására (akinek regényét folytatásokban közöljük) Béke Nobel-díjat is alapított.
- + -
1901: Először osztották ki a Nobel díjat.
(Nobel-díj, tilt)
[Részletek...]
[1833-10-21] Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros születése (+1896. dec. 10.). Miután laboratóriuma 1864-ben a levegőbe repült, a svéd kormány megtiltotta robbanóanyagokat gyártó létesítmények építését. Ezután Nobel egy teherhajón végezte e kísérleteit. Feltalálta az indítógyújtást és a dinamitot (a görög dünamisz – erő szó nyomán nevezte el). Meggazdagodott, közel száz gyárat alapított a világ mintegy húsz országában. 1895. november 27-i keltezésű végrendeletében 31 millió 250 ezer svéd koronát hagyott az általa létrehozott alapítvány javára, amelyet a világ legjobb tudósainak jutalmazására hozott létre. A Nobel-díjakat 1901 óta osztják ki.
(Bertha von Suttner hatására - akinek regényét folytatásokban közöljük - Béke Nobel-díjat is alapított. Ha minden feltaláló, cégtulajdonos, döntéshozó igyekezne enyhíteni a károkat, amiket bölcsesség híján és a gazdagság, kiváltságosság hajszolása közben okozott…)
(Nobel-díj, születés, tilt)
[Részletek...]
[1760-10-21] Hokusai Katsushika japán festő születése (+1849. máj. 10.). Híresek tájképsorozatai. Félezer könyvet illusztrált.
(születés)
[Részletek...]
[1520-10-21] A Magellán-szoros fölfedezése. Fernao de Magalhaes portugál tengerész, a Földet először körülhajózó expedíció vezetőjeként 1519-ben indult felfedező útjára öt hajóval. Az Atlanti-óceánt áthajózva 1520 januárjában érte el a La Plata torkolatát, október 21-én haladt át a később róla elnevezett szoroson, és november 28-án ért ki a Csendes-óceánra.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid