Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2002-10-12] Heshu Yones 16 éves lányt saját londoni otthonukban számtalan késszúrással megölte az apja, mert névtelen telefont kapott, hogy a lánya lefeküdt 18 éves barátjával.
A Yones család tíz évvel korábban menekült Irakból Angliába és sok más pakisztáni, indiai, bangladeshi (és még számos országot sorolhatnánk) családhoz hasonlóan képtelen volt elviselni gyerekei elnyugatosodását. A család úgynevezett becsületét tisztára mosni hivatott gyilkosságok áldozatai legtöbbször lányok és asszonyok. A rokonság gyakran balesetként vagy öngyilkosságként igyekszik feltüntetni a gyilkosságokat. A sorsuk elől menekülni igyekvő szökevényeket gyakran „fejvadászok” kutatják fel és ölik meg dollárezrekben mérhető díjazásért.

[Részletek...]
[1999-10-12] Az emberi népesség átlépte a 6 milliárdot.
(A növekedés jelenleg évente kb. 77 millió. Ennyivel többen születnek, mint amennyien meghalnak. Ez nagyságrendileg megegyezik a szülők akarata ellenére megszületett gyermekek számával. Az abortuszok száma közel félszáz millió évente. Ha nem történne évente több mint százmillió nem-kívánt foganás, az emberiség létszáma stabilizálódna.

Az emberréválás következő evolúciós lépése a termékenységgel való felelős bánásmód megtanulása s ugyanakkor a szexuálitás önértékének fölfedezése.)
[Részletek...]
[1999-10-12] Az ember-faj populációjának létszáma elérte az ötmilliárdot.
- + -
1993: India elnöke "kis család - boldog család" feliratú érmét bocsátott ki.

- + -
Népesedési világnap
Az ENSZ annak emlékére nyilvánította július 11-ét Népesedési Világnappá, hogy a Föld emberi népessége 1987-ben ezen a napon érte el az ötmilliárdot. Célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a túlnépesedésre. A hatmilliárd eléréséhez már csak 12 év kellett (1999. okt. 12.).
Korábban az ENSZ 1974-et világnépesedési évnek nyilvánította.
- + -
Félő, hogy az emberi népesség robbanásszerű növekedését a környezeti korlátok, a járványok, a vízhiány és a termőföldek csökkenése fogják lelassítani (Malthus után: a népesedési kihívás 19 dimenziója - Worldwatch Institute).
- + -
A Vatikán is (először XXIII. János pápa , majd a II. Vatikáni zsinat, VI. Pál és az 1971-es Püspöki Szinódus) többször felhívta a figyelmet a gyors népességnövekedés súlyos problémájára.
(Ennek ellenére hivatalosan minden mesterséges fogamzásgátlást tilt a Vatikán. A gazdag országokban a katolikus házaspárok, sőt a papok nagy része is egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a tiltást, de a szegény országokban nagyobb hatással van, és ott más vallások híveinek sincs szabadságuk semmibevenni a káros, téves törvényeskedéseket.)
- + -
"Kultúrátokban nincs jelentős erőfeszítés a globális népességszabályozás megvalósítására.
Soha nem is lesz, amíg egy olyan történetet adtok elő, mely szerint az istenek az emberért teremtették a világot, hogy úgy használja azt, ahogy neki tetszik.
Kultúra Anya megnövelt tápláléktermelést fog követelni mára, és mindig későbbre fogja ígérni a népességszabályozást.


Márpedig az élelemtermelés növelése a megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi." (Izmael)
- + -
A bocs.hu weboldal Interaktív/Szavazások menüpontjában több népesedéssel kapcsolatos kérdésben is lehet véleményt nyilvánítani.
(járvány, tilt, törvény)
[Részletek...]
[1999-10-12] [sms] Az emberi népesség átlépte a 6 milliárdot. A növekedés jelenleg évente kb. 77 millió fo.
[Részletek...]
[1991-10-12] A 43. Frankfurti Könyvvásáron Konrád György, a Nemzetközi Pen Club elnöke kapta a német könyvkereskedelem 25 ezer márkával járó békedíját.

Ölni vagy nem ölni? c. könyve az erőszakmentességről még szamizdatként jelent meg.

[Részletek...]
[1990-10-12] Church & Peace (vö. szept. 18.) találkozó, Lipcse.
Az első Kelet-Európában. Magyarországról Bokor-tagok vettek részt. Ld. bocs.hu

[Részletek...]
[1986-10-12] Fényes Szabolcs Erkel-díjas zeneszerző születése (+1986. okt. 12.). Kedvelt filmkomponista volt: több mint 100 filmzenét, szimfonikus könnyűzenét, sanzonokat, 600-700 dalt, több mint 45 operettet és színpadi művet írt.
(halál)
[Részletek...]
[1924-10-12] Anatole France (Anatole Francois Thibault) Nobel-díjas (1921) francia író, költő, kritikus születése (+1924. okt. 12.). Híres könyvei A vörös liliom, Thais, Az Istenek szomjaznak, Lúdláb királynő, s Barátom könyve című önéletrajza.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1882-10-12] Gulácsy Lajos festőművész születése (+1932. febr. 21.). Balló Edénél tanult a Mintarajziskolában, majd 1902-ben Rómában, Firenzében képezte tovább magát, 1906-ban Párizsban járt. 1914-ben a háború kitörése annyira megrázta, hogy ideggyógyintézetbe került. Több helyen gyógyították, végül is 1917-ben a lipótmezei elmegyógyintézetbe szállították, amelyet többé el sem hagyott.
Az Ópiumszívó álma és a Rózsalovag című híres képeit is az elmegyógyintézetben festette. 1924-ben megvakult. Művészetét sajátos líra jellemzi, rokokó hangulatú, légies nőalakjai, sétáló figurái a művész lázas képzelete által teremtett különös álomvilágban mozognak. Művészete nem tartozik semmiféle "izmushoz".

(háború, születés)
[Részletek...]
[1882-10-12] Gulácsy Lajos festő halála (szül. 1882. okt. 12.). 1902-ben Rómában, Firenzében és Párizsban képezte magát. 1914-ben a háború kitörése annyira megrázta, hogy ideggyógyintézetbe került. 1917-től, 35 éves korától 50 évesen bekövetkezett haláláig a lipótmezei elmegyógyintézetben élt.
Az Ópiumszívó álma és a Rózsalovag című híres képeit is az elmegyógyintézetben festette. Művészete nem tartozik semmiféle "izmushoz". Finom festői hang, lágy tónusok, néhány képén még zománcos színmegoldás jellemzi meseszerűen átfogalmazott olasz történelmi és zsánerjeleneteket ábrázoló festészetét.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1875-10-12] Esztergomban megnyílt a főszékesegyházi Könyvtár épületében Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, a Keresztény Múzeum.
[Részletek...]
[1492-10-12] Rodrigo de Triana matróz látta meg először a szárazföldet a Nina fedélzetéről. A felfedezett sziget eredeti neve Guanahani volt, de Kolumbusz átkeresztelte San Salvadornak.
Kolumbusz Kristóf genovai tengerész 1492 augusztusában indult útnak három hajójával (Santa Maria, Pinta, Nina), hogy Afrika megkerülése nélkül, nyugat felé hajózva jusson el Indiába. Jóval később Amerigo Vespucci olasz felfedező és térképész állapította meg először, hogy Kolumbusz önálló kontinenst fedezett fel, ezért az ő keresztnevéről Amerikának nevezték el a földrészt. Kolumbusz élete végéig abban a hitben élt, hogy Indiába jutott el.
- + -

(Az Amerika megszállását követő egy évszázad alatt becslések szerint az őslakosok közel 90 %-a, 60-80 millióan pusztultak el.
Vajon amikor az ősember először eljutott erre a földrészre, mekkora pusztítást vitt végbe az élővilágban?
Amerika érdekes példa arra, hogy a győztesek mindig megoszlanak és tovább marakszanak a zsákmány fölött:
- a betolakodó fehér ember a vörösbőrűek ellen (persze különféle vörösbőrű szövetségesekkel színezve),
- aztán a győztes fehérek egymás ellen (angolok és franciák),
- aztán a győztes angolok az anyaországbeli angolok ellen (függetlenségi háború, amelyben az Amerikában vesztes Franciaország már Amerikát támogatta),
- aztán a győztes amerikaiak egymás ellen (Észak-Dél), ...
… s máig a magas erőszak-szint kifelé is, belül is…

A túlnépesedő, így környezetét felélő, így agresszív civilizációk sohase győzhetnek: arra vannak ítélve, hogy mások legyőzése után önmagukban hasonuljanak meg, önnön csoportjuk másik felével kerüljenek szembe, saját típusú agressziójukat szenvedjék el, minden győzelem után újra és újra…
Akinek erejére büszke vagy, mert bajtársad és együtt győztetek, annak erejétől fogsz szenvedni a következő harcban, mert akkor már szemben álltok…
S ha időnként egy birodalom meg is szilárdul egy időre – általában külső fenyegetés hatására -, csak magas erőszakszinttel tartható fenn.)
(háború)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid