Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1991-10-03] tven évre megtiltották a Déli-sark természeti kincseinek kitermelését az Antarktiszi Szerződés Spanyolországban ülésező tagországai

(tilt)
[Részletek...]
[1975-10-03] Elhelyezték a paksi atomerőmű alapkövét.
[Részletek...]
[1957-10-03] Szabó Lőrinc Kossuth-díjas (1957) költő, műfordító halála (szül. 1900. márc. 31.).
A Huszonhatodik év (1950-1951) szonettciklusa negyedszázados szerelmi kapcsolat rekviemje.

Főként angolból és franciából fordított (Shakespeare, Baudelaire, Verlaine, Moliere), de fordított oroszból (Puskin) és németből (Goethe) is. Műfordításainak nagy részét Örök barátaink című kötetében tette közzé.
(halál)
[Részletek...]
[1957-10-03] Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító születése (+1957. okt. 3.).
(halál)
[Részletek...]
[1952-10-03] Felrobbantották az első brit atombombát, Ausztrália partjai mellett, Monte Bello szigetén.
[Részletek...]
[1933-10-03] Sztrájkba lépett tízezer budapesti építőmunkás a kommunista párt és az építőmunkás ellenzék vezetésével. Október 12-én általánossá vált a munkabeszüntetés, béremelést, jobb munkakörülményeket, a bizalmi rendszer elismerését követelték. Az október 31-i megegyezés szerint a követelések túlnyomó részét (a festők, ácsok és vasbetonszerelők igényeit leszámítva) a munkáltatók teljesítették. November 6-ra minden szakmában létrejött a megegyezés. A sztrájk során a rendőrség 400 munkást őrizetbe vett.

(sztrájk)
[Részletek...]
[1895-10-03] Szergej Alekszandrovics Jeszenyin orosz költő halála (szül. 1895. okt. 3.). Költészete a XX. századi orosz líra egyik csúcspontja, a szimbolista és avantgardista költészet eredményeit a népdal egyszerűségével vegyítette.
(születés)
[Részletek...]
[1889-10-03] Carl von Ossietzky újságíró születése. Béke Nobel-díj 1935.
Katonaként élte át az első világháborút, ezért pacifista lett, a Weltbühne főszerkesztőjeként küzdött a német katonai szellem ellen.
1931-ben hazaárulásért másfél év börtönre ítélték.
1933-ban koncentrációs táborba zárták, ahol súlyosan megbetegedett.
A Béke Nobel-díját sem engedték átvennie. Szanatóriumi házi őrizetben halt meg 1938. május 4-én.
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1889-10-03] Koncentrációs táborba zárták Carl von Ossietzky német pacifista újságírót (szül. 1889. okt. 3.), ahol súlyosan megbetegedett. Katonaként élte át az első világháborút, ezért pacifista lett, a Weltbühne főszerkesztőjeként küzdött a német katonai szellem ellen. 1931-ben hazaárulásért másfél év börtönre ítélték, kiszabadulása után pedig hamarosan jött a koncentrációs tábor. 1935-ben Béke Nobel-díjat kapott, de nem engedték átvennie. Szanatóriumi házi őrizetben halt meg 1938. május 4-én.
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1867-10-03] Elias Howe amerikai feltaláló halála (szül. 1819. júl. 9.). Az első használható varrógép megszerkesztője.

(halál)
[Részletek...]
[1867-10-03] Elias Howe amerikai feltaláló születése (+1867. okt. 3.). Az első használható varrógép megszerkesztője.
(halál)
[Részletek...]
[1226-10-03] [sms] Assisi Szt. Ferenc olasz katolikus rendalapító, költő. Az ökológia, a környezetvédok patrónusa.
[Részletek...]
[1226-10-03] Assisi Szt. Ferenc (Giovanni Bernardone, szül. 1181. jan. 12.) olasz katolikus rendalapító, költő halála. Ünnepe: okt. 4.
Apja dúsgazdag posztókereskedő volt, de Ferenc sem az üzleti élet, sem a tanulás iránt nem érdeklődött. Két kézzel szórta apja pénzét, részt vett több háborúban, többször megsebesült. Spoletoi betegsége idején egy látomás hatására megtért. Felhagyott a léha élettel, s nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, rendbe hozta a bencések Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel rendalapítási kérelemmel fordult III Ince pápához, aki ezt meg is adta. Misszióik eljutottak Angliába, spanyol, német és magyar földre is.
1980-tól az ökológia hivatalos egyházi patrónusa. A szegények, szociális munkások mellett a környezetvédők védelmezője is.

- + -
Élete vége felé rendje leváltotta a vezetői posztról. Már halála után két évvel szentté avatták, de a harmadrendieknek szóló regulájából kivették a fegyverfogás tiltását, mert az erőszakmentesség csak a klerikusok esetében fért bele kora egyházi tanításába. Leghűségesebb követői kisebbségbe kerültek és felmorzsolódtak. Magyarországon a Szent Ferenc-i erőszakmentesség helyett inkább Kapisztrán János inkvizíciós és törökellenes harcossága lett ismertebb. Szent Ferenc ezzel szemben megpróbálta békességre bírni a keresztes hadakat, és sikertelensége után átment a szembenálló táborba is, hogy a szultánt tanítsa erőszakmentességre, aki nagy tisztelettel hallgatta - de ő sem hallgatott rá.
- + -
"Békességet hirdet, prédikál a madaraknak, megszelídíti a farkast, Naphimnuszában a természet csodáit magasztalja, a halált testvérének nevezi, társait az öröm ajándékára és a tökéletes vigasságra: a szenvedésnek és bántalomnak elviselésére tanítja." (Ehrenfeld-Jókai kódex, XIV. század)
(háború, halál, tilt)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid