Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2002-09-23] Szexmúzeum nyílt New Yorkban. A bemutatkozó kiállítás témája: hogyan formálta New York az amerikaiak viszonyát a nemiséghez.

(Az emberréválás jelen evolúciós fázisában az egyik legfőbb lépés a szexualitás humanizálása, a korlátlan állati termékenységtől a felelős nemzés felé, az erőforrás-igényes párhódítási harcoktól a szabad, természetes szeretetkapcsolatok felé stb.)
[Részletek...]
[2002-09-23] Belgiumban életbe lépett a kegyes halálról, az eutanáziáról szóló törvény, amelynek értelmében az orvosok véget vethetnek betegük életének, ha ezt a beteg kifejezetten kéri tőlük.
(törvény)
[Részletek...]
[2002-09-23] [sms] Szexmúzeum nyílt New Yorkban.Az emberréválás jelen legfobb feladata a felelos nemzés megtanulása.
[Részletek...]
[1990-09-23] Ladányi László jezsuita lelkész születése (+1990. szept. 23., Hongkong). 1936-ban Budapesten lépett a jezsuita rendbe, 1939-ben telepedett le Kínában, 1943-47 között Sanghajban teológiát tanult és ott szentelték pappá. Az 1949-es kínai forradalom győzelme után távozni kényszerült az országból és attól kezdve Hongkongban élt. 1953-ban kezdte meg és 1982-ig folytatta a China News Analysis című kiadvány szerkesztését, amelyben Kína gazdasági, politikai folyamatait elemezte annak nyomán, hogy a kínai életet Hongkongból rádión követte nyomon. Három évtizedes dokumentációs munkáját összegezte, az 1988-ban angol nyelven kiadott A Kínai Kommunista Párt és a marxizmus 1921-1985 című kötete.
(halál)
[Részletek...]
[1963-09-23] Giovannini Rudolf gyógyszerész halála (szül. 1891. márc. 22.). 1919-től a magyarországi gyógynövények kiváló kutatója, termesztője, gyűjtője és kereskedője volt. Külföldi megismertetésüket is szorgalmazta cikkeivel, könyveivel. Részt vett a gyógynövények szabványosításában, főmunkatársa, majd főszerkesztője volt a "Herba" című folyóiratnak.
(halál)
[Részletek...]
[1953-09-23] A Szovjetunióban egy katonai bíróság halálra ítélte és még aznap ki is végezték Walter-Erich Linse német jogászt (szül. 1903., Chemnitz).

1949-ben Nyugat-Berlinbe menekült, ahol 1951 januárjában belépett a Szabad Jogászok Vizsgálóbizottságába és erőteljesen harcolt az NDK kisajátító gazdaságpolitikája ellen. 1952. július 8-án reggel, amint elhagyta az amerikai szektorban lévő lakását, négyen rátámadtak, lábon lőtték és autóval egy előre felnyitott sorompón át a szovjet szektorba hurcolták. Szabadon bocsátása érdekében mind német, mind pedig neves külföldi személyiségek, valamint befolyásos nemzetközi szervezetek számtalan felhívással fordultak a kelet-német, illetve a megszálló szovjet hatóságokhoz. Csak 1996-ban derült ki, hogy már 1953-ban kivégezték.
A szovjet megszálló hatóságok az NDK területén, illetve a Szovjetunióban mintegy 70 ezer németet állítottak bíróság elé és ítéltek el.
[Részletek...]
[1951-09-23] Budapesten felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot, Rákosi Mátyás kommunista pártvezető parancsára.
(A templomnak politikai jelleget adott, hogy a Tanácsköztársaság leverése kapcsán épült.)
[Részletek...]
[1945-09-23] Révész Imre Munkácsy-díjas festő, illusztrátor születése (+1945. szept. 23.). A magyar népéletből vett realisztikus szemléletű, tónushatásokra épített képeivel tűnt fel. Humoros tartalmú, népies életképeket is festett.
(halál)
[Részletek...]
[1939-09-23] Sigmund Freud osztrák idegorvos, pszichiáter halála (szül. 1856. máj. 6. London). A mélylélektani irányzat, pszichoanalízis megteremtője. A neurózis gyógyítására új módszert dolgozott ki - a szabad asszociációt. Nagy hatással volt a korabeli polgári szemléletre és művészetre.

(halál)
[Részletek...]
[1913-09-23] Asszonyok és gyerekek haltak meg, amikor a nemzeti gárda szétlőtte és felgyújtotta azt a sátortábort, ahová Rockefeller fő vállalkozásának, a Standart Oil-nak Ludlow-i telepéről (Colorado) az 1913. szept. 23-i robbanás és az embertelen munkakörülmények miatt sztrájkba lépett munkásokat kilakoltatták (s ahol négyszáz család kemény telet vészelt át sátrakban).

Mindez óriási felháborodást váltott ki a Rockefellert már addig is rabló-bárónak tartó közvéleményben. Rockefeller fia bocsánatot kért a szenátusban és egész életét annak szentelte, hogy a család becsületét tisztára mossa. Javított a bányászok életkörülményein, engedélyezte a szakszervezeteket. Nyolcvanas éveiben járó apja fokozatosan átengedte neki a vagyont és ő nemzeti parkot, jótékonysági és oktatási intézményeket hozott létre, tudományos kutatásokat, múzeumokat és művészetet támogatott, s olyan templomot épített New Yorkban, amelyben tudósok (köztük Darwin) szobrai állnak.
(sztrájk)
[Részletek...]
[1883-09-23] Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai író születése (+1956. nov. 28.). 1910-ben átvette a városligeti Wampetich-vendéglőt, majd 1920-25 között a Royal Szálló, 1927-től pedig a Gellért Szálloda éttermeinek bérlője lett. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegennyelvű munkáival, valamint szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat.
(születés)
[Részletek...]
[1883-09-23] Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró halála (szül. 1883. szept. 23.).

(születés)
[Részletek...]
[1880-09-23] Lord John Boyd-Orr of Brechin angol tudós születése (+1971). FAO igazgató, Nemzetközi Béketanács elnök volt, Béke Nobel díjat kapott 1949-ben.

[Részletek...]
[1707-09-23] Selmecbányán a bányavíz kiemelésénél foglalkoztatott lovasgazdák beszüntették a munkát, majd a sztrájkhoz szeptember 26-án a vájárok is csatlakoztak. A kuruc vezetés (a Rákóczi-szabadságharc idejében vagyunk) azonban nem reagált az eseményekre, ezért a sztrájkot hamarosan felkelés követte a jobb munka- és életkörülmények biztosításáért. A felkelésnek a katonaság sortüze vetett véget október 3-án.
(sztrájk)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid