Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2003-08-30] Ismét elsüllyedt egy orosz atomtengeralattjáró a Barents-tengeren. A már kiselejtezett hajót kikötőbe akarták vontatni, amikor a baleset történt. A 10 fős legénységből egyet sikerült csak kimenteni. A hajó atomhajtóműve állítólag nem volt bekapcsolva és nukleáris fegyverek sem voltak rajta.

[Részletek...]
[1979-08-30] Jean Seberg amerikai filmszínésznő születése (+1979. aug. 30.). 1957-ben a Szent Johanna című film főszereplője, 1959-ben Jean-Paul Belmondo oldalán Godard Kifulladásig című filmjével lett világhírű. Zaklatott életét tragédiák terhelték: négyszer ment férjhez, gyermeke kétnaposan meghalt. Támogatta a afroamerikaiak Fekete Párduc nevű forradalmi pártját, ezért a szövetségi hatóságok és az amerikai pletykalapok is alantas eszközökkel igyekeztek tönkretenni. 41 évesen ideg-összeroppanást kapott, s önként vetett véget életének.
(halál)
[Részletek...]
[1963-08-30] Forródrótot' (közvetlen telefonösszeköttetést, tengeralatti kábelen) létesítettek Moszkva és Washington között, hogy csökkentsék a félreértésből adódó atomháború veszélyét.
(háború)
[Részletek...]
[1960-08-30] Szőnyi István Kossuth-díjas festő halála (szül. 1894. jan. 17.). A harmincas évektől kezdve fö témája Zebegény festői környezete, a Dunakanyar volt.
(halál)
[Részletek...]
[1960-08-30] Szőnyi István Kossuth-díjas festő születése (+1960. aug. 30.). A harmincas évektől fő témája Zebegény festői környezete, a Duna-kanyar, a parasztok élete volt. A plein-air irányzat jelentős képviselője. Zebegényi műterme ma múzeum.
(halál)
[Részletek...]
[1949-08-30] Paul Beratis katonaság-megtagadót halálra ítélték Görögországban. Később kegyelmet kapott.
[Részletek...]
[1846-08-30] Kresz Géza orvos születése (+1901. ápr. 10.). A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrehozója (vö. máj. 10.), a rohamosan növekvő Budapest egészségügyi ellátásának szervezője.
(születés)
[Részletek...]
[1782-08-30] Mérnökképző intézmény jött létre Budapesten az egyetem keretében, Európában elsőként. A Mérnöki Intézet, a mai Műszaki Egyetem elődje, 1850-ig működött.
(A mérnökök a természetátalakítás és a hadigépezetek nagy harcosai – de mint általában az emberek, sokszor nem vizsgálják, mi a munkájuk következménye. Ők is többnyire azért dolgoznak, hogy megéljenek. Ha mégis gondolnak a jövőre, gyakran saját emlékművüket látják robosztus alkotásaikban, emelkedettebb pillanataikban az emberiség javát – ami persze könnyen finanszírozóik és érdekcsoportjaik javát jelentheti a gyakorlatban, és szűk technokrata értékrendet.)

[Részletek...]
[1574-08-30] [sms] Szenczi Molnár Albert nyelvtudós, zsoltárköltő, műfordító, református lelkész, egyházi író szül.
[Részletek...]
[1574-08-30] Szenczi Molnár Albert nyelvtudós, zsoltárköltő, műfordító, református lelkész, egyházi író születése (+1634. jan. 17.). Latin magyar szótárát a XIX. század közepéig használták. Zsoltárfordítása a régi magyar költészet kincse.
(születés)
[Részletek...]
[1574-08-30] Szenczi Molnár Albert református pap, író, nyelvtudós, zsoltárköltő, műfordító halála (szül. 1574. aug. 30.). Fő műve az 1603-ban készült latin-magyar szótár, amely megnyitotta az utat a magyar értelmiség előtt az európai tudomány felé, valamint 1607. évi teljes zsoltárfordítása.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid