Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[1984-06-06] Pikler Emmi gyermekpszichológus születése (+1984. jún. 6.). A Lóczy Lajos utcai csecsemőotthon létrehozója és vezetője. Számos könyve és publikációja a magyar gyermeknevelés alapját képezi.
(halál)
[Részletek...]
[1968-06-06] Lelotte Robert Francis Kennedy amerikai ügyvédet, elnökjelöltet (szül. 1925. nov. 20.) Los Angelesben egy kampányrendezvény után Sirhan Bishara Sirhan palesztin bevándorló.
Kennedy 1957-60 között a szenátus állandó vizsgálóbizottságának alkalmazottja, a szakszervezetekbe beépült maffiák elleni harc szakértoje volt. Ezután bátyja, John F. Kennedy elnökválasztási kampányának fonöke, annak gyozelme után 1961-64-ig az Egyesült Államok igazságügy-minisztereként tevékenykedett. Határozottan lépett fel a szervezett bunözéssel szemben, s kiállt a polgárjogi mozgalmak aktivistái mellett. Fivére, az elnök meggyilkolása (1963. november 22.) után mély letargiába esett. 1964-ben nagy fölénnyel választották meg New York állam szenátorává. A liberális demokraták szószólójaként bírálta Johnson elnök vietnami politikáját. 1968-ban harcba szállt az elnökjelöltségért; a hat eloválasztásból már ötöt megnyert, amikor megölték.

(halál)
[Részletek...]
[1961-06-06] Carl Gustav Jung svájci pszichológus és elmegyógyász születése (+1961. jún. 6.). Az analitikus pszichológia, illetve a komplex lélektan megteremtője. Képzettársítási kísérletekkel foglalkozott, s kidolgozta a később róla elnevezett asszociációs próbát. Személyiségtipológiai kutatásaiban két típusba, az extrovertált, kifelé forduló és introvertált, befelé forduló típusba sorolta az embereket.
(halál)
[Részletek...]
[1942-06-06] A négy napos Midway-szigeteki csata és ezzel az 1941. decemberi Pearl-Harbor-i támadás után kialakult japán tengeri fölény vége.

Az öngyilkos harc az amerikai stratégiának is része volt: az amerikai repülőgép-anyahajókról felszálló gépek egy része biztos halálra volt ítélve, nem is rendelkezett elégséges üzemanyaggal a visszatéréshez - így süllyesztették el a négy legnagyobb japán repülőgép-anyahajót.
[Részletek...]
[1913-06-06] Jiri Hajek születése (+1993. okt. 22.). A Charta '77 szóvivője volt.
(születés)
[Részletek...]
[1913-06-06] Gobbi Hilda Kossuth-díjas színészno születése (+1988. júl. 13.). 1945 elott részt vett a munkásszínjátszásban és az ellenállási mozgalomban. A háború után fizikai munkával járult hozzá a megsérült Nemzeti Színház újjáépítéséhez, és széles köru társadalmi tevékenységet fejtett ki. 1947-ben a munkás- és parasztszármazású színinövendékek számára megszervezte a Horváth Árpád Kollégiumot, az idos és magányos színészek számára pedig a Jászai Mari Színészotthont. Szívós és kitartó munkával létrehozta a Bajor Gizi Színészmúzeumot. Több filmben is szerepelt, s népszeru rádiószerepe révén o volt mindenki "Szabó néni"-je.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1913-06-06] Jiri Hajek születése (+1993. okt. 22.). A Charta '77 szóvivője volt.
(születés)
[Részletek...]
[1886-06-06] Bajcsy-Zsilinszky Endre újságíró, politikus halála (szül. 1886. jún. 6.). A nyilas rögtönítélő hadbíróság halálos ítéletét végrehajtva ezen a napon Sopronkőhidán társaival együtt kivégezték.
(születés)
[Részletek...]
[1875-06-06] Thomas Mann német író halála (szül. 1875. jún. 6.). Irodalmi Nobel-díj 1929. A kritikai realizmus hagyományainak kiteljesítője, a polgári humanizmus egyik utolsó képviselője. Buddenbrook-ház, A varázshegy, Doktor Faustus, Mario és a varázsló, József és testvérei.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1868-06-06] Robert Falcon Scott angol sarkkutató születése (+1912. márciusban). 1901-1904-es expedíciójával nagy nehézségek közepette túljutott a déli szélesség 82 fokán. 1910-1912 közötti második útja során társaival elérte a Déli Sarkot, de csalódva tapasztalta, hogy Amundsen négy héttel megelozte. A visszafelé vezeto úton tüzelo- és élelmiszerhiány miatt megbetegedett, s meghalt. Holttestét az 1912 novemberében keresésére indult expedíció találta meg feljegyzéseivel együtt.
[Részletek...]
[1848-06-06] Baross Gábor miniszter halála (szül. 1848. jún. 6.). A magyar államvasút megteremtője. Létrehozta az úttörvényt, a Postatakarékpénztárt, a fiumei kikötőt. Ő volt az első magyar miniszter, aki felismerte az idegenforgalom jelentőségét.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1827-06-06] Az első magyarországi lóverseny. Pesten szervezte Széchenyi István gróf. Ő alapította a Magyar Lovaregyletet is.
[Részletek...]
[1799-06-06] Párbajban meghalt Alekszandr Szergejevics Puskin orosz romantikus költő, novellista és drámaíró (szül. 1799. jún. 6.). Halhatatlan műve az Anyegin című verses regény. Ismert alkotásai még: Ruszlán és Ludmilla, A kaukázusi fogoly, Cigányok, Borisz Godunov, A bronzlovas, A kapitány lánya, Pikk dáma. Költeményei számos zeneszerzőt ihlettek (Csajkovszkij, Muszorgszkij, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Aszafjev stb.). Műveit a világ szinte minden nyelvére lefordították.

(születés)
[Részletek...]
[1535-06-06] Morus Tamás (Sir Thomas More) angol filozófus, író, politikus születése (+1535. jún. 6.). Fő műve az 1518-ban megjelent "Utópia", egy elképzelt tökéletes állam képét rajzolta meg benne. Műve nagy hatást gyakorolt a későbbi korokra. 1529-től VIII. Henrik király lord-kancellárja volt. Katolicizmusa okán szembeszállt a királlyal házassága érvénytelenítése és Boleyn Annával kötött újabb házassága ügyében, ezért árulóként lefejezték. 1886-ban boldoggá, 1935-ben szentté avatták. Az ügyvédek védőszentje.
(Az Utópia szerzője Anglia kancellárjaként értett egy ország gazdaságához, szerinte napi 6 óra munka még sok is lenne, ha nem lenne luxusfogyasztás és pusztítás, és nem népesedne túl az ember.)
"...igazságtalan, hogy az embereket számosabb törvényre kötelezik, mint amennyit elolvashatnának, és azok homályosabbak, semhogy bárki megérthetné." (Utópia)
- + -
e-képeslapként is elküldhető a bocs.hu weboldalról a népességrobbanást ábrázoló grafikon!
http://bocs.hu/index.php?&t=/fdk/minden.php?d=518
(halál, megjelent, törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid