Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2001-05-28] Eltörölték a halálbüntetést Chilében.

[Részletek...]
[1998-05-28] Első ízben fényképezett le Naprendszeren kívüli bolygót a Hubble űrteleszkóp. 450 fényévre egy fiatal kettőscsillagtól 200 milliárd kilométernyire egy óriásbolygó kering, amely két-háromszor nagyobb a Naprendszer legnagyobb bolygójánál, a Jupiternél.

(Valószínű-e, hogy százmilliárdnyi galaxisban, mindegyikben százmilliárdnyi csillag körül ne lennének bőven olyan bolygók, amelyeken ugyanúgy értelmes élet van, mint a Földön?)
[Részletek...]
[1987-05-28] A 19 éves német Mathias Rust sportrepülőgépével behatolt a szovjet légtérbe, a légvédelmet kijátszva eljutott egészen Moszkváig, ahol leszállt a Vörös Téren. Vakmerő tettéért négyévi elzárásra ítélték, de 14 hónap elteltével amnesztiában részesült, majd kiutasították.
[Részletek...]
[1972-05-28] VIII. Edward brit uralkodó halála (szül. 1894. jún. 23.). 1936. január 20-án lépett trónra, de 11 hónappal később, 1936. december 10-én lemondott, hogy feleségül vehesse rangon aluli szerelmét, az elvált amerikai Wallis Simpsont. Ezután a windsori hercegi címet viselte és életének nagy részét külföldön töltötte.

(halál)
[Részletek...]
[1961-05-28] Megalakult az Amnesty International pártatlan és független világszervezet az emberi jogok védelmében. 1977-ben Nobel-békedíjat kapott.
[Részletek...]
[1938-05-28] Két szép napom volt: két ún. csángó asszony volt itt Moldvából… A két asszony (analfabéták) dalokat énekelt, meséket mondott, különleges kiejtésével és régies viseletével elbájoló volt.” (Bartók Béla)
A két csángómagyar házaspárt Domokos Pál Péter az Eucharisztikus Világkongresszus alkalmával utaztatta Magyarországra. A két asszony egyike Benedek Péterné Kósa Magdó volt (főorvos fiáról ld. júl. 12.).
[Részletek...]
[1910-05-28] Mikszáth Kálmán író, akadémikus születése (+1910. máj. 28.). A magyar kritikai realista próza nagymestere. Legjellemzőbb művei a nemesi középosztály értékvesztését és lecsúszását bemutató regények (A gavallérok, A Noszty fiú esete Tóth Marival). Szarkasztikus gúnnyal ábrázolta a század politikai életét (Új Zrínyiász, Két választás Magyarországon). Írásai főként anekdotákra épültek. További ismert művei: A két koldusdiák, A beszélő köntös, Szelistyei asszonyok, Akli Miklós, Szent Péter esernyője, Különös házasság, A fekete város.
(halál)
[Részletek...]
[1908-05-28] Ian Lancaster Fleming angol író születése (+1964. aug. 12.). A kémelhárításnál szerzett tapasztalataiból merítette az ötleteket híres Bond-kémregényeihez. Az első 1953-ban jelent meg, további 11-et írt, s szinte valamennyit megfilmesítették.
A 007-es ügynök nevét barátjától, James Bond amerikai ornitológustól (1900. jan. 4. – 1989. febr. 14.) kölcsönözte. Fleming cserébe felajánlotta nevét Bond számára, mondván: ha az felfedezne egy ronda madárfajt, akkor nevezze el nyugodtan flemingnek. De Bond hosszú élete, dél-amerikai és karibi madármegfigyelő expedíciói során egy madarat sem talált rondának...
(születés)
[Részletek...]
[1841-05-28] A Magyar Természettudományi Társulat megalakulása.
[Részletek...]
[1841-05-28] [sms] Megalakul a Magyar Természettudományi Társulat. 1961: Megalakult az Amnesty International.
[Részletek...]
[1738-05-28] Joseph Ignace Guillotin francia orvos születése (+1814. márc. 26.). Nevét a híres kivégzőeszköz őrizte meg, pedig a közfelfogással ellentétben nem ő volt a feltalálója, ő csak könyörületből javasolta 1791. október 10-én a francia nemzetgyűlésen a nyaktiló alkalmazását, hogy minél kevesebb kínzással végezzék ki a halálraítélteket. Indítványát 1792-ben elfogadták.

(Már Victor Hugo megjegyezte, milyen szerencsétlenek némely emberek: Kolumbus nem tudta nevét az Újvilágra ragasztani, Guillotin pedig nem tudta a nyaktilóról levakarni.)
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid