Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

8 esemény

[2004-05-01] Magyarország az EU tagja lett.
(Több mint 300 millió forint állami pénzből 60 tonnás homokóra Időkerék készült ez alkalomból a Hősök terére, amit állandóan javítani kell, mégse működik. A szovjet blokk, előtte a tengely szövetség, még előbb a monarchia - vajon az EU meddig tart?)
[Részletek...]
[1984-05-01] Andrej Szaharov szovjet ellenzéki tudós éhségsztrájkot kezdett, hogy rávegye a szovjet hatóságokat, engedélyezzék feleségének Nyugatra utazását orvosi kezelés céljából.
(sztrájk)
[Részletek...]
[1933-05-01] A Catholic Worker (Katolikus Munkás) pacifista mozgalom lapjának alapítása az USÁ-ban. catholicworker.org
[Részletek...]
[1900-05-01] Munkácsy Mihály festő születése (+1900. máj. 1.). 1871-től Párizsban élt, ahol nagyméretű vallásos tárgyú és ún. szalonképeivel nagy népszerűséget és vagyont szerzett. A magyar nemzeti művészet korszakos jelentőségű mestere. Tépéscsinálók, Búsuló betyár, Vihar a pusztán, Ásító inas, Siralomház, Rőzsehordó nő. Jézus-trilógiája: Krisztus Pilátus előtt, Golgota, Ecce Homo. Honfoglalás című nagyméretű freskója az Országházban látható.
(halál)
[Részletek...]
[1889-05-01] Lambrecht Kálmán ornitológus, paleontológus születése (+1936. jan. 7.). A Búvár folyóirat megindítója.
(születés)
[Részletek...]
[1881-05-01] Teilhard de Chardin (szül. 1881. máj. 1.) francia biológus, geológus, paleontológus, filozófus, jezsuita pap halála, vágya szerint Húsvét vasárnap. Matematikai, filozófiai és teológiai diplomákkal szentelték pappá 1911-ben, később a biológia és geológia professzora lett. Számtalan konferencián és egyetemen adott elő, rengeteg könyvet írt. Sok ázsiai és afrikai országban kutatott, ő fedezte fel a pekingi előembert.
Azzal az egyházi megbízással tanult biológiát, hogy harcoljon a darwini evolúciós elmélet ellen, de pont ellenkezőleg, az evolúció misztikus filozófusa lett. Publikációs tilalmat róttak ki rá, ezért írásai csak halála után jelenhettek meg. A II. Vatikáni Zsinat rehabilitálta.
Szerinte Isten nem csak teremtette és vonzza fölfelé az evolúciót, de megtestesülve maga is részt vesz benne. Sürgette a vallások fejlődését, evolúcióját is. Az evolúció céljának a teremtmények szeretetben való egységesülését látta, planetáris méretben, ugyanakkor a személyiségeket megerősítve. Ennek legláthatóbb jele a férfi és nő közti szeretet. Az emberi ideált a szüzességben látni, ahogy ezt sok vallás még mindig hirdeti, ellene mond az evolúciónak. A nemzést nem tartotta a nemiség lényegéhez tartozónak. 1934-ben így írt a Tisztaság evolúciójában szerelmének, Lucile Swannak: A lelki termékenységet kell egyre inkább az anyagi termékenység helyére állítani, és végül egyedül általa az egyesülést igazolni. A test ilyen szellemi használatát sok valódi teremtő zseni ösztönösen felfedezte és alkalmazta, tekintet nélkül a moralistákra.
(születés)
[Részletek...]
[1866-05-01] Chicagóban, a Haymarket téren, szakszervezeti gyűlésen bomba robbant. Az áldozatok emlékére V. 1. a munkások ünnepe. (Nem a munka ünnepe!)
[Részletek...]
[1866-05-01] [sms] Chicagóban, szakszervezeti gyűlésen bomba robbant.Az áldozatok emlékére május 1.a munkások ünnepe.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid