Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2003-04-14] Befejeződött az ember genetikai állományának teljes körű feltérképezése.

[Részletek...]
[1986-04-14] Simone de Beauvoir francia írónő, filozófus születése (+1986. ápr. 14.). A feminizmus egyik úttörője. Regényeiben az egzisztencialista filozófia erkölcsi problémáit boncolgatta. Mandarinok című regényéért Goncourt-díjat kapott, ismert önéletrajzi trilógiája is.
(halál)
[Részletek...]
[1935-04-14] Fekete vasárnap: a kb. 100 km/h szél által létrehozott óriási porvihar miatt a Dust Bowl (Por Medence) elnevezést kapta az USA Oklahoma, Texas, Kansas, Colorado államait érintő terület. A talajtakarót a túlzott mezőgazdasági talajterhelés tette tönkre. 1932-ben 14 porvihart jegyeztek fel, 1933-ban már 38-at, 1934-ben már meghaladta a 100 millió acre-t a termőrétegüket elvesztett földek mennyisége. A szél a talajjal együtt elfújta az elvetett magot, a por eltemette a traktorokat. Milliók menekültek el a terméketlenné vált vidékről (Oklahomáról Okies-nek nevezték el őket). Mivel a por még Washingtonig is eljutott, még abban az évben megszavazták a talajvédelmi törvényt.
(törvény)
[Részletek...]
[1930-04-14] Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij orosz költő halála (szül. 1893. júl. 19.). Festőként, karikaturistaként, színészként, drámaíróként, szónokként és publicistaként is jelentős tevékenységet fejtett ki, de elsősorban mégis költő volt. Az orosz költői nyelv megújítójának számít, újfajta ritmusokat, költői formákat fedezett fel, híresek lépcsős verssorai.
Legismertebb művei a Nadrágba bújt felhő című elbeszélő költeménye, a Hogyan kell verset írni című műhelytanulmánya, az Önagyonülésezők és A protekció című szatírái és Lenin című eposza.
(halál)
[Részletek...]
[1912-04-14] A Titanic nevű 280 méter hosszú, 30 méter széles brit óriásgőzös (a világ akkori legnagyobb utasszállító hajója), útban Southamptonból New Yorkba, miközben megkísérelte megszerezni az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajónak járó kék szalagot, egy jéghegy víz alatti párkányára futott, és másnap hajnali 2 óra 20 perckor elsüllyedt. A 2209 utas közül 1517 (elsősorban az elegendő mentőeszköz hiányában) életét vesztette. A baleset után valamivel biztonságosabbá vált a hajózás, mert elrendelték, hogy az összes nagyobb tengerjáró szikratávíróval legyen ellátva.
(A versenyző ember buta és gondatlan őrültségének példája, amiből a Földet profithajszával, népesedési versengéssel, tudományos és hatalmi dicsőségmániával, fegyverkezési versennyel tönkretevők máig sem tanultak.)
[Részletek...]
[1886-04-14] Tóth Árpád költő, műfordító, újságíró születése (+1928. nov. 7.). 1908-tól a Nyugat munkatársa, a lap első nemzedékének jeles tagja volt. 1921-től Az Est munkatársaként is dolgozott. Líráját bámulatos formakészség és fájdalmas rezignáció jellemzi. Versei négy kötetben jelentek meg: Hajnali szerenád (1913), Lomha gályán (1917), Az öröm illan (1922), Lélektől lélekig (1928).
(Az Esti sugárkoszorú a világ legszebb szerelmes verseinek egyike.)
(születés)
[Részletek...]
[1886-04-14] Tóth Árpád költő, műfordító, újságíró halála (szül. 1886. ápr. 14.). Kiemelkedőek Milton, Baudelaire, Shelley, Keats és Wilde versfordításai.
(születés)
[Részletek...]
[1876-04-14] Tass Antal csillagász halála (szül. 1876. ápr. 14.). Konkoly-Thege Miklós halála után, 1916-tól az ógyallai obszervatórium vezetője volt. 1918-ban a műszereket Budapestre hozta és a Sváb-hegyen megszervezte az új csillagvizsgálót, amely 1921-28 között épült fel, s a Konkoly-Thege nevét viselő Asztrofizikai Obszervatóriumot, melyeknek 1934-ig igazgatója volt.


(születés)
[Részletek...]
[1865-04-14] Woodrow Wilson amerikai politikus születése (+1924. febr. 3.). 1913-21 között az Egyesült Államok 28. elnöke.
Az I. világháború utáni béketárgyalásokon híres 14 pontját az igazságos békéről tárgyalási alapnak tekintették a hadviselő felek, érvényesítésükre mégsem került sor, annak ellenére, hogy személyesen is jelen volt a párizsi tárgyalásokon. 1919-ben Béke Nobel-díjat kapott. Jelentős szerepe volt a Népszövetség létrehozásában és a Szovjetunió elleni intervencióban.
1920-ban agyvérzést kapott, elnökségének utolsó fél évét ágyhoz kötötten, bal oldalára lebénulva töltötte, de a Fehér Háznak ezt sikerült titokban tartania, a hatalmat szűk tanácsadói köre gyakorolta.
- + -
Nem csak a Szovjetunióban volt szokás, hogy vezetőinek, pl. Brezsnyev, Andropov, Csernyenko halálos betegségeit eltitkolták, miközben pl. folyt az európai rakétaválság.
Roosevelt a jaltai csúcs után két hónappal meghalt: vajon Európa sorsát mennyire befolyásolta, hogy gyenge alkut folytatott Sztálinnal?
Az ifjúság-szimbólum John F. Kennedy akkor sem élt volna már sokáig, ha 1963-ban Dallasban nem gyilkolják meg, mert számos kór gyötörte.
Abraham Lincoln is egy éven belül betegségben halhatott volna meg, ha 1865. ápr. 14-én színházi páholyában nem lövik le.
Ősi példa Szigetvár ostroma, ami közben a támadó sereg táborában elhunyt a szultán, de sikerült titokban tartani s a török ostrom folyt tovább a győzelemig.
Francois Mitterand már évek óta állandó orvosi kezelés alatt állt prosztatarákja miatt és gyakori depresszió jellemezte, 1988-ban mégis újra indult az elnökségért, nagy többséggel győzött is, választói nem is sejthették az igazságot államtitoknak minősíttetett egészségi állapotáról. Halála után kezelőorvosa 1996-ban kiadott könyvében elismerte: "1994 novemberétől az elnök megítélésem szerint már nem volt alkalmas tisztségére. A betegségén kívül igazán már semmi nem érdekelte." (Forrás: HVG)
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1834-04-14] A Vaskapun áthaladt az első gőzhajó, az Argo. Ezzel a Duna egész hosszában lehetővé vált a rendszeres hajózás.
[Részletek...]
[1792-04-14] Hell Miksa csillagász születése (+1792. ápr. 14.). A bécsi csillagvizsgáló igazgatója volt. O irányította a kolozsvári, az egri, a budai és a nagyszombati csillagvizsgáló építését, s megindította az "Ephemerides Astronomicea" címu csillagászati folyóiratot.
(halál)
[Részletek...]
[1792-04-14] Hell Miksa csillagász halála (szül. 1720. máj. 15.). VIII. Keresztély dán király megbízásából Norvégiában végzett csillagászati megfigyelései során először neki sikerült helyesen kiszámítania a Nap-Föld távolságot.
(halál)
[Részletek...]
[1759-04-14] Georg Friedrich Handel német zeneszerző, orgonista halála (szül. 1685. febr. 23.). Az oratórium műfajának legnagyobb alkotója. Összesen 40 operát, 22 oratóriumot és számos pasticciót komponált.
(halál)
[Részletek...]
[1759-04-14] Georg Friedrich Handel német zeneszerző, orgonista születése (+1759. ápr. 14.). Az oratórium műfajának legnagyobb alkotója volt. 1719-ben vezetésével állandó olasz opera alakult Londonban Európa leghíresebb énekes virtuózainak fellépéseivel.

(halál)
[Részletek...]
[1629-04-14] Christiaan Huygens holland fizikus, csillagász és matematikus születése (+1695. júl. 8.). Ő fedezte fel a Saturnus legnagyobb holdját és az Orion ködfoltot. Nevéhez fűződik a fény hullámelméletének megalkotása, a kettős-törés magyarázata. Kidolgozta a fizikai inga elméletét, a rugalmas ütközés elméletét, tőle ered a centrifugális erő fogalma. Ő írta az első nyomtatásban megjelent valószínűségszámítási művet.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid