Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2005-04-02] II. János Pál pápa halála.

(halál)
[Részletek...]
[1982-04-02] Argentin csapatok szállták meg az Argentina partjainál fekvő, de brit fennhatóság alatt levő Falkland-szigeteket, és argentin felségterületté nyilvánították azokat.
(Az angolok az ún. Falkland-háborúban hamarosan visszafoglalták.)
(háború)
[Részletek...]
[1978-04-02] Bemutatták a Dallas első epizódját a CBS-n, mint egy 5 részes sorozat első tagját.
[Részletek...]
[1952-04-02] Molnár Ferenc író, újságíró halála (szül. 1878. jan. 12.). Az 1907-ben született Pál utcai fiúk c. regényét nagyon sok nyelvre lefordították, s magyar-amerikai koprodukciós film is készült belőle. Főbb művei: A Pál utcai fiúk, Az ördög, Liliom, A testőr, A hattyú, Égi és földi szerelem, Üvegcipő, Játék a kastélyban, Olympia, Egy, kettő, három, Őszi utazás, Szülőfalum, Pest.

(halál)
[Részletek...]
[1952-04-02] Molnár Ferenc író, újságíró születése (+1952. ápr. 2.). Első színdarabját 1902-ben mutatták be, s azt követően szinte minden évben új darabbal jelentkezett, amelyeket nemcsak a magyar, hanem a külföldi színházakban is állandóan játszottak. Szórakoztató színműveit (Liliom, A hattyú, Olympia, Egy, kettő, három, Játék a kastélyban) egy részéből tévéjáték is készült. Regényei közül a Pál utcai fiúk a legsikeresebb, nagyon sok nyelvre lefordították, magyar-amerikai film is készült belőle. Összes művei 1928-ban 20 kötetben jelentek meg. 1931-ben Svájcba, majd 62. születésnapján, 1940. jan. 12-én az USÁ-ba költözött, New York-ban halt meg.
Vészi Margit és Fedák Sári után Darvas Lili volt Molnár Ferenc harmadik felesége, akivel (már a házasságkötés előtt megegyezve) nyitott házasságban éltek. Darvas Lili jó barátságot ápolt férje titkárnő-kedvesével, a négy nyelven beszélő, nagy műveltségű, vele egykorú elvált asszonnyal, Bartha Wandával. Közben Molnár tudtával ő is hosszú szerelmi viszonyt folytatott egy nála négy évvel fiatalabb osztrák szinésszel. Fedák Sári viszont sztár-szinésznőként még azt sem engedte, hogy amikor Berlinben szerepel, ott egyidejűleg más színházban Molnár-darabot játsszanak, vagy feleség-utódja, Darvas Lili fellépjen. A színházigazgatóknak el kellett kerülniük az ilyen időbeli egybeeséseket.
- + -
"...rendesen a legostobább egyszersmind a leglármásabb is" - írta Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művében.
(halál)
[Részletek...]
[1935-04-02] Sir Watson-Watt szabadalmaztatta a radart.
[Részletek...]
[1872-04-02] G.B. Brayton szabadalmaztatta a gáz-meghajtású autót.
[Részletek...]
[1862-04-02] Nicolas Murray Butler amerikai publicista (Béke Nobel díj 1931) születése. +1947. dec. 7. A Nemzetközi Megértés elnöke, a Nemzetközi Döntőbíróságot létrehozó konferenciák elnöke.
(születés)
[Részletek...]
[1862-04-02] Nicolas Murray Butler Nobel-békedíjas (1931) amerikai újságíró, pedagógus halála (szül. 1862. ápr. 2.). Az USÁ-ban és Európában is fáradhatatlanul tevékenykedett a béke és a megértés ügyében. 1927. április 6-án a nyilvánossághoz fordult, hogy az összes állam nemzetközi szerződésben jelentse ki, hogy a háború nem alkalmas eszköz a nemzetközi politika vitás kérdéseinek eldöntésére.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1805-04-02] Hans Christian Andersen dán meseíró születése (+1875).

(Celebsz alkat volt, naplója tele van baráti, szerelmi vágyakkal, de „anélkül halok meg, hogy egyszer is követtem volna a vér hívását”.)
- + -
A gyermekkönyvek nemzetközi napja
1967 óta világszerte Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják. Célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. 2001-ben Magyarország volt a központi rendezvények szervezője.
[Részletek...]
[1805-04-02] Hans Christian Andersen dán meseíró, költő, író halála (szül. 1805. ápr. 2.). Az irodalomtörténetbe meséivel írta be a nevét, amelyek gyökeresen megváltoztatták a mesékben addig virágzó elbeszélő stílust, és az élőbeszédhez hasonló előadásmódot honosítottak meg.
(születés)
[Részletek...]
[1725-04-02] Giacomo Girolamo Casanova (Chevalier de Seingalt) itáliai író, kalandor halála (szül. 1725. ápr. 2. Velence). Az előkelő származású, művelt Casanova rendkívül mozgalmas és kalandos életet élt, volt jogász, pap, bűvész, csodadoktor, hegedűművész, lutri igazgató, könyvtáros, nemes társaságok kedvelt vendége és börtönök lakója, de mindenekelőtt utolérhetetlen szerető. "Életem története" című műve érdekes kordokumentum, amelyben gazdag körképet festett Európa szokásairól, századának jelentős eredményeiről, gáláns szerelmi kalandokról. Történeti munkákat, matematikai értekezéseket, drámákat és színműveket is alkotott.
(A szoknyavadász Don Juan-nal szemben, aki hódításainak számával dicsekedett férfitársai körében, Casanova arra volt büszke, hogy a gyönyörre talált nők suttogó propagandája terjesztette hírnevét és a dicshimnuszok hatására a nők keresték a társaságát.)
(születés)
[Részletek...]
[1657-04-02] III. Ferdinánd Habsburg-házi magyar király születése (+1657. ápr. 2.).

1637. február 15-én lépett trónra. Szívesebben foglalkozott a művészetekkel, mint a politikával. Az 1645-ös linzi békében elismerte a magyar rendek jogait és a protestánsok szabad vallásgyakorlását. A 30 éves háborút lezáró 1648-as vesztfáliai békében lemondott a német államok feletti hegemóniáról.

(háború, halál)
[Részletek...]
[1618-04-02] Francesco Maria Grimaldi itáliai fizikus és matematikus halála (szül. 1618. ápr. 2.). Felfedezte a fényelhajlást és a fényinterferenciát.

(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid