Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[1996-01-29] Leégett a 204 éves velencei opera, a La Fenice épülete.
[Részletek...]
[1996-01-29] A Ploughshare (ekevasat a kardokból) csoport 4 nőtagja (Seeds of Hope, a Remény magvai elnevezésű akció) a Warton-i (Anglia) fegyvergyár biztonsági rendszeréből bohócot csinálva tönkretett egy méregdrága Hawk vadászbombázót, amit Indonéziának gyártottak. Utána maguk hívták fel a biztonságiakat, hogy vegyék már észre és tartóztassák le őket, mert céljuk a tárgyaláson a fegyveripart vádlóból vádlottá tenni. Valóban, a bíróság fölmentette őket, mert bizonyítani tudták, hogy ezekkel a gépekkel civil lakosságot bombáznak. 1997-ben ők kapták az IPB (ld. dec. 1.) Sean MacBride (vö. jan. 26.) békedíját.

[Részletek...]
[1989-01-29] A Phobos nevű szovjet automatikus bolygóközi állomás a Mars mesterséges holdja lett: a nemzetközi együttműködés keretében felbocsátott űrjármű pályájára állt a Vörös Bolygó körül.
[Részletek...]
[1988-01-29] A Fülöp-szigetek püspökeinek drámai hangú pásztorlevele az ökológiáról (magyarul olvasható az Egyházfórum különszámában: http://bocs.hu/konyv7-5.htm).

[Részletek...]
[1984-01-29] Az évek óta feszültség-góc chilei-argentin határon, a Mendoza közelében lévő Krisztus szobornál chilei és argentin fiatalok tömege ünnepélyesen megfogadta, hogy nem fognak fegyvert.
[Részletek...]
[1934-01-29] Fritz Haber német kémikus születése (+1934. jan. 29.). A vegyi fegyver kitalálója, a német Kémiai Hadászati Szolgálat igazgatója, javaslatára az I. világháborúban bevetették a mérgesgázokat.
A vesztes háború után (amelyben a mérgesgázoktól százezer katona meghalt és egymillió megbetegedett) attól tartott, hogy háborús bűnösként felelősségre vonják, ehelyett (erősen vitatott) kémiai Nobel-díjat kapott a háború előtti munkásságáért (amelyben feleségének is jelentős része volt), a műtrágya gyártását lehetővé tevő ammóniaszintézisért.
Noha ez hírnevet és gazdagságot hozott neki, intézetében rovarölőszer-kutatások leple alatt továbbra is vegyifegyvereket fejlesztett.
Clara Immerwahr (1870. jun. 21. – 1915. máj. 2., 1901-ben házasodtak össze) volt az első nő, aki egyetemen doktorált Németországban. Ő is vegyész volt és a háború alatt mélyen elítélte férje militarista alapállását, hogy a tudományt a tömeggyilkosság eszközévé tette. Férje viszont, amikor századossá előléptetését ünnepelte az otthonában rendezett estélyen, vitájuk során Németország árulójának nevezte feleségét. Clara azon az éjszakán, tíz nappal azután, hogy férje első harctéri akciójában tízezer katona halt meg, férje szolgálati fegyverével agyonlőtte magát. Fritz Haber reggel anélkül indult a keleti frontra gáztámadás előkészítésére, hogy felesége temetéséről gondoskodott volna. A halálesetet a német sajtó természetesen agyonhallgatta. Haber később újra megházasodott.
Hitler hatalomrakerülése után felszólították, hogy zsidó munkatársait bocsássa el (ő is zsidó volt, de vele kivételt tettek volna), ezért 1933. okt. 1-én lemondott, Angliába emigrált, majd hamarosan meghalt egy utazása során Svájcban. Végrendeleti kérése szerint első felesége mellé temették.
(A Haber-Bosch-szintézis ma is tananyag az iskolákban – pedig háborús bűnös, a Föld teljes élővilágát elpusztítani képes vegyi fegyverkezés megteremtője volt!)
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1886-01-29] Karl Benz német mérnök szabadalmi védettséget kapott első benzinmotoros gépkocsijára, mellyel 1886. július 3-án jelent meg Mannheim utcáin.
[Részletek...]
[1866-01-29] Romain Rolland író születése (+1944. dec. 30.). Irodalmi Nobel-díj 1915. A díj összegét a Vöröskeresztnek adta. Nagyhatású háborúellenes cikkeket írt, kiemelkedő Ara Pacis c. ódája és életrajzai (Gandhi, Beethoven, Tolsztoj). Küzdött a hadkötelezettség ellen (vö. nov. 13.).

"Az emberek azért találták fel a sorsot, hogy hibáikat a világ zavarának terhére írhassák."
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1866-01-29] Romain Rolland francia író halála (szül. 1866. jan. 29.). Az I. világháború éveiben a háború, a gyűlölet, a meg nem értés ellen harcolt, Stefan Zweig "Európa lelkiismeretének" nevezte. A Nobel-díjat 1916-ban kapta (az 1915. évit) "a mélységes tisztelet jeleként, írásainak nemes egyszerűségéért és a belőlük áradó, minden emberrel együtt érző igazságszeretetéért." A zenetörténet foglalkoztatta, első közönségsikerét egy Beethoven életrajzzal érte el. Megírta Michelangelo és Tolsztoj életrajzát is, s ő a szerzője a Mahátma Gandhiról szóló monográfiának.
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1866-01-29] [sms] Romain Rolland háborúellenes író szül. Irodalmi Nobel-díj 1915,az összegét a Vöröskeresztnek adta.
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1860-01-29] Anton Pavlovics Csehov orosz író halála (szül. 1860. jan. 29.). A világirodalom egyik legjelentősebb novellistája (A csinovnyik halála). Legismertebb színdarabjai A Sirály, Ványa bácsi, Három nővér, Cseresznyéskert.
(születés)
[Részletek...]
[1795-01-29] Az Amerikai Egyesült Államokban kihírdették a honosítási törvényt, melynek értelmében öt év ott-tartózkodás az alapfeltétele az állampolgárság engedélyezésének.
(törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid