Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[1981-05-13] Merényletet követtek el II. János Pál pápa ellen Rómában.

[Részletek...]
[1963-05-13] Jugoszláviában új szövetségi alkotmányt fogadtak el, amelynek része volt a Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma is. A dokumentum egyenrangú és tartós tényezőnek tekintette a nemzetiségeket, és speciális kisebbségi jogokat is megfogalmazott (amelyek azonban gyakran csak a deklaráció szintjén maradtak).
[Részletek...]
[1940-05-13] [idezet] Winston Churchill háborús beszéde az angol parlamentben így kezdődött: "Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket".
(háború)
[Részletek...]
[1930-05-13] Fridtjof Nansen norvég sarkkutató, zoológus születése (+1930. máj. 13.). A Népszövetség menekültügyi főbiztosaként megszervezte úgynevezett Nansen-útlevél rendszert az I. világháború után hontalanná vált személyek részére, amely egyes államokban megkönnyítette letelepedésüket és munkavállalásukat. Béke Nobel-díjat kapott 1922-ben.
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1913-05-13] Joseph Jr. Pulitzer amerikai sajtómágnás, műgyűjtő halála (szül. 1913. máj. 13.). A magyar Pulitzer József (aki nagy lapkiadó vállalatokat hozott létre, s megalapította a Pulitzer-díjat) unokája. Apja 1955-es halálakor lett a médiabirodalom (három lap, hét televízió és három rádió) elnöke. Lapjai elsőként ítélték el a vietnami háborút, és közöltek részleteket a CIA szerepével foglalkozó titkos Pentagon-iratokból.

(háború, megalapít, születés)
[Részletek...]
[1871-05-13] Herman Ottó lelkes cikkben számolt be Párizsból a kolozsvári Magyar Polgár c. lapnak az (egyébként általa nem túlzottan kedvelt) Kommün döntéséről, hogy a Vendome tér 42 m magas oszlopát (melynek „domborművei a hamis Gloire fényébe mártott erőszakot, bitorlást, gyilkosságot, jogtiprást dicsőítik”) ledöntik, méghozzá csúfondárosan, egy tíz méter magas, a nép által összehordott trágyadombra.
- + -
A hatalom mindenkori illegitimitásának jó példája a Vendome tér oktogonja (benne a Ritz szálló és az igazságügyi minisztérium palotája), amely a Napkirály korában készült és eredetileg XIV. Lajos lovasszobrának adott keretet. A forradalom a Szabadság emlékművét állította a helyébe, amit Napóleon 1806-ban cserélt fel a 43 m magas oszloppal, 160 méternyi szalagként rácsavarodó, haditetteit ábrázoló domborművel, tetején saját római császárként pózoló szobrával. A Restauráció éveiben a Bourbon-liliom váltotta fel az alakot, Lajos Fülöp újra Napóleon-szobrot rakatott fel, de már csak kabátban és a nevezetes kalapban, III. Napóleon visszatetette az eredeti császári alakot, ezt döntötte le a Kommün. 1974-ben újra fölállították.
[Részletek...]
[1848-05-13] A pest-budai nyomdászok munkáltatóikkal megkötötték az első kollektív szerződést. A megállapodás szerint felemelték a béreket, és a napi munkaidőt 10 órában határozták meg.
[Részletek...]
[1832-05-13] [sms] Georges de Cuvier francia zoológus. Összehasonlító bonctan. Állattípusok idegrendszer alapján.
[Részletek...]
[1832-05-13] Georges de Cuvier francia zoológus halála (szül. 1769. aug. 23.). Összehasonlító bonctanában meghonosította a korreláció elvét: a szervek kölcsönösen meghatározzák egymás működését, tehát kialakulását is. Összehasonlító módszere alapján a gerinctelen állatokat három nagy típusba (ízeltek, puhatestűek, sugaras állatok), a gerinceseket négy osztályba (emlősök, madarak, hüllők, halak) sorolta. Osztályozásának alapja az idegrendszer volt.
(halál)
[Részletek...]
[1814-05-13] Rónay [1848-ig Leitzinger] Jácint születése (Székesfehérváron, a mai Ady E. u. 4. sz. házban) (+1889. ápr. 17).
1836. május 24-én tett fogadalmat a bencés rendben, 1839. július 20-án szentelték pappá. 1847. december 29-én a MTA levelező tagja lett. Az 1848-49-es szabadságharc tábori lelkésze, utána 1866-ig Angliában élt. Hazatérése után a Magyar Tudományos Akadémia titkára, és Rudolf trónörökös nevelője volt. A darwinizmus magyarországi úttörője.
[Részletek...]
[1792-05-13] Giovanni Maria Mastai-Feretti (Boldog IX. Pius pápa) halála (szül. 1792. máj. 13.). A 254. pápa (1846-1878) 32 évig, az eddigi leghosszabb ideig uralkodott.
(születés)
[Részletek...]
[1635-05-13] Gyulafehérváron az erdélyi országgyűlés előírta a szombatosoknak, hogy karácsonyig valamelyik bevett vallásra térjenek át. A szombatosok keresztény közösség volt, amely a zsidó vallás törvényeit alkalmazta.
(törvény)
[Részletek...]
[1398-05-13] Boldog Magyar Antal ferences szerzetes halála (szül. 1300 körül). 1350-ben Rómába zarándokolt, meglátogatta Assisit és Szt. Ferenc sírját. 1371-ben súlyos beteg lett, és Foligno városában ápolták a Szentlélek tiszteletére alapított ispotályban. Felgyógyulása után fogadalma szerint élete fogytáig az ispotály betegeit ápolta. Testét az ispotály templomának egyik kápolnájában temették el. Sírja nyomban halála után zarándokhely lett.
(halál)
[Részletek...]
[0609-05-13] Rómában a Pantheont keresztény templommá alakították át és ennek kapcsán bevezették mindenszentek ünnepét és az azt követő halottak napját.
A VIII. században november 1-re tevődött át, valószínűleg azért, hogy a kelták régi népi újesztendejét beolvasszák a keresztény ünnepkörbe.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid