Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2001-03-05] [idezet] Harmincöt muzulmán hívő vesztette életét a hagyományos mekkai (Szaúd-Arábia) zarándoklat, a hadzs harmadik napján, mert pánik tört ki az "ördög megkövezésének" szertartásához készülődő tömegben, és az emberek összetaposták egymást.
(Más években egy-két száz halálos áldozat is volt már.)


[Részletek...]
[1990-03-05] [idezet] Igazságosság, Béke és a Teremtés megőrzése" ökumenikus (összkeresztény) világtalálkozó volt Szöulban.
[Részletek...]
[1989-03-05] Lhászában, a Kína által bekebelezett tibeti autonóm terület közigazgatási központjában a függetlenséget követelő tüntetésnek halálos áldozatai is voltak.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1970-03-05] letbe lépett az Atomsorompó Egyezmény az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására, amelyet 1968. július 1-jén kötött a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1953-03-05] Szergej Szergejevics Prokofjev orosz-szovjet zeneszerző halála (szül. 1891. ápr. 23.). 1914-ben Pétervárott a konzervatóriumban diplomája átadásakor Anton Rubinstein-díjjal is kitüntették első nagy műve, a Desz-dúr zongoraverseny előadásáért. 1916-ban fejezte be Dosztojevszkij A játékos című elbeszélésének zeneszínpadra állítását. 1918-1933 közt nyugaton élt. 1935-ben írta a g-moll hegedűversenyt, s a Rómeó és Júlia balettzenéjét, 1938-ban Eizenstein filmjéhez, A jégmezők lovagjához a kísérőzenét. 1936-ban keletkezett a Péter és a farkas meseszvit. A világháború alatt Tolsztoj Háború és békéjéből tervezett operáján dolgozott.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1933-03-05] A német birodalmi gyűlés utolsó többpárti választásán a nemzetiszocialisták több mint 17 millió szavazattal 43,9 százalékot értek el. Az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget nem tudták megszerezni, ám Hitler és szövetségesei március 21-ig megnyerték a többi párt (kivéve a szociáldemokraták) támogatását. A kommunisták mandátumait egyáltalán nem ismerték el.
[Részletek...]
[1922-03-05] Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező, kritikus, esztéta, költő, író születése (+1975. nov. 1.). Az olasz újhullám egyik kiemelkedő személyisége. Életműve hatalmas és sokoldalú: húsz verseskötet, tizennégy filmforgatókönyv, kilenc regény. Legjelentősebb alkotásai a Máté evangéliuma, a Dekameron, Canterbury mesék és az Ezeregyéjszaka virága című filmek. 1975-ben mindmáig nem teljesen tisztázott gyilkosság áldozata lett.
(születés)
[Részletek...]
[1918-03-05] Moszkva lett Petrográd helyett a Szovjetunió fővárosa.
[Részletek...]
[1918-03-05] James Tobin amerikai közgazdász születése. Az 1960-as években részt vett a Kennedy-kormányzat gazdaságpolitikájának kialakításában. 1981-ben Nobel-díjat kapott "pénzpiacok, illetve e piacoknak a kiadási döntésekkel, a foglalkoztatottsággal, a termeléssel, az árakkal való kapcsolatának elemzéséért". Az ő javaslata a ma is viták kereszttüzében álló Tobin-adó, amely a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra kivetendő csekély adóval csillapítaná a pénzpiac "hurrikánjait", a befolyt összeg pedig szociális és környezetvédelmi célokat szolgálna.

(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1893-03-05] Hippolyte Adolphe Taine francia filozófus, történész, irodalomtörténész és író születése (+1893. márc. 5.). Ő alakította ki a francia pozitivizmus egyik legteljesebb rendszerét. Fő művei: Az angol irodalom története, A művészet filozófiája, A jelenkori Franciaország kialakulása. Szinte minden művét lefordították magyarra.
(halál)
[Részletek...]
[1674-03-05] A magyarországi ellenreformáció idején a pozsonyi rendkívüli bíróság beidézett több mint 700 protestáns papot és tanítót felségsértés, hazaárulás, a katolikus egyház megsértése miatt, hogy hivatásuk feladására kötelezze őket.

A több mint 300 megjelent közül a kínzások és kegyetlenségek többeket megtörtek, a legállhatatosabbakat kisebb csoportokban várbörtönökbe vitték, 42 papot pedig Nápolyba hurcoltak gályarabnak. Közülük 32 volt életben, amikor 1676. febr. 12-én sikerült holland protestánsoknak kiváltaniuk őket.

(Ld. Moldova György: Negyven prédikátor c. regényét.)
(II. János Pál pápa meglátogatta debreceni emlékművűket első magyarországi látogatásakor.)

(megjelent)
[Részletek...]
[1674-03-05] [sms] Ellenreformáció,Pozsony bíróság,700 protestáns pap,tanító felségsértés pere.Moldova:40 prédikátor.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid