Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

8 esemény

[2005-01-05] Martin Sheen amerikai színész, filmrendező születése. Több mint másfélszáz filmben - köztük klasszikus háborúellenes filmekben, mint a Catch-22 (1970), Apocalypse Now (1979), Gandhi (1982), In the King of Prussia (1982) és Nightbreaker (1989) - játszott már, öt filmet rendezett. 2005. jan. 5-én aláírta a sorozás és katonai rendszer elleni kiáltványt. Az évtizedek során számtalan békedemonstráción és polgári engedetlenségi akcióban vett részt.
http://www.imdb.com/name/nm0000640/
(háború)
[Részletek...]
[1992-01-05] Perczel Károly Széchenyi-díjas építész születése (+1992. jan. 5.). 1949-ben a Rajk-perben életfogytiglanra ítélték, 1954-ben rehabilitálták, azután az építésügy és a településfejlesztés területein dolgozott. Kezdettől fogva ellenezte a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer megépítését.
(halál)
[Részletek...]
[1980-01-05] Umberto Eco elkészült A rózsa neve c. világhírű regénye megírásával.

[Részletek...]
[1921-01-05] [idezet, sms] Dürrenmatt szül. "Tudományunk halálossá vált.”(A fizikusok) 1980:kész A rózsa neve (Umberto Eco).
[Részletek...]
[1921-01-05] Friedrich Dürrenmatt svájci német drámaíró, író halála (szül. 1921. jan. 5.). Drámái: Az öreg hölgy látogatása, A Nagy Romulus, A fizikusok, János király; regényei: A bíró és a hóhér, A baleset.
(születés)
[Részletek...]
[1921-01-05] Friedrich Dürrenmatt svájci német író születése (+1990. dec. 14.). A XX. század második felének legjellegzetesebb és legsikeresebb színpadi szerzőinek egyike. Világhírű drámái A fizikusok és Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédia.
- + -

Az atombomba ledobása rettenetes erővel dobta felszínre a fizikusok, a tudósok felelősségét: félelmetes tudásukat kinek bocsátják rendelkezésére. Legvilágosabban talán Dürrenmatt A fizikusok c. drámája veti föl a problémát:
"Tudományunk iszonyatossá, kutatásunk veszélyessé, ismereteink halálossá váltak. Nekünk, fizikusoknak, egyetlen lehetőségünk maradt: ... vissza kell vennünk a tudásunkat!"
De azóta kiszélesedett a felelősség: nemcsak a tudósoknak van felelősségük, hanem minden embernek, aki a maga kis mindennapi munkájával ugyanazt a gazdasági-tudományos-technikai folyamatot (szándékosan nem írok fejlődést vagy haladást!) viszi előre, amelyet a tudósok nagy lépésekkel lendítenek meg. Mert ez a folyamat még békés úton is katasztrófába visz."Kérdésessé vált a reneszánszra visszamenő fenntartás nélküli bizalom egy olyan tudományban, amely a természet uraivá és birtokosaivá tesz bennünket. Főleg 1968 után nyilvánvalóvá váltak a természeti forrásokban keletkezett rombolások, az ember elidegenedése és manipulációja, a környezet halált hozó elszennyeződése, és a fejlődésben való vak hit rabszolgává tevő illúziói! Életünknek és történelmünknek többé nem lehet értelmes célja ez a tudományos-technikai-gazdasági növekedés!" (Roger Garaudy: A "bázis" a marxizmusban és a kereszténységben, Concilium 1975/4.)
"Még egyetlen társadalom sem hirdette ily mértékben a maga termelésének fontosságát, s ugyanakkor egyetlen társadalom sem rombolta szét ily mértékben a földgolyó biológiai harmóniáját, zsákmányolta ki a földgolyó ásványi gazdagságát, szennyezte be kontinenseit és tengereit piszokkal és kártékony, megsemmisíthetetlen melléktermékekkel, melyektől az emberiség aligha tud többé megszabadulni." (Hubert Lepargneur: Az egyház kritikai funkciója a társadalom által elrendelt halállal szemben, Concilium 1974/4.)
Sajnos a fizikusok döntési szabadsága csupán annyi, hogy szerencsés esetben eldönthetik, melyik hatalmat akarják szolgálni. Hiszen ma már a kutatás olyan eszközöket és beruházásokat, annyi pénzt igényel, hogy azt csak valamely hatalomtól lehet megkapni. Az sem megoldás, ha a fizikus visszaveszi a tudását, hiszen "minden kigondolhatót előbb-utóbb kigondolnak"! (Dürrenmatt, Utószó 19. pont)
(Simonyi Gyula: Töprengések a bérmunkáról, 1979)


(születés)
[Részletek...]
[1890-01-05] Ligeti Antal festő születése (+1890. jan. 5.). Az ún. Markó-követők legjelesebb mestere. Beutazta a Közel-keletet, így alkotta vallási-romantikus hangulatú, keleti témájú tájképeit. A Magyar Nemzeti Múzeum képtárának őre volt, részt vett a Magyar Képzőművészeti Társulat megalapításában, támogatója volt Munkácsynak és Mészöly Gézának.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1592-01-05] Sáh Dzsahán Jehan indiai nagymogul születése (+1666. jan. 2.). Neje, a 15. gyermekének szülésébe belehalt Mumtaz-i-Mahal emlékére építtette Agra mellett a Tadzs Mahalt, a világ egyik legnagyszerűbb építészeti alkotását, szerelmi emlékművét, síremlékét.
(A nagymogult élete utolsó évtizedében fogságban tartotta az egyik fia, aki erőszakkal átvette az uralmat. Viszont olyan helyen őriztette, ahonnan az ablakból láthatta a Tadzs Mahalt, és halála után felesége mellé temették.)
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid