OLVASÓINK ÍRÁSAIBÓL

Nagy örömmel olvastuk a szerkesztőségünkbe érkezett leveleket. Jóleső érzés tudni, hogy kiadványunkkal mások nevelési munkáját segíthetjük és ezzel egy kicsit hozzájárulhatunk a sikerekhez. Köszönjük a visszajelzéseket! Végváriné Pongrácz Ágnes Szandáról küldött meleg szavai megerősítettek bennünket abban, hogy a pályázati felhívások mellett az űrlapokat is érdemes a HÁLÓZAT-ba csempészni, hiszen olvasóink zöme el van zárva a fővárosiak számára oly természetes lehetőségektől.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Örömmel vettem kézbe a HÁLÓZAT augusztusi számát. Valóban nem tudtam (tudtuk), mi történhetett, hogy a lap oly sokáig nem érkezett, így aztán nagyon kellemes meglepetés volt, hogy újra itt van. Nem igazán hiszem, hogy ezt megértik azok az emberek, akik nem "elszigetelten", egyedül folytatnak környezeti nevelő tevékenységet egy parányi településen. A HÁLÓZAT amellett, hogy a mindig aktuális információkat tartalmazza, (pályázatokat – űrlappal –de nagyszerű!) számtalan esetben közöl olyan programokat, amelyek bekapcsolódási lehetőséget kínálnak. Pl. Így kerültem kapcsolatba két éve a Varangy Akciócsoport Egyesülettel, aminek azóta tagja lettem, s hoztuk létre tavaly a Kisvarangyok versenyt – most már nyugodtan írhatom: sikerrel. Az előzmények nélkül meghirdetett vetélkedőre 16 megyéből és a fővárosból jelentkeztek csapatok. A nagyszámú nevezéshez hozzájárult többek között, hogy a HÁLÓZAT részletesen ismertette a versenyfelhívást, amit nem lehet elégszer megköszönnöm Önnek, hiszen újra a segítségét kérem. A Kisvarangyok verseny levelező fordulóival számos olyan visszajelzés érkezett hozzánk, hogy szeretnék a vetélkedés folytatását. Ezt az igényt erősítették meg a döntőbejutott csapatok is, így az idén a kétéltűek után a hüllők megismerésére szervezünk versenyt “Gyíkocskák” címmel. Arra kérem a Szerkesztő Urat, hogy a mellékelt versenyfelhívást a HÁLÓZAT októberi számában közölni szíveskedjen. További munkájához sok sikert, zavartalan hátteret, erőt és jókedvet kívánok.

Tisztelettel:

Végváriné Pongrácz Ágnes

Szanda, 1999. augusztus 31.

A felhívásnak természetesen örömmel helyt adunk:

A Varangy Akciócsoport Egyesület és a Drégelypalánki Általános Iskola a "Kisvarangyok" verseny folytatásaként Gyíkocskák" címmel Természetismereti Feladatmegoldó Versenyt hirdet a hülkről az 1999/2000-es tanévben az általános iskolák 4.-5. évfolyamán tanuló diákok 4 fős csapatainak részvételével. A három levelező fordulót követő döntő:

2000. május 6-án, Drégelypalánkon. Jelentkezés: A csapat, az iskola és a felkészítő tanár nevének megjelölésével

Pálinkásné Gémesi Dorottya tanárnőnél:

Általános Iskola, 2646 Drégelypalánk Fő út 7.

Tel.: 35 / 367-317

Jelentkezési határidő: 1999. október 15.

Nevezési díj: 600 Ft/csapat

A nevezési díjakat a Varangy Akciócsoport Egyesület számlájára kérjük átutalni: ABN AMBRO Bank Rt. 10201006-50060669 vagy az egyesület címére: 1013 Budapest, Pauler u. 19. postai utalványon feladni.

A felkészüléshez a Kétéltűek és hüllők (Magyar Könyvklub, 1997.) c. könyvet ajánljuk.

Algyői kollégáink sorait sajnos csak több hónapos késéssel tudjuk közreadni, mégis úgy érezzük szükség van arra, hogy az ilyen kezdeményezésekről szóló beszámolók napvilágot lássanak:

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Ismereteink szerint a Víz Világnapjától a Föld Napjáig tartó rendezvénysorozatunk az általános iskolás korosztályban egyedülálló, ezért szeretnénk programunkat közzétenni. Bízunk abban, hogy írásunk megnyeri az Önök tetszését, s ezzel segíthetjük mások innovációs programját. Ezért, kérjük, hogy a mellékelt cikkünket, amennyiben lehetséges szíveskedjék megjelentetni újságjukban.

Igen komoly, nagyon sok embert megmozgató csapatmunka áll a program mögött, s úgy érezzük, hogy cikkünk igényt tarthat a nyilvánosságra.

Fáradozását előre is köszönjük.
 
 

A VÍZ VILÁGNAPJÁTÓL A FÖLD NAPJÁIGKörnyezeti nevelés az Algyői Általános Iskolában

Iskolánk innovációs programjának kiemelt területe a környezeti nevelés. A Víz Világnapjától a Föld napjáig tartó rendezvénysorozatunkra másodszor került sor idén, amely egyedülálló élményt nyújtott minden résztvevőnek. Március 22-én, a Víz Világnapján egy 8. osztályos tanulónk szavalatával nyitottuk meg a programsorozatot. Előzetes feladatokat kaptak tanulóink, amelyből a tavaszi szünet után kiállítást rendeztünk. Minden osztálynak tablót kellett összeállítani a település belvízhelyzetéről (riport, fénykép, rajz stb.), a Tisza-partról, különböző globális problémákról (környezetvédelem, éhezés, túlnépesedés, globális felmelegedés, terrorizmus, stb.), fogalmazást írtak "Jövőm Algyőn" címmel, valamint természetes anyagok felhasználásával állítottak elő használati ill. dísztárgyakat. Tanulóink igen ötletesen oldották meg a feladatokat: készültek riportok a település polgármesterével, videófelvétel, bababútor fából - hogy csak a legigényesebb munkákat említsem. A kiállítást a bírálóbizottság értékelte, és innen egyre