Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

18 esemény

[2006-12-14] [blog] Old Delhiben a Vörös Erõdhöz közel a mecset déli bejáratánál a Karim vendéglõben ezer éves mughal recept szerint sütik a lepényt.
Ez volt az elsõ hely, kb. száz éve, ahol egy királyi fõszakács dinasztia elõször nyújtotta a királyi konyha termékeit az erõd falain kívül, a köznép számára.
S a maharadzsák édességét én is kiválóan tudom főzni: ez a tejbegríz :)
[Részletek...]
[1995-12-14] Az 1992-ben kezdődött, több mint kétszázezer ember életét követelő boszniai háború végét jelentő daytoni békemegállapodást, amelyet 1995. november 21-én kötöttek, hivatalosan aláírták Párizsban.
A háború talán legfőbb gyökere az ún. demográfiai megszállás volt: 1961-ben Bosznia-Hercegovina lakosságának még csak 26 %-a volt muzulmán, 1991-ben már 44 %-a.
- + -
„Miért van az, hogy korunkban a muzulmánok sokkal gyakrabban keverednek erőszakos konfliktusba más muzulmánokkal ill. nem-muzulmánokkal, mint más civilizációk népei? … A legfontosabb tényező a muzulmán társadalmak demográfiai robbanása. A 15-30 év közti férfilakosság megnövekedett aránya természetes forrása lett az iszlámon belüli és kívüli instabilitásnak és erőszaknak. Bármilyen más erők is működnek még, ez a tényező önmagában is elegendő magyarázat a muzulmán erőszakhullámhoz.” (Huntington)

(háború)
[Részletek...]
[1990-12-14] Friedrich Dürrenmatt svájci német író születése (+1990. dec. 14.). A XX. század második felének legjellegzetesebb és legsikeresebb színpadi szerzőinek egyike. Világhírű drámái A fizikusok és Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédia.
- + -

Az atombomba ledobása rettenetes erővel dobta felszínre a fizikusok, a tudósok felelősségét: félelmetes tudásukat kinek bocsátják rendelkezésére. Legvilágosabban talán Dürrenmatt A fizikusok c. drámája veti föl a problémát:
"Tudományunk iszonyatossá, kutatásunk veszélyessé, ismereteink halálossá váltak. Nekünk, fizikusoknak, egyetlen lehetőségünk maradt: ... vissza kell vennünk a tudásunkat!"
De azóta kiszélesedett a felelősség: nemcsak a tudósoknak van felelősségük, hanem minden embernek, aki a maga kis mindennapi munkájával ugyanazt a gazdasági-tudományos-technikai folyamatot (szándékosan nem írok fejlődést vagy haladást!) viszi előre, amelyet a tudósok nagy lépésekkel lendítenek meg. Mert ez a folyamat még békés úton is katasztrófába visz."Kérdésessé vált a reneszánszra visszamenő fenntartás nélküli bizalom egy olyan tudományban, amely a természet uraivá és birtokosaivá tesz bennünket. Főleg 1968 után nyilvánvalóvá váltak a természeti forrásokban keletkezett rombolások, az ember elidegenedése és manipulációja, a környezet halált hozó elszennyeződése, és a fejlődésben való vak hit rabszolgává tevő illúziói! Életünknek és történelmünknek többé nem lehet értelmes célja ez a tudományos-technikai-gazdasági növekedés!" (Roger Garaudy: A "bázis" a marxizmusban és a kereszténységben, Concilium 1975/4.)
"Még egyetlen társadalom sem hirdette ily mértékben a maga termelésének fontosságát, s ugyanakkor egyetlen társadalom sem rombolta szét ily mértékben a földgolyó biológiai harmóniáját, zsákmányolta ki a földgolyó ásványi gazdagságát, szennyezte be kontinenseit és tengereit piszokkal és kártékony, megsemmisíthetetlen melléktermékekkel, melyektől az emberiség aligha tud többé megszabadulni." (Hubert Lepargneur: Az egyház kritikai funkciója a társadalom által elrendelt halállal szemben, Concilium 1974/4.)
Sajnos a fizikusok döntési szabadsága csupán annyi, hogy szerencsés esetben eldönthetik, melyik hatalmat akarják szolgálni. Hiszen ma már a kutatás olyan eszközöket és beruházásokat, annyi pénzt igényel, hogy azt csak valamely hatalomtól lehet megkapni. Az sem megoldás, ha a fizikus visszaveszi a tudását, hiszen "minden kigondolhatót előbb-utóbb kigondolnak"! (Dürrenmatt, Utószó 19. pont)
(Simonyi Gyula: Töprengések a bérmunkáról, 1979)


(halál)
[Részletek...]
[1990-12-14] Hegyi Bélát, a Vigília főszerkesztőjét azonnali hatállyal kirúgta Lékai László esztergomi érsek. Hegyi Béla 16 éve dolgozott a szerkesztőségben, 1980-tól, Rónay György halála után, az ő kifejezett utódlási kívánságára lett főszerkesztő.
(A rendszerváltás után a kormány Rahabilitációs Bizottsága 1990. dec. 14-én erkölcsi elégtételt és egyszeri anyagi segélyt adott neki, de ez az egyházon belüli viszonyokra nem vonatkozott.)
[Részletek...]
[1990-12-14] Friedrich Dürrenmatt svájci német drámaíró, író halála (szül. 1921. jan. 5.). Drámái: Az öreg hölgy látogatása, A Nagy Romulus, A fizikusok, János király; regényei: A bíró és a hóhér, A baleset.
(halál)
[Részletek...]
[1986-12-14] Felszállt a Voyager nevű különleges építésű repülőgép 2 pilótával, és leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül 9 nap alatt körberepülte a Földet. A több mint 40 ezer kilométert 185 km/óra átlagsebességgel, nagyon üzemanyag-takarékosan tette meg.
[Részletek...]
[1984-12-14] 288 magyar állampolgár nyílt levélben tiltakozott a Legfőbb Ügyésznél Krassó György rendőri felügyelet alá helyezése ellen.
(tilt)
[Részletek...]
[1979-12-14] Homoki Nagy István Kossuth-díjas filmrendező halála (szül. 1914. szept. 2.). Elsősorban természetfilmjeivel vált ismertté. Első munkáit madarakról készítette, majd az 1951-ben forgatott Vadvízország és az 1953-ban készült Gyöngyvirágtól lombhullásig sikere olyan országokba is elvitte a magyar film hírét, ahol azelőtt soha nem vetítettek magyar alkotást. Népszerűek még a Cimborák, valamint a Hegyen, völgyön című filmjei. Rendezőként minden művét maga írta és fényképezte.
(halál)
[Részletek...]
[1979-12-14] Homoki Nagy István Kossuth-díjas filmrendező, természetfilmes születése (+1979. dec. 14.). Nyolc nagy és 23 rövidfilmjét 40 ország vette meg.
(halál)
[Részletek...]
[1960-12-14] Párizsban elhatározták a 24 legfejlettebb országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) létrehozását.
[Részletek...]
[1955-12-14] Magyarországot felvették az Egyesült Nemzetek Szervezetébe.
[Részletek...]
[1955-12-14] [sms] Magyarországot felvették az Egyesült Nemzetek Szervezetébe.
[Részletek...]
[1939-12-14] A Finnország elleni agresszió miatt a Népszövetség kizárta tagjai közül a Szovjetuniót.
[Részletek...]
[1911-12-14] Roald Amundsen norvég sarkkutató négy kísérőjével elsőként érte el a Déli-sarkot.
[Részletek...]
[1900-12-14] A kvantumelmélet születése: Max Planck német fizikus a berlini Fizikai Társaság előtt beszámolt felismeréséről, hogy a hőmérsékleti sugárzás energiája nem folytonos, hanem kis kvantumokból áll.
[Részletek...]
[1839-12-14] Széchenyi Ödön gróf halála Konstantinápolyban (szül. 1839. dec. 14.). Széchenyi István fia. 1863-ban megszervezte a pesti tűzoltóságot, több tűzoltóeszközt is feltalált. 1868-ban megalakította a Budai Hegypálya Társulatot, segítségével 1870-ben megnyílt a budai Sikló.
(születés)
[Részletek...]
[1788-12-14] Carl Philipp Emmanuel Bach német zeneszerző halála (szül. 1714. márc. 8.). Johann Sebastian Bach második fia, 1741-ben II. Frigyes porosz király udvari zenésze Berlinben, 1767-től Hamburg öt főtemplomának zeneigazgatója és kántora volt. Több száz művet írt, köztük 19 szimfóniát és 50 zongoraversenyt. Jelentősek pedagógiai művei.
(halál)
[Részletek...]
[1503-12-14] Michel de Notre-Dame Nostradamus francia orvos, asztrológus születése (+1566. júl. 2.). Avignonban filozófiát, Montpellierben orvostudományt tanult, orvosi praxisát 1529-ben Agen városában kezdte. 1544-ben Salonba költözött, s itt nagy hírnevet szerzett új gyógymódjaival, melyeket az 1546-47-es, Lyont és Aix-t sújtó pestisjárvány idején alkalmazott. Jövendöléseit 1547 táján kezdte, 1555-ben, Les Prophéties (Nostradamus próféciái) címmel adta ki Lyonban. Művét négysoros rímes strófák alkotják, melyeket százanként csoportosított. Közel ezer verse maradt fenn.
(járvány, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid