Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[2005-08-23] III. Mswati, Szváziföld királya érvénytelenítette négy évvel korábbi rendeletét, amivel az AIDS visszaszorítása érdekében megtiltotta a 18 éven aluli lányoknak a szexuális örömöket.
A rendelet nem érte el célját, az alig egymilliós dél-afrikai kis országban a lakosság közel fele, a terhesek 42 %-a, a gyermekek harmada HIV fertőzött, ez a világon a legmagasabb arány.

(tilt)
[Részletek...]
[1997-08-23] [sms] Több évtizedes hallgatás után ismét megszólalt a margitszigeti zenélő kút.
[Részletek...]
[1997-08-23] Több évtizedes hallgatás után ismét megszólalt a margitszigeti zenélő kút.
[Részletek...]
[1991-08-23] Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas (1983) költő, író, műfordító születése (+1991. aug. 23.). 1946-ban férjével, Lengyel Balázzsal hozták létre az Újhold című folyóiratot, ezt 1948-ban betiltották. Ezután a Vigiliában jelentek meg versei. 1986-tól Lengyel Balázzsal és Lakatos Istvánnal szerkesztette az Újhold-Évkönyvet. Gyermekversei és meséi a legismertebbek. Fegyelmezett, humoros, könnyed nyelvezete mély, bonyolult gondolatait érzékletessé és élvezhetővé tette. Racine- és Moliere-fordításait több színház játszotta. 1946-ban Baumgarten-, 1969-ben József Attila-díjat kapott.


(halál, tilt)
[Részletek...]
[1991-08-23] Nemes Nagy Ágnes Kossuth-, József Attila-, és Baumgarten-díjas költő, író, műfordító halála (szül. 1922. jan. 3.). Népszerűek gyermekversei és meséi. Ő fordította magyarra Bertold Brecht A kaukázusi krétakör, valamint Kurázsi mama és gyermekei c. műveit.
(halál)
[Részletek...]
[1990-08-23] rményország és Türkmenisztán önálló, független állammá vált, kiszakadva a Szovjetúnióból.
[Részletek...]
[1951-08-23] [idezet] A Mennonita Egyház általános konferenciája nyilatkozata: "Keresztény hit és elkötelezettség a béke és ellent-nem-állás mellett."
[Részletek...]
[1948-08-23] Az Egyházak Világtanácsa (WCC, World Council of Churches) megalakulása Amszterdamban.

Ma 337 tagegyházában 400 millió keresztény él. A római katolikus egyház megfigyelői státuszban vesz részt. www.wcc-coe.org

A XX. század elején indult el a ma ökumenikus mozgalomnak nevezett irányzat, amelynek fő célja a reformáció idején szétszakadt egyház egységesítése, egyrészt a hit tanítása, az istentisztelet és a papi szolgálat kérdéseiben, másrészt a társadalmi tevékenységben. Például jelentős szerepet játszott az apartheid elleni küzdelemben, és jelenleg is folyik a JPIC (Justice, Peace and Integrity of Creation, Igazságosság, béke és a Teremtés megőrzése) folyamat és az Overcoming Violence (az erőszak leküzdése) program.
[Részletek...]
[1944-08-23] Romániában az antifasiszta erők - I. Mihály király támogatásával - népfelkelést szerveztek, és megdöntötték a fasiszta Antonescu tábornok uralmát. 1944. augusztus 25-én Románia hadat üzent Németországnak.
[Részletek...]
[1943-08-23] A Püski Sándor vezette Magyar Élet könyvbarátainak társasága és a Soli Deo Gloria Szövetség történelmi jelentőségű, egy hetes ifjúsági találkozót rendezett Balatonszárszón. A mintegy 600 résztvevő előtt többek között Németh László, Féja Géza, Kodolányi János, Erdei Ferenc, Veres Péter író, Karácsony Sándor, László Gyula és Szent-Györgyi Albert profeszszor, Nagy Ferenc és Kovács Béla kisgazdapárti politikus tartottak előadást. A találkozón megvitatták Magyarország bel- és külpolitikai helyzetét, és vázolták a háború utáni fejlődés lehetőségeit.
(háború)
[Részletek...]
[1927-08-23] [idezet] Gyilkosság hamis vádjával - a világméretű tiltakozás ellenére - az USÁ-ban, Bostonban kivégezték Nicola Sacco és Bartolomeo Vanzetti olasz származású amerikai munkásokat, anarchistákat, akiket "radikális politikai tevékenység" vádjával 1920-ban tartóztattak le.
(tilt)
[Részletek...]
[1877-08-23] Szabó Ervin könyvtáros, szociológus halála (szül. 1877. aug. 23.). 1911-től volt a Fővárosi Könyvtár igazgatója, amelyet korszerű társadalomtudományi szakkönyvtárrá alakított át és létrehozta a fiókkönyvtári hálózatot. A könyvtár jelenleg is az ő nevét viseli.
(születés)
[Részletek...]
[1858-08-23] Reguly Antal nyelvész halála (szül. 1819. júl. 11.). A finnugor nyelvek és a nyelvrokonság kutatója. 1843-47 között bejárta az Ural környékét, élt a vogul, osztják, cseremisz, mordvin rokon népek között, közben feltérképezte az északi Ural-vidéket. Az utazással járó nehézségek megviselték egészségét, hazatérve már nem tudta összegyűjtött jegyzeteit feldolgozni. Hatalmas gyűjteménye a magyarságkutatók és nyelvtörténészek számára igen hasznos anyagként szolgál.
1990-ben az Északi-Urál hegység 1703 méter magas csúcsát róla nevezték el.
(halál)
[Részletek...]
[1849-08-23] Szemere Bertalan miniszterelnök többedmagával Orsovánál elásta a magyar koronát és a koronázási ékszereket rejtő ládát. A császári hatóságok, miután megszerezték a leírást, 1853. szeptember 8-án akadtak a kincsekre, amelyeket előbb Bécsbe, majd Budára szállítottak.
[Részletek...]
[1832-08-23] Báró Simonyi József (Simonyi óbester) császári ezredes születése Hajdúszoboszlón (+1832. aug. 23.). A magyar katonatörténet legendás alakja, a napóleoni háborúk során emelkedett vitézsége és rátermettsége révén egyszerű huszárból ezredessé (obester) és báróvá. A békeidőkben azonban már nem találta helyét, kegyetlensége miatt 1823-ban felfüggesztették parancsnoki tisztségéből, végül minden rangjától és címétől megfosztották, várfogságra ítélték és Aradon a börtönben halt meg.
1822-ben az ő kezdeményezésére épült az első fürdő Debrecenben, amit emléktábla és a Nagyerdőbe vezető főút neve örökít meg.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1823-08-23] [idezet] Megnyílt Miskolcon a Nemzeti Színház. Az első előadáson Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című drámáját mutatták be. Az ország első, állandó "kőszinházát" Kun János helyi kőművesmester építette fel. A színház 20 éves működés után tűzvész martaléka lett.
[Részletek...]
[1769-08-23] Georges de Cuvier francia zoológus halála (szül. 1769. aug. 23.). Összehasonlító bonctanában meghonosította a korreláció elvét: a szervek kölcsönösen meghatározzák egymás működését, tehát kialakulását is. Összehasonlító módszere alapján a gerinctelen állatokat három nagy típusba (ízeltek, puhatestűek, sugaras állatok), a gerinceseket négy osztályba (emlősök, madarak, hüllők, halak) sorolta. Osztályozásának alapja az idegrendszer volt.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid