Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[1993-08-21] Elveszett egy NASA űrszonda, amely a Marsot kutatta. A küldetés 980 millió dollárba került.

[Részletek...]
[1991-08-21] Oroszországban vérontás nélkül oldódott meg egy államcsínykísérlet.
[Részletek...]
[1959-08-21] Hawaii lett az USA 50. állama.

[Részletek...]
[1957-08-21] A szovjet R-7 rakéta kísérleti útján 8000 km-t tett meg, ezzel az USA közvetlenül elérhetővé vált a szovjet atomfegyverek számára.
Elkezdődött fegyverkezési verseny új szakasza, a ballisztikus rakétákkal a Föld bármely pontja elérhetővé vált igen rövid idő alatt, bármilyen természeti, éghajlati és időjárási viszonyok között tetszés szerinti katonai és gazdasági objektum, igazgatási és vezetési pont megbízhatóan megsemmisíthetővé vált a rakéták több ezer vagy több millió tonna hagyományos robbanóanyag pusztító erejét megtestesítő nukleáris és termonukleáris robbanótölteteivel.

Az új évezred elején az időközben létrejött rakétakorlátozási és csökkentési megállapodások ellenére óriási rakétaarzenál áll rendelkezésre atomfegyverek céba juttatására. A szuperhatalmi atom- és rakétaelrettentési monopólium szétzilálálódása, az interkontinentális ballisztikus rakétákat hadrendbe állító újabb és újabb államok megjelenése egyre nagyobb veszélyeket teremt.

[Részletek...]
[1945-08-21] Truman amerikai elnök megszüntette a Lend-Lease programot, amelynek során az USA kb. 50 milliárd dollár támogatást adott az amerikai szövetségeseknek a II. világháború alatt.
(háború)
[Részletek...]
[1942-08-21] [idezet] Kivégezték Franz Reinischt, aki szerzetespapként tagadta meg a katonai esküt.
1942. ápr. 20-án (éppen a "Führer születésnapján") elöljárója a rendből való kizárással fenyegette meg: "Abban a pillanatban, amikor ezt a tervét ténylegesen megvalósítja, Ön a kötelességem és hatalmam szerint, a 210. pont alapján minden további nélkül a közösségből el van bocsátva és Öntől a közösségi ruha meg van vonva."
Ma a Schönstatt mozgalom és a Palottiner rend a boldoggá avatását sürgeti.
Cesare Orsenigo, a pápai nuncius Hitlernél, 1940-ben a Himmelspforten kolostorban ezt mondta a Harmadik Birodalom katolikus katonaság-megtagadóiról: "Ok a saját butaságuk mártírjai."
[Részletek...]
[1940-08-21] Lev Davidovics Trockij (eredeti neve: Bronstein) szovjet-orosz politikus, forradalmár születése (+1940. aug. 21.). Szembekerült Sztálinnal, külföldre távozott. Több országban élt, végül Mexikóban telepedett le, ahol egy spanyol férfi Sztálin megbízásából meggyilkolta.
(halál)
[Részletek...]
[1940-08-21] Lev Trockij (eredeti neve Lev Davidovics Bronstein, szül. 1879. nov. 7.) orosz forradalmárt meggyilkolták (valószínűleg Sztálin megbízásából) száműzetésében, Mexikóban. Kelet-szibériai száműzetése után vette fel a Trockij nevet, hajdani börtönőrét hívták így.
[Részletek...]
[1862-08-21] Csatka határában a Szentkút forrásnál Csöbönyei József zarándoknak, aki ott önmaga ásta barlangban lakott, árnyék forma alakban Gábriel főangyal tudtul adta, hogy másnap reggel 9 órára hívja oda a falu népét, mert Szűz Mária akkor meg fogja mutatni a tiszteletére építendő kápolna helyét. A falu népe másnap reggel ki is vonult énekelve, s a remete vezetésével a kápolna helyét meg is látták. Noha a világi hatóságok a remetét elűzték, az indulatok lecsendesedése után visszatért, a kápolna felépült, 1864. szept. 8-án felszentelték, s a remete annak gondnokaként 1885. május 21-én halt meg. Az ott élő remeték sora máig sem szakadt meg.
[Részletek...]
[1841-08-21] Szabadalmaztatta a zsalugátert John Hampton.
[Részletek...]
[1810-08-21] Királyság humanitásért: a gyermektelen svéd király a parlament egyetértésével utódjává (koronaherceggé) választotta Napóleon egyik francia tábornokát, Jean Baptiste Bernadotte-t (1763. jan. 27. - 1844. márc. 8.). Az 1818-ben trónra lépett Karl XIV Johan király (akinek családja máig is a svéd királyi dinasztia) azzal nyerte el a svéd és norvég nép szeretetét, hogy a Hanza városok kormányzójaként nagyon humánusan bánt a korábbi dán-svéd háború svéd hadifoglyaival.
(háború)
[Részletek...]
[1698-08-21] Giuseppe Antonio Guarneri olasz hegedűkészítő születése (+1744. okt. 17.). Stradivari mellett a legnagyobb mester, a híres család legtekintélyesebb hegedűkészítője volt. Sokféle formával kísérletezett.
(születés)
[Részletek...]
[1650-08-21] Augustini Keresztély orvos, botanikus születése (+1650. aug. 21.). Miután meggyógyította II Ferdinándot, a király udvari orvosnak nevezte ki és Bécsben botanikus kert szervezésével is megbízta. Cirbolya- és törpefenyőből előállította a "kárpáti balzsamot", amelyet Balsamum Hungaricumnak nevezett el és 1640-ben már nagy mennyiségben gyártott.
(halál)
[Részletek...]
[1567-08-21] Szalézi Szt. Ferenc francia püspök, vallási író születése (+1622. dec. 28.). Előbb ügyvéd volt, majd 1593-ban pappá szentelték, 1602-ben pedig genfi püspök lett. 1610-ben ő alapította az ún. salesita apácarendet. A türelmes keresztény humanista megtestesítője volt, segítette a szegényeket, az Isten és az ember közötti kölcsönös bizalmat hirdette. Nagy műveltségű ember volt, könyveit is rendkívüli műgonddal írta. Ő az újságírók, szerkesztők, írók és a katolikus sajtó védőszentje.
(születés)
[Részletek...]
[1567-08-21] [sms] Szalézi Szt.Ferenc francia püspök,író szül.Újságírók,szerkesztők,írók,katolikus sajtó védőszentje.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid