Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[1973-06-20] Keleti Márton háromszoros Kossuth-díjas filmrendező születése (+1973. jún. 20.). A tizedes meg a többiek című filmjét a 1945 után készített tizenkét legjobb magyar film közé sorolták. Számos műve közül kiemelkedő a Butaságom története, a Civil a pályán és a Hattyúdal című alkotása.


(halál)
[Részletek...]
[1963-06-20] [idezet] Aláírták Genfben a Szovjetunió és az USA elnökei közötti közvetlen vonalról, a "forró drótról" szóló megállapodást. Ezzel a Kreml-Fehér Ház összeköttetéssel lehetővé vált a közvetlen kapcsolat válságos helyzetben a két szuperhatalom elsőszámú vezetője számára. A vonalat 1963. augusztus 31-én kapcsolták be.
[Részletek...]
[1937-06-20] tadták a forgalomnak a központi (budaörsi) polgári repülőteret. 1957-től a Mentőszolgálatot, a Vízügyi Hivatalt, a Repülőgépes Növényvédő Szolgálatot és a sportrepülést szolgálta ki. 1992. május 1-jétől belföldi menetrendszerű légi járatokat is indít és fogad.

[Részletek...]
[1933-06-20] Klara Zetkin német tanítónő, feminista, békemozgalmár születése (+1933. jún. 20.). 1915-ben Bernben megszervezte az első nőkonferenciát az I. világháború ellen. 1910. márc. 8-án az ő javaslatára nyilvánította a nemzetközi szocialista nőmozgalom II. kongresszusa Koppenhágában a kongresszus nyitónapját Nemzetközi Nőnappá.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1927-06-20] Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész születése. A Pannónia Filmstúdió tervezője, majd rendezője volt, 1951-től dolgozik a rajzfilmgyártásban. Sikeres sorozatai a Gusztáv, La Fontaine meséi, Pom-pom meséi; egész estés rajzfilmjei Lúdas Matyi, Vuk, Szaffi, Az erdő kapitánya (környezetvédelmi krimivígjáték rajzfilm :-)). Számos rövidfilmfesztivál nyertese.
(születés)
[Részletek...]
[1919-06-20] Csontváry Kosztka Tivadar festő születése (+1919. jún. 20.). Gyógyszerész volt, 41 éves korában belső sugallat hatására lett festő. A nyugat-európai festészetet a helyszínen tanulmányozta, és megjárta a Közel-Keletet is. Műveit 1905-ben Budapesten, 1907-ben Párizsban mutatta be, de a remélt siker elmaradt. 1909-ben végleg szakított a festészettel. Magányos cédrus, Görög színház Taorminában, Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban.
(halál)
[Részletek...]
[1919-06-20] Csontváry Kosztka Tivadar festő halála (szül. 1853. júl. 5.). Leghíresebb festményei a Magányos cédrus, a Görög színház Taorminában, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. Gyógyszerész volt, s csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni.
(halál)
[Részletek...]
[1867-06-20] Jackson amerikai elnök kihirdette az Alaszka Oroszországtól 7,2 millió dollárért megvásárlásáról szóló március 30-i szerződést.
[Részletek...]
[1863-06-20] A londoni Rothschild beruházó-bankház bizalmas közlést küldött egyik társult bankjának New York-ba:
„Azok a kevesek, akik megértik a rendszert,* vagy annyira érdekeltek lesznek maguk is annak a hasznában, vagy annyira függenek majd e rendszer kegyeitől, hogy ettől a társadalmi csoporttól nem kell ellenkezésre számítani. Közben a lakosság túlnyomó többsége, amely szellemileg képtelen e pénzrendszer működését felfogni, zokszó nélkül fogja elviselni a terheit.”
*(azt a rendszert, hogy miként lehet a levegőből előállított kamatozó banki hitelpénzt normál pénzként használni a forgalomban)
1863 februárjában fogadták el az Egyesült Államok Nemzeti Banki Törvényét (National Bank Act), amelyet Lincoln kényszerűségből nem vétózott meg. Lincoln ellenezte ezt a törvényt, de szüksége volt pártjának, a Köztársasági Pártnak a támogatására a törvényhozás és az elnöki hatalom egységének a fenntartására a polgárháború idején. Lincoln személyes véleményét abban a levélben fejtette ki, amelyet William Elkinshez írt 1864-ben:
„A pénzhatalom békeidőben élősködik a nemzeten, és összeesküszik ellene az ellenségeskedések idején. Despotikusabb, mint a monarchia; arcátlanabb, mint az autokrácia; önzőbb, mint a bürokrácia. Olyan, válság közeledtét látom a közel jövőben, amely megbénít, és arra kényszerít, hogy remegjek hazám biztonságáért. A cégek kerülnek uralomra és a korrupció korszaka köszönt ránk. Az országunkra telepedett pénzhatalom mindent elkövet, hogy meghosszabbítsa uralmát, felhasználva a lakosság tájékozatlanságát, egészen addig, amíg a vagyon néhány kézben halmozódik fel, és a köztársaság összeomlik.”
(háború, törvény)
[Részletek...]
[1851-06-20] [sms] Sajó Károly rovartan-tudós szül. Állatvédelem, hazai természetvédelmi területek szorgalmazása.
[Részletek...]
[1851-06-20] Sajó Károly rovartan tudós születése (+1939). Szót emelt a vadászat túlzásai, az értelmetlen állatgyűjtés, az erdészeti tervszerűtlenségek ellen. Bemutatott külföldi nemzeti parkokat, javaslatokat tett hazai természetvédelmi területekre.
[Részletek...]
[1819-06-20] Jacques Offenbach francia zeneszerző születése Kölnben (+1880. okt. 5.). Az operett műfaj egyik megteremtője. Legnépszerűbb operái: Orfeusz az alvilágban (1858), Hoffmann meséi.
(születés)
[Részletek...]
[1819-06-20] Jacques Offenbach francia zeneszerző halála (szül. 1819. jún. 20.). Az operett műfaj egyik megteremtője. Orfeusz az alvilágban, A gerolsteini nagyhercegnő. Fantasztikus operája a Hoffmann meséi.
(születés)
[Részletek...]
[1723-06-20] Adam Ferguson skót történész, filozófus, szociológus születése (+1816. febr. 22.). Fontos szerepe volt a "civil társadalom" máig használatos fogalmának kidolgozásában. Az egyéni és társadalmi interakciókról kifejtett nézetei alapján a modern szociológia egyik előfutárának tartják.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid