Legutóbbi Ökocsoportunkon 28-an hallgattuk meg Valló Ágnes lélekgyógyász színes elõadását a testi-lelki betegségekrõl. Õ az a Valló Ágnes, aki Menedzserbetegségek alcím alatt sikerkönyvet írt errõl a témáról (úgy látszik a széjjelnyúzott menedzserek alkotnak fizetõképes keresletet ezen a területen). Pedig a pszichoszomatikus betegségek és összefüggések sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Ránk való tekintettel beszélt a vallások betegségkeltõ és megelõzõ voltáról is. Összességében az derült ki, hogy a vallások több szorongást, függést okoznak, mint amennyit a saját lelki módszereikkel feloldanak.

Még soha olyan érthetõen és egyszerûen nem hallottam a szimpatikus és paraszimpatikus vegetatív idegrendszer mûködésérõl, mint ezen az elõadáson. Persze a fertõzõ betegségeket nem a lelki bajok okozzák, hanem a kórokozók, de ha nincs egyensúlyban az idegrendszerünk, sokkal fogékonyabbak leszünk a fertõzésre is. Még a náthát is csak akkor kapjuk meg, ha "szükségünk van rá". Ez legalább megvigasztalhat, amikor 38 fokos lázzal ágyban fekve pihenjük ki az életmódunk gyötrelmeit. Azt állította, hogy a jó célok érdekében, önfeláldozó módon élõ emberekre is vonatkoznak ezek az orvosi statisztikák. Ezt jelenti az "önfeláldozó" szó is magyarul, amit persze tudnak a környezetvédõk meg a karitatív lelkek is.

Adjuk meg tehát magunknak és egymásnak azt a lelki örömet, pihenést, kényelmet, ami szükséges ahhoz, hogy többnyire egészségesek maradjunk, és továbbra is úgy szerethessük felebarátainkat, mint önmagunkat.

Dõry Pista