Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 7. Jul. 7. http://bocs.hu
1% támogatáshoz adószámunk: BOCS Alapítvány 18481862-1-07
+
2003:A Meteorológiai Világszervezet(WMO) rendkívüli bejelentése: valóban instabillá vált a földi klíma.
+ - - - +
1207: Árpádházi Szent Erzsébet hercegnő születése (+1231. nov. 17.). II. András magyar király és Gertrúd lánya. Szívügye volt a szegények támogatása. Férje, Lajos thüringiai herceg halála után három gyermekével mostoha sorsra jutott.
Ünnepe november 19. (temetésének napja). 1235-ben avatták szentté. A ferences harmadrend, a ciszterciek, az Erzsébet-apácák, pékek, koldusok, özvegyek, árvák, ártatlanul üldözöttek, csipkeverők és fátyolkészítők védőszentje.
- - - - -
1860: Gustav Mahler osztrák zeneszerző, karmester születése (+1911. máj. 18.). Dalait, dalciklusait ma is gyakran adják elő; szimfonikus műveit - mivel hatalmas előadói apparátust igényelnek - inkább csak ritka, ünnepi alkalmakkor.
- - - - -
1873: Ferenczi Sándor pszichiáter, ideggyógyász születése (+1933. máj. 22.). Az orvosi egyetemet Bécsben végezte, majd Pesten kezdett dolgozni. A különleges elmekórtani esetekre specializálta magát. Egyik elmélete szerint a személyiség fejlődésében kulcsfontosságú a szülői gyengédség, a szeretetben felnevelt ember életében ritkábban következnek be súlyos lelki traumák. 1908 után Sigmund Freud barátja és munkatársa lett. 1913-ban megalapította a Magyar Pszicho-analitikai Egyesületet, 1931-ben annak rendelőintézetét. Legismertebb munkája az 1932-ben írott Klinikai napló. A nyolcvanas évek közepétől a tengerentúlon egyre szaporodtak követői, 1994-ben New Yorkban létrehozták a Ferenczi Intézetet, amely posztgraduális képzést nyújt pszichológusok és pszichiáterek számára.
- - - - -
1893: Guy de Maupassant francia író halála (szül. 1850. aug. 5.). Több mint 3 ezer novellát írt. Leghíresebb regényei az Egy asszony élete és A szépfiú.
- - - - -
1894: Mihály Dénes mérnök születése (+1953. aug. 29.). 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül, először a világon mozgó televíziós közvetítést adott.
- - - - -
1905: Borbás Vince, a XIX. század legnagyobb magyar botanikusának halála. Kétezer új növényalakot írt le és nevezett meg.
- - - - -
1930: Arthur Conan Doyle skót író halála (szül. 1859. máj. 22.). A modern bűnügyi regény egyik megteremtője. Irásainak főhőse Sherlock Holmes, a mesterdetektív, aki az éles megfigyelőképesség és a logikus következtetés megtestesítője.
- - - - -
1997: 600 tiltakozó vette körül az épülő Temelin (Csehország) atomreaktort.
- - - - -
2003: A Meteorológiai Világszervezet (WMO) rendkívüli bejelentést tett: valóban instabillá vált a földi klíma.
- - - - - - - - - -
A történelem legnagyobb tanulsága, hogy az emberek nem vonják le a történelem tanulságait. Reméljük ez a kis napi időutazás sokat segít ezen :)
.
Hasznosnak találja? Kérjük ajánlja barátainak is.
Lemondás/föliratkozás a http://groups.google.com/group/bocsmagazin weboldalon,
vagy emailben: [email protected]
ahol ékezet nélküli változat is kérhető


A tartalom felhasználható nem-üzleti célra, megjelölve a forrást:
Bocs.hu magazin

A Bocsmagazin 100 százalékosan újrafelhasználható képernyőfelületre készült :))