1998. március 26-28.


A Nemzetkozi Kampany a Taposoaknak Betiltasara (Intenational Campaign to Ban Landmines, ICBL) - tobb, mint ezer civil szervezetet egyesit a vilag minden tajarol. E paratlan nemzetkozi osszefogas eredmenykent 1997. decembereben, 124 orszag kormanyainak kepviseloi irtak ala a taposoaknakat betilto egyezmenyt Ottawaban.

A mozgalom 1997-ben Nobel-bekedijat kapott megosztva az ICBL koordinatoraval, Jody Williams-szel, aki szinten a talalkozo vendege volt.

Orommel mondhatjuk, hogy hazank mind kormanyzati, mind tarsadalmi szinten elen jar a taposoaknak elleni munkaban. Az ottawai folyamatban Magyarorszagrol az Alba Kor, a BOCS Alapitvany es a Sziget Fesztival kepviselte a civil oldalt.

A kampany magyar resztvevoinek kepviseleteben Muller Peter Sziami vett reszt az ottawai talalkozon, ahol a kormanyzati kepviseloknek es a talalkozo resztvevoinek javasolta, hogy az ICBL kovetkezo talalkozojara Budapesten keruljon sor.

Az iden marcius vegen megrendezesre kerulo haromnapos talalkozon a nemzetkozi kampany szervezoin kivul a Balkantol a Baltikumig terjedo regio civil szervezetei es kormanyzati kepviseloi, valamint a tema hazai es kulfoldi szakertoi is jelen voltak. A talalkozot marcius 26-an kormanyfogadas vezette be a Parlamentben, amely egyuttal a Nemzetkozi Voroskereszt azonos temaju talalkozojanak megnyitasa is volt.