Harangozás 1999. március 1-én az egész Földön: hatályba lép az aknabetiltás!

1999 március elsején lép hatályba az aknákat betiltó nemzetközi egyezmény. Ennek ünneplésére és a múlt, jelen és jövô áldozataira gondolva a történelem eddigi legnagyobb harangozása zúg e napon a Földön. Az akciót a Béke Nobel díjas Nemzetközi Aknabetiltási Kampány szervezi, amely jelenleg tobb mint 1300 civil szervezet szovetsege 75 orszagbol (a BOCS Alapitvany 1995-ben csatlakozott - Kelet-Europabol elsokent). Az akcio csatlakozasra szolitja fel azokat az orszagokat is, amelyek egyelore kivulmaradtak az egyezmenyen (mint pl. Kina, Oroszorszag es az USA).

Az 1997-ben megkotott egyezmenyt maig 133 orszag irta ala es 65 ratifikalta - meg ilyen gyorsan nemzetkozi egyezmeny soha nem lepett hatalyba. '97-ben tobb mint 50 orszagban gyartottak aknakat, ma mar csak 15-ben, kb. 15 millio aknat mar megsemmisitettek a raktarkeszletekbol, negyven exportor kozul mar csak 3 mukodik, a naponta folszedett aknak szama vegre meghaladta a naponta telepitetteket. Ez mutatja, hogy - akar nagyhatalmak elleneben is - egyszeru polgarok milyen eredmenyeket erhetnek el.

Sajnos meg mindig nagyon magas az aknarobbanastol megolt vagy nyomorekka valt emberek szama naponta. Tovabbra is folyik az aknak telepitese a kovetkezo helyeken: Angola, Koszova, Sri Lanka, Burma, Kolumbia, Georgia/Abkhazia, Algeria, Szomalia es Kongo.

A Landmine Monitor (Aknamegfigyeles) nevu civil-tarsadalmi halozat az elso rendszeres, koordinalt, globalis erofeszites a civil szervezetek (NGO-k) reszerol, hogy ellenorizzenek egy leszerelesi es humanitarius jogi egyezmenyt. Az egyezmeny a raktarkeszletek negy even beluli megsemmisiteset, a telepitett aknak tiz even beluli hatastalanitasat es az aknaaldozatok folyamatos segiteset kivanja meg.

Marcius elsejen rengeteg esemeny (unneples, demonstracio, tanacskozas) is lesz. Szamos orszag (pl. Brazilia, USA, Anglia, Franciaorszag, Olaszorszag, Svajc) egyhazai meghirdettek mar, hogy kulon ezzel a cellal harangozni fognak ezen a hetfon. Ertesitsetek, kerjetek meg a papokat, lelkeszeket, harangozokat!

Tovabbi informacio:

ILBC, Liz Bernstein & Mary Wareham (Oslo): +47-951-79-590 (mobile) or +47-913-75-191, [email protected]

BOCS Alapítvány, Simonyi Gyula, [email protected] ill. http://BOCS.HU