HÁLÓZAT

A Környezeti Nevelési Hálózat Hírlevele 31. szám 1998. május


Kezdődik a táborozás

Nemsokára megszólal az utolsó óra végét jelző csengő, és alighanem minden olvasónk összepakolja a szükséges felszerelést, hogy kezdetét vehesse a nyári táboroztatási időszak. A környezeti nevelésben nagyon fontos két hónapról van szó, hiszen ez az az időszak, amelyik leginkább lehetőséget nyújt ismereteink, szemléletmódunk továbbadására. Ilyenkor tanár és diákjai akár heteket is együtt töltenek, és nem csak a szokásos délelőtti, tanítási időben vannak együtt, de a nap mind a 24 óráját kénytelenek megosztani egymással.
Nem könnyű időszak a pedagógus számára ez a néhány hét. Egyfelől felelőséggel tartozik a rábízott fiatalok testi épségéért, másrészt lelki és szellemi épüléséért is. Mivel a tanár nemcsak a diákok oktatásáért, neveléséért felelős személy, de a fiatalok számára példaként is szolgál, ezért ebben az időszakban különös figyelemmel kell átgondoljuk minden lépésünket, tettünket, hiszen több napon keresztül vagyunk folyamatos kontaktusban a gyerekekkel. Nehéz feladat a fiatalok számára rengeteg élményt, tapasztalatot adó önállóság biztosítása és a védő, óvó szerepünk közötti összhang megtalálása is.
A táborok lebonyolításához szükséges adminisztráció lebonyolítása sem könnyű feladat. Biztosítani kell a megfelelő étkezési lehetőséget és szálláskörülményeket, fel kell venni a kapcsolatot az ÁNTSZ helyileg illetékes intézetével, szükség esetén - ha a tábor védett területen is tevékenykedik - a természetvédelmi hatósággal.
Mivel mi magunk is a terepen - fiatalokkal, gyerekekkel - töltjük a nyarat, ezért ebben a két hónapban a Hálózat sem jelentkezik majd. Elképzeléseink szerint következő számunk az iskolakezdésre jelenik majd meg, addig is jó munkát, kevés bosszúságot és sok-sok élményt kívánok minden kedves olvasónknak!
Munkácsy Béla

KÖRNYEZETVÉDELMI
TANÁCSADÓ IRODÁK

Az ország több településén Környezetvédelmi Tanácsadó Irodák nyíltak a közelmúltban. Céljuk, hogy az érintett régióval kapcsolatos környezeti információkat, híreket, tudnivalókat összegyűjtsék, és az érdeklődők számára hozzáférhetővé tegyék. Munka-társaik az alábbi címeken és telefonszámokon érhetőek el:

Balassagyarmat, Rákóczi út 12.
T.:40/200-037
Budapest, Ulászló u. 15.
T.:1/206-5598
Budapest, Vadász u. 29
T.:1/311-7855
Debrecen, Jerikó u. 17-19.
T.:52/480-596
Eger, Bajcsy-Zs. u.9.
T.: 36/411-036
Esztergom, Bajcsy-Zs. u.4.
T.: 33/400-150
Győr, Bartók B. u. 7.
T.:96/316-192
Miskolc, Kossuth u. 13.
T.:46/349-806
Nyíregyháza, Hősök tere 9.
T.: 42/402-107
Orosháza, Szabadság tér 5-7.
T.:68/312-255
Pécs, Esztergár L. u. 19.
T.:72/259-049
Salgótarján, Pf.325
T.:32/410-469
Somogyfajsz, Kossuth u. 62.
T.:85/337-146
Szeged, Stefánia u. 6.
T.: 62/424-392
Székesfehérvár, Petőfi S. u. 5.
T.: 22/343-669
Szolnok, Szapáry út 19
T.:56/424-695
Zalaegerszeg, Kisfaludy u. 15-17
T.:92/346-264

Budapesten a rendelkezésre álló teljes útfelület 40%-át parkoló kocsik foglalják el. Ez az arány a belvárosban meghaladja a 60%-ot.
(168 óra)ÖNKÉNTES TERJESZTŐT KERES A
TermészetBÚVÁR MAGAZIN

Kölcsönösen előnyös együttműködést ajánl a TermészetBÚVÁR szerkesztősége. Arra kéri az olvasókat: vállalják el legalább tíz (vagy ennél több) TermészetBÚVÁR értékesítését környezetükben, diákjai, ismerősei, barátai körében. Cserébe szavatolják, hogy:
- a résztvevő első kézből, közvetlenül a TermészetBÚVÁR szerkesztőségétől kapja meg a friss számokat, ami különösen előnyös a természet- és környezetismereti versenyek, a környezeti nevelési programok résztvevőinek;
- a résztvevőket a postaköltségtől teljes egészében mentesíti a TermészetBÚVÁR szerkesztősége,
- az újság jelenlegi 148 forintos árából példányonként 38 forint kedvezményt adnak, s ezt a vásárlók kiadásainak csökkentésére, vagy saját jövedelmük kiegészítésére szabadon használhatják fel;
- az értékesített lapok árának 110 forintos kiadói részét utólag kell postára adni a TermészetBÚVÁR szerkesztőségétől kapott csekken!
Az akció iránt érdeklődni a következő címen lehet: 1051 Bp., Arany János utca 25., telefonszám: 269-3765, fax: 269-3761 (dr. Mészárosné, Marica).
A TermészetBÚVÁR szerkesztősége

KONFERENCIA A SZELLEMI KÖRNYEZETSZENNYEZÉS MEGÁLLÍTÁSÁÉRT

A környezetvédőknek újra meg újra szembe kell nézniük azzal a szomorú valósággal, hogy számosan nem is akarják a környezeti megújulást. A társadalom egy része tisztában van azzal, hogy a szennyezés mértéke meghaladja a megengedhető szintet, tudja, hogy a torz tevékenység súlyosan fogja károsítani a jövendő generációk életét, mégsem fejtik ki az ezt szolgáló, a környezetvédelmi törvénynek is megfelelő tevékenységet. Joggal merül fel tehát a vélemény, hogy szellemi, gondolkodásbeli, erkölcsi elszennyeződésről van szó. ebben az összefüggésben nem egyszerűen világszemléleti kérdésként jelentkezik a gondozó, mentő, őrző tevékenység akadályozása, mint káros és kóros jelenség, hanem a tények mutatják a helyzet tarthatatlanságát.
A Missziói és Környezetügyi Központ és a Jézus Testvérei Ökomenikus Diakóniai Rend ezért ez évben Tiszta beszéd, tiszta szív - Harc a szellemi környezetszennyezés ellen címmel rendezi meg a 7. Környezetvédelmi Világnapi Ünnepet, melyen ünnepi konferenciát tart. A rendezvény helyszíne a Kaffka Margit Gimnázium (1114 Bp. Villányi út 5-7), időpontja június 5. (15 órától), június 6. (9 órától). A konferencia keretei között a témakörnek megfelelő mini-kiállításra és irodalmi bemutatóra is sor kerül. Képzőművészeti és irodalmi anyagok, valamint a konferencia részvétel szándékának bejelentését örömmel várják az alábbi címen és telefonszámon: JeT Rend, 1056 Budapest, Szerb u. 8. III.7. - 117-80-53. A konferencián részvételi díj nincs, részvételi adományt (pl. 1000 Ft) a helyszínen lehet átadni.

Ha a népesség növekedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések pontosnak bizonyulnak, és az emberi tevékenységek jellege bolygónkon változatlan marad, akkor a világ nagy részén a tudomány és a technika nem lesz képes megakadályozni sem a környezet visszafordíthatatlan degradációját, sem a szegénység növekedését. (Royal Society of London and U.S. National Academy of Sciences)

DÍJÁTADÁS

A Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete április 19-én, a Magyar Természettudományi Múzeumban tartotta meg a “Minden ugyanarról szól” című pályázatának nyilvános díjkiosztó ünnepségét. A kuratórium a díjakat 4 csoportban, úgymint: tanulók, tanárok, szervezetek, illetve család osztotta ki. A helyezésekhez a kuratórium pénzbeli támogatást is nyújt, amit a helyi értékek feltárásával, feldolgozásával, helyi tantervbe építésével kapcsolatos dolgokra lehet fordítani. A díjazottak a következők voltak:


Tanulók:
I. díj:
Nagy Beáta (Tömörkény István Gimn., Művészeti Szakközépiskola és Kollégium, Szeged): A kardoskúti Fehér-tó
Tóth Annamária (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen): Mit ér a tó, ha szikes? - A Kaján-szik problémái

II. díj:
Erdélyi Vanda (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen): Nem lát a szeméttől? - A települési szilárd hulladék gyűjtése, szállítása és kezelése Fehérgyarmat városban
Nagy Lívia (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen): Amire büszkék vagyunk - Nyíracsád

III. díj:
Bakos Beáta (Tömörkény István Gimn., Művészeti Szakközépiskola és Kollégium, Szeged): Jövőnk a múlt
Molnár Katalin (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen): Egy halastó élővilága - Penészlek problémái

Tanárok
I. díj:
Fehér Sándorné, Harmos Krisztián, Zsuzsa Jánosné (Általános Iskola, Bér): Barangolás Dél-Nógrádban

II. díj:
Béres Istvánné, Csordás Józsefné (Stépán Ilona Általános Iskola, Perkupa): Perkupa helyi értékei
Knauerné Gellai Mária: Vörös homokkő - Az óvári Messzelátóhoz vezető tanösvény Balatonalmádiban

III. díj:
Kissné Tóth Gabriella (Petőfi Sándor Általános Iskola és Diákotthon): Helyi értékek Nagykőrösön és környékén

Szervezetek
I. díj:
Dédestapolcsányi Általános Iskola: Az Általános Iskola helyi környezeti nevelési programja

II. díj:
Dombostanyai Általános Iskola: A helyi értékek beépítése az Általános Iskola helyi tantervébe

III. díj: Szt. István Általános Iskola és Gimnázium Kerékpáros Baráti Köre (Makó): Dél-Magyarországtól a Balatonig

Különdíj
Szerkő Egyesület Elnöksége: A Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület nemzeti Alaptanterv megvalósulását segítő tevékenysége Debrecenben
Zsólyomi Tamás és családja: Tokaj legszebb rétje


HÍREK AZ MKNE HÁZA TÁJÁRÓL

Testvérszervezetünk, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szeptember 11-13. között Nagykanizsán rendezi meg ez évi országos szakmai találkozóját, melyre meghívja tagságát. További információkat Benedek Miklósnál lehet kérni: 8800 Nagykanizsa, Vécsey u. 6., telefon: 93/311-069.

Szintén a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében, augusztus 16-19 között Dévaványán kerül sor a “Cselekvő környezeti nevelés” című tanártovábbképzési programra. Részvételi díj tagoknak: 5000 Ft/fő, nem tagoknak 12 000 Ft/fő. Ez az összeget magában foglalja a szállást, az étkezést és a tanfolyami anyagok költségeit. A tanfolyam vezetői: Nyitrainé Németh Ibolya, Saly Erika és Victor András. A tanfolyam bejegyzett továbbképzés, azaz az iskola a részvételt a továbbképzési keretből támogathatja. Jelentkezni csak párosával, vagyis egy régi MNKE tag magával hozhat egy “kezdő” környezeti nevelőt. Jelentkezni Nyitrainé Németh Ibolyánál lehet: 1088 Budapest, Baross utca 13. Bár a jelentkezési határidő már lejárt érdemes mégis megpróbálni!

KÖNYVISMERTETÉS

A világ helyzete 1998

A washingtoni Worldwatch Institute évről évre közreadja jelentését a világ környezeti állapotáról. 1991 óta jelentései “A világ helyzete” címmel magyarul is megjelennek. A Föld Napja Alapítvány gondozásában a Föld Napjára, április 22-ére.
“A világ helyzete 1998” az eddigi évekhez képest lényegesen kevesebb hipotézist állít fel, már nem jósolja a katasztrófát, hanem regisztrálja az élet egyes területein bekövetkezett megtorpanást, az ökológiai rendszereken esett jóvátehetetlen sérüléseket - a tovább nem műtrágyázható földeket, az erodálódott, elsivatagosodott területeket, a Föld kiszikkasztott víztartó rétegeit, a talajvízszint aggasztó csökkenését, az erdők visszafordíthatatlan kiirtását, a fajok felgyorsult kihalását, az éghajlat fenyegető változását. Az 1998. évi kötet kiemelten foglalkozik a világ erdeinek helyzetével, az állatfajok veszélyeztetettségével és a kiotói klímakonferencia kérdéseivel.
Kiadja a Föld Napja Alapítvány, 260 oldal, ára 650 Ft. Megvásárolható nagyobb könyvesboltokban, az Ökoszolgálatnál (1054 Bp. Vadász utca 29.), vagy postai utánvétellel az alapítványnál megrendelhető (Föld Napja Alapítvány, 1519 Bp. Pf. 411. telefon:23/422-577).

Az okos ember megoldja a problémákat, a bölcs elkerüli őket. (Albert Einstein)

AZ ÁRAMFOGYASZTÁSRÓL II.

Az elmúlt évtizedben a hagyományos fénycsövek hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Három olyan fejlesztésre került sor, amelyről minden iskolának tudnia kell:
Az új, 26 mm átmérőjű fénycsövet rendszerint a 38 mm-es hagyományos típusban alkalmazott argon helyett gyakran kriptonnal töltik. Az új fénycső ugyanolyan fényteljesítmény mellett mintegy 8%-kal kisebb fogyasztású, mint a 38 mm-es változat, így az üzemeltetési költségekben azonnal és tartósan csökkenés áll be. A 26 mm átmérőjű fénycső beszerzése is olcsóbb valamivel, és beszereléséhez általában módosításra sincs szükség, egyszerű cserével megoldható. Akkor nem megoldható a csere, ha az iskolát a régebbi, “gyújtó nélküli” fénycsőszerelvénnyel szerelték fel.
Sokat megtakaríthatunk, ha lámpáink az ablakkal párhuzamosan vannak felszerelve és a lámpasorokat külön-külön is tudjuk kapcsolni. Így lehet a világítást egy napfényes teremben a legtakarékosabban használni. Az sem mindegy, hogy a természetes fény melyik oldalról érkezik a terembe. Mivel a diákok legnagyobb része jobbkezes, arra kell törekedni, hogy a padoknál ülve bal oldalról kapják a fényt!
Mindazonáltal ne felejtkezzünk meg arról, hogy a fénycső veszélyes hulladéknak számít, ezért cseréjekor - ha településünkön ennek szelektív gyűjtésére mód van - ne engedjük a kommunális hulladékba dobni, hanem gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő helyre kerüljön.
Az “Energiamegtakarítás az iskolában” c. kiadvány
nyomán (kiadta a Magyar-EU Energia Központ)

BESZÉDCENTRIKUS ANGOLTANULÁSI LEHETŐSÉG ÉS SZAKTANÁRI TOVÁBBKÉPZÉS A LITE-BAN
AZ MKM TÁMOGATÁSÁVAL

A legtöbb nemzetközi project, pályázat hivatalos nyelve a környezetvédelem területén is az angol. Elszomorító időnként megfigyelni lelkes és tehetséges csoportokat, nagyszerű kezdeményezéseket, amelyek csak a nyelvtudás hiánya miatt kerülnek hátrányos helyzetbe. Ezért hívjuk most fel a tanárok és iskolák figyelmét, hogy - akiknél még van rá szabad keret - a LITE Budapest Angol Nyelviskolában még májusban és egész nyáron is indulnak olyan tanfolyamok, amelyekre igénybe vehető az MKM támogatása. A támogatás kétfajta képzésre vehető igénybe:
1. Angol nyelvoktatás olyan tanároknak, akiknek a szakterületén egyre nő az igény az angol nyelv használatára. A LITE speciális beszédcentrikus módszerével néhány hónap alatt megszerezhető a biztos angol nyelvtudás és az elengedhetetlen beszédkészség.
2. Angol nyelvtanár továbbképzés azok részére, akiknek nap mint nap nagy létszámú csoportok tanításában kell helytállniuk.
A képzés iránt érdeklődni lehet: LITE Angol Nyelviskola, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 23. Telefon: 342-45-16, zöld szám: 80/20-30-40.
Vidéki LITE nyelviskolák Győr, Miskolc, Paks, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Jászberény városokban vannak.

A “BOCS FORDÍTÓ”-RÓL

Kedves Környezeti Nevelők!

Szeretnénk röviden bemutatni Nektek az email-en ingyenesen kapható “Bocs Fordító”-t. Segítségével kb. heti gyakorisággal nemzetközi, főleg környezetvédelmi, mozgalmi témájú cikkeket és könyveket ismertetünk. Minden számban van külön környezeti nevelési könyvismertetés is. Megrendelés (ingyenes):
a “[email protected]” címre írj egy üres levelet, és a tárgy (subject) sorba írd: subscribe grazroots.hun
Lemondás: ugyanezen címre írt üres levél tárgysorába írd: unsubscribe grazroots.hun
Ékezetesen, sorokra tördelés nélkül is kaphatod (uuencode kódolású, arj tömörített file-ban). Ehhez a megrendelő levél tárgy sorába ezt írd:
subscribe bocsfordito

A korábbi számok (ékezettel, sortörés nélkül) letölthetők a “http://BOCS.HU” webhelyről.
Fontos, hogy a számítógépeket Ti is éppúgy használjátok, mint bármely kolléga, hiszen az a környezeti nevelés alapvető információforrása és kommunikációs eszköze.
Hamarosan létre fogunk hozni egy email beszélgető listát a Környezeti Nevelési Hálózat tagjai számára. Ezáltal sokkal frissebben megkaphatjátok a híreket és a közvetlen tapasztalatcsere is lehetővé válik.
Az email címek gyűjtését mostantól folyamatosan végezzük a legegyszerűbb módon: akinek már van email-je, kérjük írjon egy rövid levélkét a [email protected] címre azzal az információval, hogy a Környezeti Nevelési Hálózat tagja.
Simonyi Gyula
[email protected]

KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA KECSKEMÉTEN

A TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, A Magyar Természettudományi Társulat, Kecskemét Megyei Jogú Város 1998. június 3-4-én, hatodik alkalommal rendezi meg Kecskeméten a Nemzetközi Környezetvédelmi Tanácskozást, melynek fő témája: TÁJAK, TANYÁK, EMBEREK... A konferenciával egyidőben Innováció Környezetünk Szolgálatában címmel kiállítást is rendeznek. A rendezvénnyel kapcsolatban érdeklődni lehet a TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesülete címén: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 2. Telefon: 76/321-765 vagy 76/322-788. A részvételi díj 6500 Ft/fő, ezen felül szállás- és étkezési költség is terheli a jelentkezőket.


EURÓPAI LEVEGŐSZENNYEZÉSI
PROJECT (1992-1998)

A Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) az 1992/93-as tanében kezdte meg a Norvég Természetvédelmi Társaság által meghirdetett Európai Levegőszennyezési Project magyarországi megszervezését. A Norvég Természetvédelmi Társaság jelentős szakmai és anyagi támogatása mellett a KTM, valamint az MKM nyújtott támogatást a hazai megvalósításhoz.
A project Savas Eső Programjában a diákok csapadékot gyűjtöttek és mérték annak kémhatását. Az Ózon Programban bioindikátorként dohánynövényt használva figyelték a levelek foltosodását, amely a talajközeli ózon koncentráció mértékét jelzi. Ezen program megvalósítása kicsit nehéznek bizonyult, ezért helyette az 1994/95-ös tanévtől a gyerekek a Zuzmó Program keretében a különböző zuzmó fajták megjelenését és elterjedését vizsgálták. Számos iskola osztálykirándulások alkalmával térképezte fel a zuzmók elterjedését, ezáltal jutva hasznos adatokhoz a levegő kén-dioxid szennyeződésére vonatkozóan. A mérési eredményeket tartalmazó adatlapokat az iskolák kb. 75%-a küldte vissza Norvégiába, illetve intézetünk részére további feldolgozás céljából. Európában a savas eső eredmények közül a hazánkban mért pH értékek voltak a legkedvezőbbek (pH 5-5,5). Északabbra haladva fokozatosan nőtt a csapadék savassága, Norvégiában több alkalommal 3-as pH értéket is kimutattak. Az ózon és a zuzmó vizsgálatok viszont azt jelzik, hogy hazánkban még a mezőgazdasági területeken is jelentős az ózon és a kén-dioxid szennyezettség.
A project meghirdetésében a Környezeti Nevelési Hálózat mellett több NGO is segédkezett (pl. Reflex, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület).
A hazai megvalósítással az 1995/96 évi Henry Ford Természeti és Kulturális Örökségért Díj nemzeti II. helyezést sikerült elnyerni.
A program ebben a tanévben immár nemzetközi segítség nélkül - a KTM és az MKM támogatásával - 552 iskolai csoport részvételével zajlott. A project lezárásaként a KGI konferenciát szervez, ahol a programmal kapcsolatos pályázat eredményhirdetésére is sor kerül. A konferencia időpontja: 1998. június 11. Helyszíne: TIT Stúdió, Budapest, Zsombolyai utca 6. A részvétel ingyenes! Az érdeklődőknek a KGI pontos programot és meghívót küld. Jelentkezni lehet: Környezetgazdálkodási Intézet, 1054 Bp., Alkotmány utca 29. Fax: 311-58-26
Bagi Éva (KGI) koordinátor

TAKARÉKOSKODJ!
- EGY ÚJ PROGRAM NORVÉGIÁBÓL -

Az ENSZ hangsúlyozza, hogy mozgósítani kell a világ gyermekeit és fiataljait, hogy gondját viseljék környezetünknek. Magyarország az 1997/98-as tanévben 60 iskolával kísérleti jelleggel bekapcsolódott a norvég kezdeményezésű TAKARÉKOSKODJ! (SPARE!) környezetvédelmi iskolai programba. A program célja, hogy a következő generációknak több tudást adjon az energiáról, és arra ösztönözzön, hogy környezetbarát energia-felhasználáson alapuló társadalmat építsünk fel. Segítségével az iskolások megtanulhatják, hogyan lehet ésszerűen felhasználni az energiát, hogyan lehetnek hatással a környezetükben élő emberekre.
Az 1998/99-es tanévben 1000 iskolai csoport részvételére nyílik lehetőség. A diákok korhatára 12-15 év. A TAKARÉKOSKODJ! programban való részvétel ingyenes, a szükséges kézikönyvet a Környezetgazdálkodási Intézet juttatja el a jelentkezőkhöz.
A nemzetközi program kidolgozója a Norvég Természetvédelmi Társaság, hazai szervezője a KGI. A programban való magyarországi részvételt a KTM tette lehetővé.
Bagi Éva koordinátor

Környezetgazdálkodási Intézet Budapest, 1369. Pf. 352
Tájékoztatási és Oktatási Intézet Fax: 311-5826
Takarékoskodj Program - Jelentkezési Lap
(Kérjük géppel vagy nyomtatott nagybetűvel kitölteni!)
Szeretnénk részt venni az 1998/99. évi programban.

Iskola/intézmény neve: .........................................................................................................................

Címe: irányítószám:.........................helység:.........................................................................................

utca:..........................................................házszám:.......................megye:..............................................

telefon:............................... fax:...............................................

A tanár neve: .............................................................. A résztvevő diákok életkora:........................ létszáma...................

............................................................
az igazgató aláírása
Jelentkezési határidő: 1998 május 30.

A FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK MŰVELTSÉGI TERÜLETHEZ KAPCSOLÓDÓ MŰSOROS VIDEÓKAZETTÁK

Balaton (146 perc)
A tó története, élővilága, jövője
Dokumentumfilm
Szerkesztő-rendező: Sáfrány József

Debrecennek van egy vize... (30 perc)
Ez a film a Hortobágyi Nemzeti Park földtörténeti eredetét, geológiai szerkezetét és élővilágát tárja nagy szakértelemmel nézői elé.
Írta és rendezte: Sáfrány József

...és még egymillió lépés I. (180 perc)
A nyugati határszélen
A Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat folytatása
Írta és rendezte: Rockenbauer Pál

...és még egymillió lépés II. (180 perc)
A távoli Zalában

...és még egymillió lépés III. (180 perc)
Somogy homokján, a Zselic dombjain

...és még egymillió lépés IV. (180 perc)
A Mecsekben

...és még egymillió lépés V. (90 perc)
Tolnában

Magyarország barlangjai (150 perc)
A maga nemében páratlan, öt 30 perces fejezetből álló filmsorozat nemcsak szépségük, hanem keletkezéstörténetük, régészeti kincseik, bemutatásával vezeti be nézőit a kevesek által ismert, ámde igen vonzó világba.
Szerkesztő: dr. Juhász Árpád

Nemzeti park lehetne I. (104 perc)
A Duna-Ipoly vidéke
Várrom a tűzhányó tetején
A Pilis mészkőszirtjeitől a Dunakanyarig
Királyréttől Nagybörzsönyig
A Börzsöny kalderája
Szerkesztő-forgatókönyvíró: dr. Juhász Árpád

Védett tájak (90 perc)
A tolnai Mezőföld
Szentgyörgyvölgy
Írta és rendezte: Sáfrány József


A kazetták megrendelhetőek a Televideó Kiadótól: 1096 Budapest, Lenhossék utca 35. Telefon: 215-7915
Márkaboltok:
1013 Bp., Alagút utca 4. Tel.: 175-6573
1051 Bp., Október 6. utca 9. Tel.: 122-5000
1073 Bp., Erzsébet krt. 30. Tel.: 342-2147

LEGYEN A REND,
A TISZTASÁG ÉVE 1998!
Tegyük szebbé szűkebb pátriánkat!
- A TermészetBÚVÁR Egyesület felhívása -

A háromesztendős országépítő mozgalom gyökeret eresztett, és az idén is folytatódik!
Pályájuk legelején álló fiatalok, az élet legkülönbözőbb területein tevékenykedő felnőttek, oktatási és művelődési intézmények, civil szervezetek és önkormányzatok fogtak össze azért, hogy megfogyatkozzanak városaink, falvaink szégyenfoltjai. Eltűnjenek az emberi hanyagság, gondatlanság, vagy bűnös felelőtlenség lépten-nyomon fellelhető, lehangoló nyomai.
A TermészetBÚVÁR Egyesület ezúton kéri, hogy járjanak nyitott szemmel mindennapos útjaikon, kirándulásaikon! Vegyék számba a felfedezett szennyezést, kárt okozó gócokat! Helyükről, méretükről készítsenek térképvázlatot, rövid leírást és az intézkedést kérve juttassák el vagy az érintett terület vezetőjéhez, vagy - a továbbítás igényével - a TermészetBÚVÁR Egyesülethez. Az Egyesület vállalja, hogy kapcsolatba lép az illetékesekkel, és a kezdeményezés eredményéről a Természet-BÚVÁR magazinban is hírt ad.
Az Egyesület címe (ahol a jelentkezési lap is igényelhető): TermészetBÚVÁR Egyesület 1051 Budapest, Arany János utca 25. Telefon: 269-3765.

A KÖRNYEZETVÉDELMI- ÉS
TERMÉSZETVÉDELMI OKTATÓKÖZPONTOK ORSZÁGOS
SZÖVETSÉGÉRŐL (KOKOSZ)

A KOKOSZ az OKTH által 1983-ban szervezett - Szalay-Marzsó Enikő és mások kezdeményezésére alakult - oktatóközponti hálózat jogutódja. Az 1995. évi közgyűlésen határoztuk el a Szövetség létrehozását, melyet a Fővárosi Bíróság 1996. szeptemberben jegyezte be. A Szövetség tagszervezeteinek, tagcsoportjainak száma jelenleg 69 oktatóközpont.

Az egyes oktatóközpontok a szövetséghez való csatlakozásuk után is megőrizték szuverenitásukat. Így szakmai céljaik megfogalmazásában, programjaik kialakításában, környezeti, köznevelési, közművelődési törekvéseik megvalósításában önállóak. Az oktatóközpontok, vezetőik és tagjaik révén általában lakóhelyükön a civil szféra mozgatói is. Mivel többségükben nem bejegyzett szervezetek, a KOKOSZ biztosítja számukra azt a szövetségi hátteret, mely sok esetben a kapcsolatfelvétel lehetőségét adja.

Szervezet felelős tisztségviselői:
Elnök: Szentendrey Géza
Alelnök: Kárász Imre
Főtitkár: Lehoczky János

Alaptevékenységünk és célkitűzésünk 1983 óta nem változott. A Szövetség alapító okirata szerinti fő feladataink rövid összefoglalása:
- Segítse a környezeti tudatosság és érzékenység fejlődését és a környezet-harmonikus magatartás megerősítését;
- Képviselje az oktatóközpontok hálózatát;
- Koordinálja a szövetség tevékenységét;
- Szerezzen és áramoltasson információkat az oktatóközpontok segítése érdekében;
- Alakítson ki és ápoljon hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokat.

Szerte az országban jelen vagyunk. Képviseljük a környezeti nevelés, képzés, továbbképzés és közművelődés minden területét. Az elméleti fejlesztő műhelyek, a mindennapi nevelési, művelődési


gyakorlatot ismerő, a terepi, a természetközeli, környezet-adekvát oktatásra kész, és a környezet védelmét szolgáló akciókat, kampányokat szervező központjaink egyaránt vannak és működnek. Így az oktatóközpontot befogadó intézmény is hatással tud lenni a térség környezeti szemléletére. Az oktatóközpontok vezetői gyakorló pedagógusok, óvónők, tanítók, tanárok, főiskolai és egyetemi oktatók illetve a természetvédelem hivatásos munkatársai.

Legfontosabb szövetségeseink, akikkel az évek során több területen együtt dolgoztunk: az MME, a TKTE, a KÖR és a Nemzeti Parkok. Oktatóközpontjaink folyamatosan munkakapcsolatban állnak óvodákkal, iskolákkal, állatkertekkel, arborétumokkal, szakmai egyesületekkel, a zöld mozgalommal, önkormányzatokkal, a kerületi pedagógiai kabinetekkel, a környezeti nevelési iskolahálózattal, az írott és elektronikus sajtóval. Nemzetközi kapcsolataink is hatékonyak, különösen fontosak a nyugat-európaiak mellett az erdélyi közös programjaink, ahol mi tudunk segítséget nyújtani, miközben a természetközeli, harmonikus életmód terén közvetlen tapasztalatokat gyűjtünk.

A KOKOSZ jelentős részt vállal a környezeti nevelés, ismeretátadás, tudatformálás kormányzati feladataiból. Az 1998-as programunk konkrét célja: A terepi környezeti nevelés-oktatás szövetségen belüli szakmai koordinálása, segítése, szervezése, valamint - a nemzeti parkokkal közösen - a terepi oktatóbázisok szakmai tervezése, és azok működésében való részvétel. Ehhez a feladathoz szükséges terepi lehetőségekkel rendelkeznek az oktatóközpontok:
terepi bázisa van: 45 OK
tanösvénye van: 21 OK
szálláshellyel rendelkezik: 22 OK
kutatott terepe van: 19 OK
tereptanulmányi központja van: 10 OK
élő kapcsolata van NP-kal: 35 OK


A KOKOSZ rendszeres tevékenysége több szinten folyik:
1. Az egyes oktatóközpontok éves munkatervekben rögzítik feladataikat.
1997-ben kiemelt eredményként könyvelhetjük el, hogy sok oktatási intézményben, ahol a Szövetséghez tartozó oktatóközpont működik, a környezeti nevelés kiemelt feladatként jelent meg a pedagógiai programban, illetve a helyi tantervben.
2. Évenként két közgyűlést tartunk:
- Tavasszal kiértékeljük az előző év szakmai , tartalmi és gazdasági eredményeit. Ennek alapján konkretizáltuk a következő év terveit és költségvetését.
- Ősszel, a vándorközgyűlésen az oktatóközpontok kicserélik, megosztják tapasztalataikat. Ez továbbképzés jelleget kölcsönöz ezeknek az összejöveteleknek. Bemutatjuk egymásnak évközben elkészült illetve megjelent kiadványainkat.
3. A közgyűlések közti időszakban a Szövetség ügyvivő testülete dolgozik: Intézi a közös dolgainkat, szervezi a információcserét, és tartja a kapcsolatot a környezeti nevelést segítő, támogató intézményekkel.
4. 1997-ben elkészült Szentendrén Önkormányzati és KKA támogatással egy oktatóközponti bázishely, mely ezentúl ellátja a KOKOSZ Szervezési Központi feladatait is. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást, rendszeresebbé teszi az ügyintézést.
5. A szövetség gazdálkodását az Alapszabály szerinti testület, a három tagú Számvevő Bizottság ellenőrzi. Tapasztalatairól a tavaszi közgyűlésen számol be.
6. Az oktatóközpontok beszámolóit folyamatosan teszi közzé a kéthavonta megjelenő Kapcsolat híradó, mely a Szövetség legfontosabb információs eszköze. A kiadvány szerkesztősége Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központjában dolgozik, Andrássy Péter felelős szerkesztő vezetésével. Telefonszámuk: 99/370-926, fax: 99/371-590.
A KOKOSZ tagcsoportjai között meglehetősen nagy különbségek vannak. Ez egyrészt a vállalt feladatok mennyiségében és minőségében, a folyamatos működéshez rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételek mennyiségében és minőségében, ennek megfelelően a munka hatékonyságában, a befogadó intézmény által biztosított működési mozgástér nagyságában, az infrastrukturális kiépítettségben nyilvánul meg. Másrészt vannak olyan oktatóközpontok, melyeket civil szervezetek működtetnek. Ezeknek a hátteret is maguknak kell megteremteniük, ami nem a munka minőségében, hanem a munkavégzés nehézségeiben nyilvánul meg.
Az előbbiek figyelembe vétele mellett alakítottuk ki azokat a szervezeti és működési követelményeket, melyek mellett érvényesülnek az alábbiak:
- a sokszínűség: korcsoportok szerinti, módszertani stb.;
- az egyenrangúság;
- a komplementer elv: az egyes oktatóközpontok tevékenységükben kiegészítik egymást;
- a fejlődés lehetősége.

A vállalt és végzett feladatok mennyiségétől, a térségi hatás mértékétől, hatékonyságától és jellegétől függően vannak.
- regionális oktatóközpontok;
- oktatóközpontok;
- módszertani bázishelyek;
- oktatóközponti bázishelyek.
A velük szemben támasztott elvárások eltérőek. Mindenki maga választhatja meg besorolását lehetőségei és teherbírása alapján.

Az egyes oktatóközpontok illetve bázishelyek jogilag egyenrangúak, csak feladataik szerint különböznek. A feladatok ellátásához szükséges KOKOSZ forrásokból is ennek megfelelően veszik ki részüket.

A Szövetség nyitott, bárkit szívesen látunk sorainkban. Ennek feltétele, hogy vállalja mindazt, amit az előbbiekben leírtam. A jelentkezőket a közgyűléseken hallgatjuk meg, és döntünk felvételükről.

További információ a szövetség Szervezési Központjától kapható:
2000 Szentendre Alkotmány utca 12.
tel.: 26/300-089, fax: 26/301-351

Az összeállítást Lehoczky János és Kárász Imre írásai alapján összeállította Kosztolányi Istvánné


KIADVÁNYOKRÓL

A Föld Napjára jelent meg a szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola kiadványa, “Szentendre és környéke öröm és bánat térképe”. Az igazán igényes, színes fényképfelvételekkel illusztrált kiadvány mellett az iskola egy kiállítással is megemlékezett a jeles napról. A városházán rendezett gyermekrajzokat bemutató tárlat témája “Városunk, Szentendre” volt.

Megjelent a budapesti Szűcs Sándor Általános Iskola környezetvédelmi témákat is feldolgozó lapjának, a Zöld Almának 10. száma. A kiadvány témája ez alkalommal a Téltemető-Tavaszváró Környezetvédelmi Hét volt, melynek középpontjában rendhagyó módon az ember állt. Az iskola az ÖNÉ Egyesület két tagját hívta meg, hogy meséljenek a mozgássérültek problémáiról. Élményeikről a gyerekek rövid cikkekben számoltak be, melyek közül most a 8. osztályos Babos Márk írását adjuk közre:
“Engem nagyon meglepett az a tény, hogy évente 2000 ember válik mozgáskorlátozottá Magyarországon. Meglepett még az is, hogy az előadók ilyen nyíltan meséltek önmagukról, hasonló sorsú embertársaikról.
A mindennapi életben nekünk nem is tűnnek fel olyan kis apró dolgok, akadályok, mint egy nyolc centiméteres kis lépcső, ami egy kerekesszékes embernek egy nagy fal. Mindannyian nagy figyelemmel hallgattuk azokat a történeteket, amiket meséltek.
Nagyjából elénk tudták tárni az ő világukat, ami nem igazán különbözik a miénktől, csak ők a hétköznapi gondjaikat másként oldják meg. Az előadásból az is kiderült, hogy az esetek 95%-ában az emberek saját maguk tehetnek az őket ért balesetekről. Ha egy kicsit mi is odafigyelnénk cselekedeteinkre - és másokra - talán ez a nagy szám (2000 ember évente) jóval csökkenhetne.
Ez a kevés idő - 45 perc - sok mindenre nem volt elég, főleg arra nem, hogy feltehessünk több kérdést. Reméljük lesz még alkalmunk arra, hogy találkozzunk velük, akikről kiderült, hogy nem is olyan mások!”

Megjelent a “Nyitott szemmel a természetben” című újság ez évi első száma is, melyet a szombathelyi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont ad ki. A tizenhat oldalas, színes kiadvány elsősorban Vas megye környezeti nevelési eseményeiről ad hírt.

OLVASÓINK ÍRTÁK


ÁLLATKERTI NEVELÉS - ZOOPEDAGÓGIA

A bevezetés előtt álló NAT lehetőséget biztosít a pedagógusnak arra, hogy a környezeti nevelésben is kihasználja a helyi sajátosságokat. Számos intézmény élhet például az állatkerti nevelés, idegen szóval a zoopedagógia lehetőségével. Az állatkerti nevelés előnyeit a következőkben lehet röviden összefoglalni:

A természethez közeli környezetben az állatkert nyugtatólag hat a látogatókra, miközben megmozgatja azok fantáziáját. A gyerekek itt játszva szerzik ismereteiket, nemcsak sétálnak, de önálló, érdeklődő egyénekké válnak. Kialakul az ember-állat kommunikáció, mely kölcsönös megfigyelésből, szaglásból, hallásból, esetenként érintésből áll. Mindez fontos lehet akár az ember-ember kapcsolatok fejlesztésében is, hiszen napjainkban egyre erősebb az agresszivitás, a stresszhatás. Ezek leküzdésében is segíteni tud a zoopedagógia, melynek lehetőségeit, remélem, egyre többen kihasználják majd.
Özvegy Judit
(Szeged, JATE Gyakorló Ált. Isk. )
környezetvédelem szakos tanárMADARAK ÉS FÁK NAPJA TARHOSON

Iskolánkban már hagyománnyá vált a Madarak és Fák Napjának megünneplése. A szabadon felhasználható napokból egyet minden évben erre az eseményre fordítunk. Tevékenységünk mégsem csak erre a napra korlátozódik, hiszen a felkészülés, ismeretszerzés folyamatos, gyakorlatilag az egész évet végigkíséri. Fontos emellett, hogy a környezet- és természetvédelem szinte minden tantárgyba beépül.
Nálunk már az óvodában kiemelt feladatként szerepel a környezeti nevelés, ott kezdődik a helyes szokások kialakítása. Az iskolában sem szabad megfelejtkezni ezek továbbfejlesztéséről, a további összefüggések feltárásáról, mindezek révén pedig a környezeti neveltségi szint további emeléséről.
Falunkban - mely az országhatárhoz közel Gyulától és Békéstől nem messze található - ennek egyik alapeleme a település rendezett képének megóvásáért kifejtett tevékenység. Iskolánk környéke nagyon szépen parkosított, a fákat, virágokat a gyerekek ültették, és folyamatos gondozásukat is ők végzik. Fontosnak tartjuk, hogy még a nyári szünetben is be van osztva, hogy mikor ki öntözi és kapálja a növényeket.
A folyamatosan végzett munka záróakkordjaként kerül sor a tanév vége felé a Madarak és Fák Napjának megrendezésére, mely középpontjában már évek óta az akadályverseny áll. Mivel iskolánkban mindössze 96 diák tanul a résztvevőket úgy osztjuk be, hogy minden csapatban mindegyik évfolyam képviselje magát. A program helyszínéül a közeli védett terület szolgál, ahová egy kis gyalogtúra megtétele után érkeznek meg az lelkes csapatok. Az állomásokon zenei feladványok, környezetvédelmi totó, plakátrajzolás, növényhatározás mellett a technikaórákon előre elkészített fészekodú szakszerű kihelyezése is a feladatok között szerepel.
Az akadályverseny értékelése után kint a szabadban közös játékkal töltjük a délutánt.
Szerencsiné Szabó Anna (Tarhos)
tanár

“Környezetvédelmi céljaink: Az Európai Unióban előírtnál szigorúbb és reálisan nem teljesíthető hazai előírások enyhítésének elérése” (MOL Rt.)
HEGYEN-VÖLGYÖN ODK

Sopronban a Handler Nándor Szakképző Iskolában évek óta folyamatosan működik az Országjáró Diákok Köre. Tanulóink közül 49 fő, valamint 7 tanár egyben tagja a Magyar Természetbarát Szövetségnek (MTSZ) is. Talán az sem elhanyagolható, hogy körvezetőnk egyben a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesületének alapító tagja.
Éves programjainkat is ennek szellemében szervezzük meg. Célunk szűkebb és tágabb környezetünk, a természet megismerése, megszerettetése mellett egészséges életmódra nevelni növendékeinket (s nem csupán a rendszeres túrázókat). Célkitűzéseinknek megfelelően kialakított programjaink néhány pontja mindenképpen említést érdemel. Az 1995/96-os tanévben és az idén is az MTSZ Sopron Városi Bizottságával közösen túravezető-képző tanfolyamot szerveztünk iskolánkban, ahol a végzett túravezetők harmada tőlünk került ki. Ilyen a Forrástúra is, melyet a Castanea Környezetvédelmi Egyesületnek a Soproni-hegység forrásainak rehabilitációja céljából meghirdetett kezdeményezéséhez kapcsolódóan iktattunk feladataink közé. Felmértük az Ólom-forrás állapotát, és az Ember és környezete tantárgyhoz kapcsolódóan vízminőségét is megvizsgáltuk.
Évente november hónapban vállalunk ügyeletet a MTSZ Tolvaj-árokban lévő kulcsosházában. Ilyenkor a ház téli tüzelőanyag-begyűjtését is elvégezzük (fűrészelés, faaprítás). A munkát túrákkal és bográcspartival fűszerezzük. Nagy élmény a kinn töltött éjszaka is, amit téli túrával kiegészítve évente megismétlünk.
Rendszeres résztvevői vagyunk a nemzetközi Népi Sportszövetség (IVV) Ausztriában szervezett túranapjainak (Semmering, Lajta-hegység, Rozáliai-hegység, Fertő-Mörbisch).
Azonban kimondva-kimondatlanul programunkat a “csúcsra járatás”-nak rendeltük alá. 1991 óta a hagyományos túrák mellett, azok mintegy megkoronázásaképp nyaranta magashegyi táborozásokat szervezünk. Kezdetben a Fátra, a Tátra, majd a Magas-Tauern csúcsai (Schleinitz 2907 m, Petzek 3270 m) jelentették a célt, aztán a Júliai-Alpok következett. 1994-ben a 8 fős csapatból hárman jutottunk fel a csúcsra (Triglav 2863 m), 1995-ben senki sem, utoljára, 1997-ben viszont mindenki. 1996-ban a Dachstein mellékcsúcsait ostromoltuk, a táborozás egész ideje alatt nem ereszkedve 2200 méter alá.
Túráinkon a sportteljesítmény mellett kiváló lehetőség adódik a természet megismerésére, ökológiai megfigyelésekre, például a vertikális és horizontális zonalitás vizsgálatára, felvételeken való rögzítésére. Az elismerést az jelenti számunkra, ha résztvevőink programjainkon jól érzik magukat, illetve, ha a sajtó néhanapján megemlékezik tevékenységünkről.
Mascher Jenő
körvezető
TERMÉSZETBARÁTOK ZIRCEN

Lakóhelyünk a Bakony szívében, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. Településünk és környékének kirándulóhelyei gyalog, de legalábbis kerékpáron elérhetők.
Gyermekkoromban mi magunknak szerveztük meg kirándulásainkat, s így kerültünk közel a természet romantikájához, szépségeihez.
A ma gyermekét számos más, kényelmesebb program csábítja, így őket szervezéssel kell kimozdítani, s természetközelbe vinni.
Ilyen céllal szerveztük meg immáron 8 évvel ezelőtt természetbarát-környezetvédő szakkörünket. Programjaink keretében jutunk el a Kőris-hegyre, a Gerence, a Cuha és a Gaja völgyébe, felkutatjuk a térség forrásait, patakjait, madárvédelmi tevékenységet folytatunk. Mindezek anyagi feltételeit sikeres pályázatokkal teremtjük elő.
Évekkel ezelőtt felleltünk egy völgyzáró gáttal kialakított szarvasmarha-itatót, melyet tisztavizű patak táplált. Azóta már eltűntek a térségből a szarvasmarhák, de mi a kis tavacska sorsát felkaroltuk, gátját megerősítettük, környékét gondozzuk, ápoljuk. Ma kedvelt kirándulóhely, egy részét vízinövények lepték el, sőt halak is kerültek a tóba. Áprilisban a szaporodó békák lepik el környékét, a nyár elején pedig ebihalaktól sűrű a víz. Felszíni vizekben szegény mészkővidékünk gyöngyszeme ez a tó.
Kirsch Ábel szakkörvezető tanár
Reguly Antal Ált. Isk., Zirc

KÉRÉS TELKIBÁNYÁRÓL

Telkibánya, Abaúj-Zemplén egyik természeti és történeti értékekben gazdag gyöngyszeme. Mint ezen település általános iskolájának igazgatója írok és kérek segítséget. Iskolánk, a Szepsi Csombor Márton Általános Iskola, kistelepülési kisiskola csekély tanulói létszámmal, de elegendő lelkesedéssel, és tudom, hogy friss szemlélettel. Mindamellett azonban, hogy fenntartónk, a helyi önkormányzat igen pozitívan áll a tanügyhöz (6 éve saját elszánásból hozta vissza a felső tagozatot), nincs olyan lehetőségek birtokában, hogy létünket, mint fenntartó biztosítani tudja. Ezzel az első időktől tisztában vagyunk és törtük is a fejünket, miként emelhetnénk ki iskolánkat körzetünk valamilyen szempontból sajátos intézményévé. Természeti környezetünk - adottságaink legjellemzőbbike - arra a következtetésre juttatott, hogy a környezeti-természeti nevelés terén lehetne hasznosan elmozdulnunk. Úgy gondoljuk, hogy saját természetismereti nevelési programunkba illeszkedő erdei iskola programot indíthatnánk térségünk, sőt esetleg távolabbi iskolák részére is. Ezzel az elképzelésünkkel kerestük meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát, ahol kedvező fogadtatásra leltünk.
Mivel a program során semmiképp sem szeretnénk, hogy az országos hatókörű környezeti és természeti nevelési fórumok elképzeléseihez nem illeszkedő tervezetet készítsünk, kérem a nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégák segítségét, például kész erdei iskolai programok formájában.
Segítségüket köszönöm!
Bereczky Béla
isk. igazgató
3896 Telkibánya, Szabadság út 6.

FÁSÍTÁS VASVÁRON

Iskolánk a Rába-menti Vasváron tíz évvel ezelőtt készült el, és - elsősorban a Hálózat-nak köszönhetően - 5 éve folytat komoly, alapos környezeti nevelési tevékenységet. A rendszeres megjelenésnek köszönhetően folyamatosan sikerül a fontos eseményekről programokról híreket szerezni és egyben ötleteket is meríteni. A rendszeres fásítási pályázat támogatásával nagyon széppé varázsoltuk iskolánk környékét. Öröm a gyerekeknek fát ültetni, gondozni, megfigyelni fejlődésüket. Tanulóink szüleiken keresztül is sok fát ajánlottak fel, a ballagó 8. osztályosok pedig emlékfa ültetésével búcsúznak el intézményünktől. Nagyon jó a kapcsolatunk a vasvári erdészettel, amely szívesen ad szakmai tanácsokat, mi pedig erdőtisztításokon veszünk rendszeresen részt.
Piri Imre Tamásné (Vasvár)
Kardos László Általános Iskola


MME TÁBORAJÁNLAT

Viperatáborok 1998.

Az MME Rákosi Vipera Munkacsoportja segítőket keres az alábbi táborokba, ahol
Az elhelyezés sátrakban történik, melyet a táborozóknak kell hozniuk, csakúgy mint a személyes felszerelést. A táborozók teljes ellátást kapnak. Az étkezéshez és a tisztálkodáshoz szükséges felszerelést biztosítjuk. Az étkezéshez napi 100 Ft hozzájárulást kérünk.
A táborok időpontjai: egész nyáron folyamatosan. További információkért kérjük forduljon Péchy Tamáshoz, telefon: 24/408-236, 30/406-712.

Túzokfészek-őrző Tábor

A MME Túzokvédelmi Központja veszélyeztetett túzokfészkek őrzésére tábort szervez az alábbi turnusokban:
Heves és BAZ megyében:  
Bihari-síkon:
május 21-28. 
május 22-29. 
május 28-június 4.
május 29-június 5. 
június 4-11. 
június 5-12. 
június 11-18. 
június 12-19. 
június 18-25. 
június 19-26. 

További felvilágosítás: tel.: 60/480-072

A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az MME Vas Megyei HCS táborai


Tömördi Madártani Tábor
1998. aug. 10. - szept. 20.
Egyhetes turnusok hétfőtől vasárnapig. Lehetőség van több turnusban való részvételre, különösen a tábor szeptemberre eső részében.

X. Tömördi Természetvédelmi Kutató Tábor 1998. okt. 23. - nov. 1.
A táborok helye: Tömördi "Nagy-tó", műúttól kb. 1,5 km. Megközelítés a Szombathely-Csepregi műútról a TSZ-majortól Szombathely felé eső első földúton.
Elhelyezés: saját vagy egyesületi sátorban, ill. a madárvárta épületében.
Az étkezés önellátó, hálózsákot a résztvevők hoznak.
Részvételi díj: 200 Ft
Jelentkezés és további tájékoztatás: Bánhidi Péter, 9700 Szombathely, Nagy László u. 36. III./7. tel: 94/324-976

Természetvédelmi és Madártani Tábor, Dombóvár-Tüske

1998. június 19-24. és június 24-29-ig
Részvételi díj: 5000 Ft
Jelentkezési határidő: 1998. június 10.
Ellátás: napi négyszeri étkezés (kétszer meleg étel)
Program: madárgyűrűzés, faunisztika, botanika, terepi munka, rovar- és lepkehatározás, haris felmérés (II. turnus), természetjárás (Kelet-Mecsek TK) talaj-, vízvizsgálat, bagolyköpet határozás, két buszkirándulás, játékos vetélkedők, kézműves foglalkozás, kétéltű- és hüllőfelmérés.
Elhelyezés: faház, sátor
Korhatár: I. turnus: 9-13 éves tanuló II. turnus: 14 év felett
Érdeklődni: Nagy Sándor, Dombóvár, Dombó P. u. 42/a. Telefon: 74/466-746, 74/466-934 (munkahely) 74/460-801 (20 órától)

Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor, Adorjánpuszta-Pacsmag (Tamási)

Július 1-től augusztus 25-ig folyamatosan
Elhelyezés: az "Erdei iskola" kőépületében 6-10 személyes szobákban
Jelentkezési határidő: 1998. június 10.
Részvételi díj: 1000 Ft/nap
Turnusok: 6 naposak
Teljes ellátás
Program: faunisztika, etológiai megfigyelés, kétéltű ponttérképezés, haris felmérés, madárgyűrűzés, megfigyelőhelyek kialakítása, bagolyköpethatározás, természetjárás, odúkészítés, természetvédelmi munka fák-cserjék-lágyszárúak határozása terepen. Halgazdálkodás és madárvédelem, Rétszilas - kirándulás.
Érdeklődni: Nagy Sándor, Dombóvár, Dombó P. u. 42/a. Telefon: 74/466-746, 74/466-934 (munkahely) 74/460-801 (20 órától)

IX. Hüllő- és Kétéltűvédelmi Tábor

Jún. 20-27., Csányoszró
A részvételi szándékot jelezni a JELENTKEZÉSI LAP-on lehet: 7621 Pécs, Felsőmalom u. 22. drótlevél: [email protected]
A jelentkezés alsó korhatára 13 év.
A részvételi díj: MME tagoknak 800 Ft, egyesületen kívülieknek  1000 Ft.
A részvétel feltétele MME tagság esetén az 1998. évi rendezett tagdíj.
Elhelyezés: a csányoszrói általános iskolában, ahol melegvizes tisztálkodásra is van lehetőség.
A tábor önellátó. A résztvevők élelmezésükről saját maguk gondoskodnak, melyre kizárólag tartós élelmiszerek (pl. konzervek) hozhatók. A napi kenyér, cukor és teaadagot az egyesület biztosítja. Jelentkezési határidő: 1998. május 20.

Földesi Madarász-avató Tábor

Jún. 27- Júl. 5. Helyszín: Földes, Debrecen közelében. Részletes tájékoztatás: 4028 Debrecen, Hadházi u. 135. IV./10. tel: 52/417-577 drótlevél: [email protected], Ványi Róbert tel: 20/214-839

XVII. Ornitologógiai és Természetvédelmi Tábor, Sumony, 1998.

1998. július 11-től szept. 20-ig egyhetes turnusokban. Részvételi díj: MME tagoknak 4200 Ft, egyesületen kívülieknek: 5000 Ft. Elhelyezés faházban és sátorban.
Jelentkezési határidő: 1998. május. 15. Jelentkezés és részletes tájékoztatás: MME Baranya Megyei Helyi Csoport 7621 Pécs, Felsőmalom u. 22. tel: 72/312-227, email: [email protected]

Ócsai Madárgyűrűző Tábor

1998. Júl.1. - Szept. 31.
Aki gyűrűzővizsgát szeretne tenni, azok számára ajánlott min. 5 nap részvétel valamelyik Actio Hungarica táborban.
Jelentkezés, bővebb információ: email: [email protected] tel.: 28/45-44-43, vagy 266-9833/2085

Zempléni Kaszálótábor

Július. 25. - Aug. 5.
Helyszín: Gyertyánkúti-rétek
Jelentkezés: Firmánszky Gábor, 3881 Abaújszántó, Arany J. u. 147. Tel.: 47/330-308, 3525 Miskolc, Tizeshonvéd u. 15. 4/2, tel: 06-46/411-028.

I. Kisszékelyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor

1998. július 27. - augusztus 30., Kisszékely
Tábori tevékenység: A táborlakók megismerkednek a Kisszékelyi-dombság, illetve a tolnai Hegyhát csodálatos természeti és kulturális környezetével, legfőképpen növény- és állatvilágával, bekapcsolódnak a terület természeti állapotának feltárásába. Az ornitológiai szakág (madárgyűrűzés és faunisztika) képezi a tevékenység gerincét - e mellett különböző programok zajlanak botanikus, természetjáró, kisemlős fauniszta, valamint denevérész szakemberek vezetésével. Napközben terepi tevékenység, esténként előadások és vetítések színesítik a programot. Kiegészítő szabadidős tevékenységet kínál a településen üzemelő szabadtéri strand.
Elhelyezés: tábori sátrakban; kőépületben hideg-meleg vizes zuhanyzókkal, étkezővel és előadó teremmel. Ellátás: napi háromszori étkezés, meleg ebéddel.
Részvételi díj: 5600 Ft/fő turnusonként.
Turnusbeosztások:
I. 07.27-08.02. II. 08.03-08.09.
III. 08.10-08.16. IV. 08.17-08.23.
V. 08.24-08.30.
Szervező: MME Tolna megyei Helyi Csoport, 7100 Szekszárd, Mártírok tere 10. Tel./fax: (74) 316-722) További információk: Tel.: 74/316-722, 30/372-784.

Természetvédelmi tábor a Börzsönyben

Az MME Börzsönyi csoportja természetvédelmi tábort szervez felső tagozatos (10-14 évas korú) gyermekek számára a Börzsöny egyik legszebb rétjén, Királyréten.
Tallózás a programból: természetjárás, madármegfigyelés, madárgyűrűzés, geológia, fák, virágok, rovarok, ízi élőhelyek megismerése, kirándulások, stb.
1. turnus: Július 18 - 30 (Börzsönyi Ornithológiai és Természetvédelmi Tábor)
2. turnus: Augusztus 1 -13.
Részletes tájékoztatás, jelentkezési lap: MME Börzsönyi Helyi Csoport (Brellos Tamás)
2624 Szokolya, Királyrét 9. tel: 27/375-062 (o.)

VII. "Hopp Ferenc" Természetismereti Tábor

Aug. 14-27., Naszály, Ferenc-majori-halastavak.
Részletes tájékoztatás: MME Komárom-Esztergom megyei HCS, 2859 Vérteskethely, Petőfi u. 11., tel: 22/315-125 (mh.)

IX. Abaligeti Denevérkutató Tábor

Augusztus 17-23., Abaliget A részvételi szándékot JELENTKEZÉSI LAP-on lehet jelezni: 7621 Pécs, Felsőmalom u. 22., email: [email protected]
A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A részvételi díj a teljes időszakra: 1000 Ft. Akik csak egyes napokra jelentkeznek, azoknak időarányosan kevesebb. Elhelyezés: az abaligeti kemingben. Sátras és faházas elhelyezésre egyaránt van lehet?ség. A tábor önellátó. A helyszín környékén éttermi étkezésre és bolti bevásárlásra egyaránt lehetőség van.
Jelentkezési határidő: 1998. május 20.

Zempléni énekesmadár-gyűrűző tábor

Augusztus 22. - Szept. 6.
Részvétel önköltséges, szállás saját sátorban. Jelentkezés: Firmánszky Gábor, 3881 Abaújszántó, Arany J. u. 147. Tel.: 47/330-308. 3525 Miskolc, Tizeshonvéd u. 15. 4/2, tel: 06-46/411-028

Fenékpusztai gyűrűzőtábor

Április eleje óta idén is működik a fenékpusztai tábor a Balaton partján Keszthely és Balaton-szentgyörgy között.
A tábor célja: A Balaton partján vonuló és költő nádiposzáta populációk monitoringozása (hosszú távú ökológiai célú felmérése), továbbá a Kis-Balaton Biomonitoring Program szakmai támogatása.
A táborban sátorozásra és fürdésre van lehetőség.
Szükséges felszerelés: hálózsák, takaró, szivacs- v. gumimatrac, tisztálkodó felszerelés, papucs, gumicsizma, evőeszköz. Jó ha van: Távcső, zseblámpa, fényképezőgép. Szervezett étkeztetést nem tervezünk, ezt mindenki önállóan oldja meg. Az élelmiszerek beszerzését bevásárló utakkal oldjuk meg. Konzervmelegítésre és teafőzésre lehetőség van. A látogatókat és a csak néhány napra érkezőket is szívesen látjuk! Részletesebb információk és jelentkezés: Palkó Sándornál telefonon a 92/327-142-es (este) és a 92/330-052-es (nappal) számon.

Kis-Balaton Biomonitoring Program

Az MME Zalai Helyi Csoportja szervezésében idén is folytatjuk a régi Kis-Balaton területén megkezdett madártani kutatásainkat, mellyel a visszaárasztás hatását és várható következményeit szeretnénk megismerni. Ezek a vizsgálatok idén az alábbiakból állnak:
- a fészkelő nádi énekesmadarak állománybecslése dán módszerű pontszámlálással 85 ponton,
- a fészkelő nádi énekesmadarak hálózása, gyűrűzése kéthetente egy-egy délelőtt 7 hálósorral, (árasztás előtti égeres füzesben, magassásosban, posványsásos nádasban, gyékényesben, árasztás utáni homogén nádasban, ritkuló aratatlan nádasban, aratott nádasban)
- a kárókatonák fészkelő állományának számlálása és gyűrűzése,
-a fattyúszerkők és feketenyakú vöcskök fészkelő állományának számlálása.
Ezekhez a munkákhoz keresünk segítőket az alábbiak szerint:
05.23-24. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
05.30-06.02. Pontszámlálás és hálózás, gyűrűzés.
06.06-07. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
06.13-14. Hálózás, gyűrűzés.
06.20-21. Pontszámlálás.
06.27-28. Hálózás,gyűrűzés.
07.04-05. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
07.11-12. Hálózás, gyűrűzés.
07.18-19. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
07.25-26. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
08.01-02. Fattyúszerkő és feketenyakú vöcsök felmérés.
Jelentkezés Palkó Sándor, 8900 Zalaegerszeg, Galamb u. 6., tel.: 92/330-052, 92/327-142, 60/469-020. Gyakorlott gyűrűzők, madárszedők, madárszámlálók és evezésben segítők jelentkezését várjuk !

Kolon-tavi gyűrűzőtábor

Időpont: Aug. 1. - 30.
Részletesebb információk: MME 7. sz. Bács-Kiskun megyei HCS, 6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19., tel.: 76/482-611, 60/359-296 (Bíró Csaba), email: [email protected]

XV. Természetvédelmi és ornitológiai Tábor (TOT)

Tervezett helyszín és időpont: Kompoc (a CSEMETE oktatóközpontjában) július 12-26. (három-öt napos turnusban)
A tábor nomád jellegű, kétszeri meleg étkezéssel.
Ára: kb. 5000 Ft/turnus.
Részletesebb információk: MME 15.sz. Csongrád megyei HCs, 6701 Szeged, Pf. 708, Tel.: 62/442-094, fax: 62/442-281
Email: [email protected] (Lovászi Péter)

Fehér-tói énekesmadár-gyűrűző tábor

Időpont: aug 1-30.
Helyszín: A KNP által rendelkezésre bocsátott sándorfalvi ház, kb. 100 méterre a Fehér-tótól.
Szállás sátrakban, étkezés egyénileg vagy megbeszélés szerint.
Tábori hozzájárulás 200 Ft/éjszaka.
Részletesebb információk: MME 15. sz. Csongrád megyei HCs, 6701 Szeged, Pf. 708., tel.: (62)442-094, fax: (62)442-281 (Lovászi Péter)

EGYÉB TÁBORAJÁNLATOK

Négy mátraalji gyermekszervezet (Gyöngyös, Abasár, Domoszló, Vécs) összefogásával szerveződő táborok:
1. Természetismereti és környezetvédelmi szaktábor a domoszlói tónál, július 1-8 között. Ára 6000 Ft. A táborban egy ornitológust szívesen vendégül látnának néhány napig.
2. Ezer éves a magyar állam - történelmi kalandtábor a lakitelki Tőserdőn. A programban szerepel természeti környezetünk értékeinek bemutatása is. Ára 8000 Ft.
Mindkét táborra vonatkozik: áraik az útiköltséget nem tartalmazzák. A részvétel hat éven aluli gyerekeknek ingyenes. Családoknak 20 % kedvezmény. A tábor lebonyolításában segítséget vállaló felnőtt egy gyermeke számára ingyenes részvétel. Szállás sátorban. Jelentkezni lehet: Úttörőcsapat, 3263 Domoszló Pf. 8. esténként telefonon: elérhető a táborvezető, Balázs György (37/366-165).

Őszi erdei iskola a Balatonnál

Akik a Balatonfelvidéki N.P. természeti értékeit, történelmi nevezetességeit szeretnék megismerni, azok számára ajánljuk a Pálkövei Ifjúsági Tábor 5 vagy 7 napos Erdei Iskola Programját.
Igénybevehető: 1998. augusztus 31. és szeptember 30. között. Elhelyezés: kő- és faházak 4-, 6-, és 8 ágyas szobáiban. Részvételi díj teljes ellátással 5 napra 4450 Ft/fő, 7 napra 6500 Ft/fő. Kedvezmény: 15 fő után 1 fő ingyenes. Rendkívüli kedvezmény: 100 főn felüli csoport esetén 10 fő után 1 ingyenes. Telefon: 20/221-581. Fax: 87/568-535.

PROGRAMOK

május 21. csütörtök, 17:00 óra
Mikorrhiza gombák tapasztalatai -
Prof. dr. Balázs Sándor előadása
Helyszín: ELTE Növényélettani Tanszék (Budapest, VIII., Múzeum krt. 4/A) IV. em. előadóterem
Rendező: Első Magyar Szarvasgombász Egyesület
Érdeklődni: Bratek Zoltán, 1/267-0820/ 2324

május 22. péntek 10:00 óra
“Egy lakható Európáért” - országos konferencia
Helyszín: TIT Stúdió, Bp., XI., Zsombolyai u. 6.
Szervező: TIT Stúdió Egyesület, Ökotárs Alapítvány és Fenntartható Fejlődés Bizottság
Érdeklődni: Móra Veronika, 1/166-8866

május 23. szombat
Madarak és fáknapi gyalogtúra a Város-erdőben
Találkozó: 8:00 óra, Hajdúböszörmény, vasútállomás épülete
Szervező: Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
Érdeklődni: Molnár Antal, 52/223-774

május 25-31. hétfőtől vasárnapig
Programirányítás tréning
Helyszín: Németország
Szervező: Ökológiai Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány (több külföldi szervezettel együttműködve) Érdeklődni: Csonka András, 1/250-0594

május 28. csütörtök 9:30 óra
“EU finanszírozású energiahatékonysági és megújuló energia programok Magyarországon” Helyszín: Hotel Béke SAS Radisson, Budapest VI., Teréz krt. 43.
Szervező: Energia Központ Kht.
Érdeklődni: Szalóki András, tel:1/303-9067, fax: 1/303-9065
Forrás: Ökoszolgálat

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy szétszórva a világ tengerpartjain tartok. Talán már láttad is. (Steven Wright)

PÁLYÁZATOK

Hirdető: Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (KTM)
Téma: környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek és alapítványok tevékenységének, szemléletformálásának támogatása a Központi Környezetvédelmi Alap terhére
Pályázhatnak: Magyarországi székhelyű környezet- vagy természetvédelmi céllal létrejött, független, politikai pártokhoz és gazdasági érdekcsoportokhoz nem tartozó, nem nyereségérdekelt, közérdekű tevékenységet folytató társadalmi szervezetek és alapítványok
Részletek és űrlap: Ökotárs Alapítvány, 1519 Budapest, Pf. 411., tel/fax: 1/166-8866, 209-5624, drótposta: [email protected]; http://www.c3.hu/~okotars
Határidő: május 22. (postabélyegző dátuma)


Hirdető: Soros Alapítvány (SA)
Téma: a humánökológia oktatását segítő kiadványok megírásának támogatása
Pályázhatnak: magánszemélyek (elsősorban gyakorló tanárok), iskolai munkaközösségek
Részletek és űrlap: SA, 1024 Budapest, Bolyai u. 14., 1525 Bp., Pf. 34, tel: 1/315-0303, fax: 315-0201; Pályázatfigyelő 98/5/1.; http://www.soros.hu
Határidő: május 29.

Forrás: Ökoszolgálat

Szerkesztő: Dr. Dőry István
Felelős szerkesztő: Munkácsy Béla
A szerkesztőség postacíme:
2000 Szentendre, Kovács L. u. 16.
A lap a szentendrei GB Nyomdában készült környezetbarát újrahasznosított papírra.
A lap megjelenését a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium támogatta.