Indiai tudós és mozgalmi vezető

globális képzés * előadásai

május 3-6-án Magyarországon

 

Európai előadóútján újra Magyarországon járt Cedric Prakash SJ indiai jezsuita, az ahmedabadi Prashant emberi jogi központ igazgatója.


Ő a vezetője az ESP rövidítésű iskolahálózatnak is (több mint harmincezer gyermek száznegyven kollégiumban) Gujarat államban, amely ott nyújt oktatást a szegényeknek és főleg leány gyermekeknek, ahová az indiai állami oktatás el sem ér. A magyarországi közösségekkel és adományozókkal már 28 éve aktív kapcsolata van.


Ő volt az első keresztény Indiában, aki megkapta az ottani legmagasabb civil kitüntetést, a Kabir Purashkar díjat India elnökétől (1995-ben), a vallások közti békéért és a szegényekért végzett sok éves áldozatos munkájáért. (Az elismerés közvetlen oka egy tömegméretű hindi-muszlim összecsapás filmbeillő lecsendesítése volt.) Számos más kitüntetést kapott Európában, Amerikában és Indiában (ahol gyakran halálos fenyegetések is érik).


Cedric Prakash SJ, akit 2002-ben az USA Szenátus Vallásszabadság a világban bizottsága, valamint az EU Külügyminiszteri tanácskozása is meghívott, hogy beszámolót tartson az indiai helyzetről, 1987, 1994, 1997, 2000, 2002-ben járt már Magyarországon a BOCS Alapítvány szervezésében. Mostani útján hét európai országban és az USÁ-ban tart előadásokat "Facing the Challenges of Human Rights" and "The Role of Religion in Confict : Practical Applications for Peacebuilding" címekkel.


Miért annyira fontos a szegény falusi családok lányainak iskoláztatása? Mi a jelentősége az elemi oktatásnak és a nők jogainak a globális ökológiai válságban? Hogyan érvényesülhetnek az emberi jogok? Milyen szerepük lehet a vallásoknak a konfliktusokban és béketeremtésben? Mit jelent a környezeti és békére nevelés Indiában? Miért érdekük az EU tagállamoknak a nemzetközi fejlesztési együttműködés, azaz a szegény országok segítése? Hogyan egészíti ki egymást a segélyezés és a fejlesztés? Van-e előrehaladás a Millenniumi Fejlesztési Célok felé?


 

Ilyen és hasonló kérdésekről tartott előadásokat:

 

Május 3. kedd Budapesten a jezsuita Jézus Szíve templomban (1085 Mária u. 25.)

17h előadást tartott, utána a 18h szentmisén prédikált.

 

Adományozóival találkozott 20 órakor a Háló Kávéházban

(V. ker. Ferenciek tere 7-8. (“Kárpátia-udvar”), III. lcsh, 2. em.
Köszönjük szépen a helyet a Hálónak!).

 

Előtte (május 3. kedden) Vácott a Piarista Gimnáziumban 13h adott elő.


Másnap, május 4. szerdán Miskolcon (Jezsuita gimnázium, majd 18h mise és beszélgetés, jezsuita templom, Avas Dél).


Május 6. pénteken Székesfehérváron:
16h Önkormányzat Tanácsterem, globális képzés előadás,
18h a Ciszterci templomban a misén beszélt és utána előadás.

 

Több találkozója volt médiával, szakminisztériumokkal.
Találkozott vele dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, és fogadta dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter (Millenniumi Fejlesztési Célok).
Kedden fogadta őt Fodor László (2000-2004-ben indiai nagykövet) a Külügyminisztériumban, és Arató Gergely politikai államtitkár az Oktatási Minisztériumban.
Pénteken fogadta őt Warvasovszky Tihamér országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere, és dr. Szelier András alpolgármester.
A média képviselői a 30-756-8090 számon érdeklődhetnek.

 

A indiai falusi szegény családok lányainak iskoláztatására és a környezeti és békére nevelés támogatására az ESP iskolahálózatban adományok a BOCS Alapítvány kizárólag erre elkülönített India számlájára fizethetők:

11736006-20364317

 

 

(* A globális képzés - angol rövidítéssel GE - gyűjtőfogalom, amely a környezeti nevelés, békére nevelés, emberi jogi képzés, nemzetközi fejlesztési együttműködésre képzés, interkultúrális és demokráciára nevelés adott helyzetre alkalmazott, globális szempontú együttesét jelenti.)

 

Simonyi Gyula elnök, BOCS Alapítvány

Bővebb információ: http://bocs.hu

Különösen érdekes olvasmány az idén januárban készült két helyszíni, indiai beszámoló az ESP iskolákról.

Köszönjük az 1 % adományokat. Adószámunk: 18481862-1-07