BOCS.HU Document       Send this in an email! Printable version
magyar/hungarian [20040602] [release] Time to read: 5 minutes Környezetvédő civil szervezetek jogai (Environment protection)
A környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek minden olyan államigazgatási döntést megtámadhatnak bíróság előtt, amelyben bizonyítani tudják az ügy környezetvédelmi vonatkozását.
Környezetvédő civil szervezetek jogai

2004. január 29.

A környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek minden olyan államigazgatási döntést megtámadhatnak bíróság előtt, amelyben bizonyítani tudják az ügy környezetvédelmi vonatkozását - közölte Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogegységi döntésének nyilvános ismertetésekor.

"A határozat a magyar szabályozás mellett tekintettel van az EU környezetvédelmi elveire is, melyek szorgalmazzák a lakosság részvételének biztosítását a környezetvédelemmel kapcsolatos hatósági ügyekben" - tette hozzá az LB elnöke, aki közigazgatási bíróként a jogegységi tanácsnak is elnöke volt. A főbíró rámutatott: a bejegyzett környezetvédelemmel foglalkozó szervezeteknek mindazokban az államigazgatási eljárásokban keresetindítási joga van, melyekben környezetvédelmi hatóság szakhatósági állásfoglalás beszerzését írta elő. A jogegységi tanács értelmezése szerint a civil szervezet nemcsak környezetvédelmi hatóság eljárásában léphet fel ügyfélként, de például egy nagyberuházás megkezdése előtt is, ha az építési engedélyezés során környezetvédelmi érdekek merülnek fel - magyarázta a főbíró. Ilyen jellegű jogértelmezés mellett Nyugat-Európában volt már példa arra is, hogy atomerőmű beruházására vonatkozó hatósági engedélyt támadott meg bíróság előtt a helyi lakosság érdekeit képviselő környezetvédelmi civil szervezet - tette hozzá Lomnici Zoltán.

forrás: MTI